Ionuț Fulea, un primar pentru Sebeș

Sunt un om al Cetății. Nu vin din afară. Cunosc pulsul orașului. Aici sunt rădăcinile. Aici farmecul copilăriei. Cunosc deopotrivă oamenii și locurile. Știu ce trebuie făcut. Suntem un oraș european. Dinamic, activ, de perspectivă. Suntem la răscruce de drumuri europene. Știu că putem face mai mult. Pentru oameni, pentru oraș. Dar, mai știu un lucru. Trebuie să fim o echipă. Numai așa putem răzbi. De aceea îmi voi depune candidatura în 5 martie 2004, adică vineri, la ora 18.00, la Centrul cultural "Lucian Blaga". Îmi voi depune candidatura. Vreau să fiu primar al Sebeșului. Programul meu îl veți afla la întâlnire. Apoi vom lăsa cântecul să vorbească. Pe scenă. Acolo unde mesajul meu va fi același. Cald și cu dragoste de oameni. Susținut de prieteni de-o viață: Ioan Bocșa, Aurel Tamaș, Veta Biriș, Dinu Iancu Sălăjanu.
Știu un singur lucru: sunt mereu alături de voi. Și în cântec și în faptă!
Ing. Ionuț FULEA (P)
Castelul, "măritat" cu acte în regulă
Președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că marți au fost parafate actele de vânzare-cumpărare ale castelului de la Zlatna. Reamintim că acesta a fost vândut cu 4,2 miliarde de lei firmei SC Team Bau SRL Alba Iulia.
(F.R.)
Horea, între canonizare și... demonizare!
Înălțătoare, ce să zic, cuvintele domnului istoric Dan Dorin Ovidiu, cu prilejul împlinirii a 219 ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, pe Dealul Furcilor. Cele care au fost publicate pe prima pagină a cotidianului nostru de sâmbătă. Și cred că orice trăitor pe pământul ăsta, care mai are o brumă de omenie și de bun simț în el, a putut simți, citindu-le, cum "îi zvâcnește sângele de mândrie, a primăvară". Eu însă îmi fac datoria de a critica și cu acest prilej "o anumită parte a românismului", parafrazându-l (pe Cioran, parcă), ce spunea că el posedă "cea mai înaltă formă de patriotism: aceea de a critica defectele poporului român", nu de a-l îmbăta cu apă de ploaie și de a-i cânta suav "nani-nani", pe laurii pe care i-au câștigat strămoșii lui. De fapt, nici nu vreau să mai critic, ci doar să-mi exprim mâhnirea pentru ceea ce am observat la monumentul (ăla adevărat!), dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan (Obeliscul dintre Poarta a II-a și Poarta a III-a a Cetății), la încheierea unei depuneri de coroane, de anul acesta. Ei bine, dacă acolo unde monumentul este prevăzut cu o celulă simbolică stăteau coroanele doldora, pe partea cealaltă (unde e de fapt "fața" acestuia, Victoria Înaripată care domină orașul), nu am văzut decât veșnicele mâzgălituri ale "puilor de patrioți" ce-și fac veacul pe-acolo. Știți dvs. care: ăia crescuți ciugulind semințe, care nu au respect decât față de "cool-men", care-i disprețuiesc pe "fraierii" de "madărfacăr" (când se vede, de la distanță, că tocmai ei au ceva cu mamele lor). Trist acest lucru, nu atât pentru că tinerii "madărfacări adevărați", care și-au expus "produsul minimei lor gândiri" pe monument, n-au avut "cherestea" românească, ci pentru că nu au observat edilii noștri. (Cum parcă nu obsevă de multă vreme, căci acum câțiva ani atrăgeam din nou atenția că "Generația Pro...știe ce știe!", referindu-ne la același subiect). Inițial am crezut că e un "zvâcnet" trecător al "culturii de cartier", acum încep să cred că e o ofensă. Una directă, făcută cu "complicitatea" Primăriei (pe care n-a catadicsit s-o observe nici un consilier local și nici un funcționar din aparatul administrativ).
Un mare istoric român spunea că răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan i se pare chiar mai uluitoare decât Unirea lui Mihai Viteazul. Pentru că Horea era "doar un țăran cu coada împletită, care avea la îndemână pe moți, cu coasele și cu furcile", în timp ce Mihai, la vremea lui, avea o armată în toată regula. Și, cu toate acestea, amândoi au speriat niște imperii... Atunci, privind diferența dintre cele două monumente, suntem îndreptățiți să ne întrebăm dacă "nobilimea" modernă, intelectualitatea și armata (de funcționari) nu mai au cumva niște temeri ascunse față de desculții și flămânzii din "cuibul de cremene" al Apusenilor? Altfel ar protesta, ar dezbate, ar solicita rezolvări la această "ecuație istorică": ce a fost Horea pentru conștiința românească? Căci unii îi spun martir, îl văd deja canonizat (ca pe alți sfinți-domnitori), iar alții îl "demonizează" permanent, mâzgălindu-l sau ignorându-l.
Ioan HĂNȚULESCU
Alocații complementare și de susținere
În urma centralizării datelor transmise Direcției pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba de către primăriile din județ rezultă că de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate 11.799 dosare pentru alocație complementară. Dintre acestea au fost aprobate un număr de 6.497. În ceea ce privește alocația de susținere monoparentală, în primele două luni din 2004 au fost înregistrate 4.213 dosare, din care au fost avizate până în prezent 2.520.
(A.D.T.)