Patrimoniul cultural mobil - o prioritate a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia
La sfârșitul săptămânii trecute, la Sinaia, s-a desfășurat cea de-a VI-a Conferință Națională a specialiștilor din domeniul ocrotirii patrimoniului cultural-național. Conferința a fost organizată de Ministerului Culturii și Cultelor și a reunit directorii muzeelor și ai Direcțiilor județene pentru cultură, culte și patrimoniu cultural național, precum și experți care lucrează în alte instituții care au ca obiect de activitate patrimoniul cultural național. Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost reprezentat de doamna Sofia Știrban - director și de doamna Doina Dreghiciu - șef secție bibliotecă, expert în clasarea patrimoniului cultural mobil. Pe agenda conferinței s-au aflat dezbaterea reglementărilor juridice și metodologiile de întocmire a Listei Monumentelor Istorice și cele privind clasarea bunurilor culturale mobile. Acest din urmă aspect este foarte important pentru muzeul albaiulian. "Trebuie specificat că au avut loc dezbateri aprinse cu privire la modificările aduse Legii 182/2000 de ocrotire a patrimoniului cultural mobil. Ele au fost impuse de cerințele europene în domeniu și se referă mai ales la faptul că în textul legii modificate se regăsește o singură clasă și anume clasa «tezaur»" - ne-a declarat Sofia Știrban. Una dintre piedicile majore în procesul de clasare este pentru majoritatea muzeelor lipsa experților și întârzierea acordării acestor titluri. Cu toate acestea s-a reușit clasarea unui important număr de piese. "În ce privește muzeul nostru, avem deja câțiva experți acreditați și unii în proces de acreditare. Vom acorda mare atenție procesului de clasare o dată pentru că este necesar, dar și din perspectiva faptului că acreditarea muzeelor depinde de numărul de bunuri clasate. Dorim ca muzeul nostru să rămână muzeu de importanță națională, o instituție care este capabilă să desfășoare activitate de cercetare-dezvoltare, cu posibilitatea echivalării posturilor de cercetare existente conform reglementărilor din domeniul cercetării științifice. Pentru toate acestea avem nevoie de mare acuratețe și precizie."
Anca DINICĂ
Spectacol cu "Skepsis", de mărțișor
Astăzi, 5 martie 2004, începând de la ora 19,00, Casa de cultură a studenților din municipiul nostru găzduiește un spectacol intitulat... "Pur și simplu mărțișor". Acesta este organizat de Liga Studenților de la Universitatea "1 Decembrie 1918"-Alba Iulia și instituția gazdă, în colaborare cu "Cercetașii României".
După cum ne-a fost adus la cunoștință de către reprezentanții organizatorilor, "elementul de rezistență" al spectacolului îl va constitui evoluția trupei studențești de teatru "SKEPSIS", care va pune în scenă piesa "Căsătorie cu de-a sila" (Moliere), iar "cei primăvăratici se vor putea delecta cu muzică folk, pantomima «O viață de om», poezie" etc.
(I. H.)