Programul SAMTID înaintat de județul Alba în top
Vicepreședintele Consiliului județean Alba a fost ales președinte al Comitetului Director *În Anglia sunt 10 operatori la 50 de milioane de locuitori, în România sunt... 326 de operatori la 22 de milioane de locuitori
După ce Comitetul Național al SAMTID a aprobat primele 5 proiecte care vor intra la finanțare (Sălaj-Cluj, Botoșani, Alba, Călărași și Hunedoara) se poate spune că județul Alba a accesat cel mai important program de reabilitare al rețelelor de apă și canal de după revoluție. Competiția a fost una dură, fiind preselectate 16 proiecte. Așa cum v-am mai informat, SAMTID-ul va aduce în Alba circa 13 milioane de Euro, iar jumătate din sumă este nerambursabilă. După obținerea acestui succes, membrii Adunării Generale a Acționarilor s-au reunit ieri aprobând "Regulamentul Intern". Conform acestui document, cei trei membri ai Comitetului Director (vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, primarul Albei Iulia, Mircea Hava și al Aiudului, Liviu Octavian Rusu) urmau să facă o propunere pentru funcția de președinte. A fost propus vicepreședintele Ioan Florea, care a fost validat în unanimitate de primari și reprezentanți ai acestora. Ioan Florea a dat citire raportului de activitate al Comitetului Director al Asociației APA Alba în perioada mai 2003-martie 2004, după care a mulțumit public tuturor celor care au trudit la scrierea proiectului, membrilor asociației și colaboratorilor. Domnia sa a apreciat deschiderea de care au dat dovadă cei implicați în promovarea SAMTID-ului, iar neînțelegerile care au existat la Cugir și Aiud au fost date uitării. Tot ieri, directorul SC Apa CTTA SA, ing. Viorel Lazăr a precizat etapele care urmează să fie parcurse pentru ca, până la 1 iunie 2004, să fie încheiate procedurile pentru realizarea operatorului unic. Pe 20 mai este preconizată încheierea fuziunii cu SC Apa Canal Alba Iulia. Dacă acest termen va fi respectat, județul Alba are șanse mari să treacă de pe locul III pe locul I la finanțare.
Că tot veni de vorba de operatori unici, consultantul prezent ieri la Alba Iulia, Vlad Penescu, a declarat că în Anglia la o populație de circa 50 de milioane de locuitori sunt 10 operatori unici privați, în timp ce România, la 23 de milioane de locuitori, sunt... 326 de operatori. "Programul SAMTID este complementar la ISPA și SAPARD, iar accesarea lui va ajuta județul Alba să acceseze mai ușor și alte programe cu finanțare nerambursabilă", a spus Vlad Penescu.
Florin ROMAN
Din cauza neglijenței celor de la Electrica
Sătenii din Tău s-au trezit conectați la... 380 de volți în loc de 220!
Aparatele electrocasnice au "decedat" la datorie
O situația mai puțin obișniută s-a consumat în cursul zilei de miercuri la orele prânzului, în satul Tău, comuna Roșia de Secaș. Cetățenii ne-au semnalat faptul că din cauza neglijenței celor de la SC Electrica SA, Sucursala de Distribuție Alba Iulia, numeroase aparate electrocasnice, în special TV și frigidere au "capotat" la datorie. Practic, totul a plecat de la o culpă greu de înțeles pentru oameni. În loc de o tensiune de 220 de volți, pe linia electrică a fost introdusă o tensiune de...380 de volți. Sătenii nemulțumiți au depus deja cereri de despăgubire la centrul Sebeș.
Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a SC Electrica SA, Sucursala de Distribuție Alba Iulia, ing. Mihaela Buda, ne-a declarat că la Tău a fost vorba de o defecțiune la un transformator, pe care echipele de intervenție l-au și înlocuit în cursul zilei de ieri. La întrebarea privind eventualele despăgubiri, ing. Mihaela Buda, purtătoarea de cuvânt a instituției ne-a declarat: "Dacă este vorba de o defecțiune din culpa furnizorului, atunci, conform contractului între cele două părți, societatea noastră se obligă să-i despăgubească pe cei care au avut de suferit în urma incidentului".
Florin ROMAN
Alegerile locale - o prioritate pentru PSD Alba
Deoarece în ultima perioadă au circulat numeroase zvonuri legate de întocmirea listelor de parlamentari PSD ai județului, președintele PSD Alba, Liviu Mugurel Sârbu a afirmat ieri în cadrul unei conferințe de presă că această temă nu a fost abordată și nu constituie momentan o prioritate pentru organizația din Alba. Prioritatea principală sunt alegerile locale, toți cei aflați în conducerea partidului fiind angrenați în această acțiune. "Pe listele ce vor fi stabilite după alegerile din vară se vor regăsi cei mai buni dintre noi. Criteriile sunt: imagine publică, competență și profesionalism", a spus Liviu Mugurel Sârbu. Referindu-se la colaborarea dintre domnia sa și senatorul Cornel Filipescu, liderul PSD Alba a afirmat că Filipescu este un bun coleg, care participă la luarea deciziilor și toate zvonurile apărute în ultima perioadă sunt doar simple speculații. "Nu am informații că deputatul Codrin Ștefănescu ar fi pe linie moartă ori n-ar fi bine văzut la București. E activ atât în Alba, cât și la nivel central. Doresc să afirm că nu am spus și nu voi spune nicicând despre un coleg, un membru de partid, ceva ce i-ar putea afecta imaginea, i-ar face rău", a precizat ferm liderul PSD Alba.
(A.D.T.)
Prima reuniune a Comisiei locale pentru romi
Ieri la Alba Iulia a avut loc prima reuniune de lucru a Comisiei locale pentru romi, prima comisie de acest fel constituită la nivelul întregii țări. Se știe că problematica romilor și mai ales aspectul legat de educație și integrarea romilor în comunitate reprezintă o problemă importantă atât în plan intern cât și în plan extern. De aceea guvernul României a aprobat în anul 2001 o Strategie de îmbunătățire a vieții romilor din România. Comisia locală pentru romi are ca scop tocmai implementarea acestei strategii. În plus pe agenda reuniunii s-a aflat informarea participanților cu privire la diferitele inițiative ale fiecărei părți implicate și deschiderea unei prime etape de consultare a reprezentanților romilor în vederea coordonării și implicării acestora în activitățile propuse pentru perioada 2004-2005. Reuniunea de la Alba Iulia a fost moderată de primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava și de consilierul pe problemele romilor din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială Alba Iulia - Gruia Bumbu.
(A.D.)
Bolile de sezon dau dureri de cap
Potrivit informațiilor furnizate de DSP Alba, în ultima săptămână numărul bolilor de sezon a depășit 1000 de cazuri. Au fost înregistrate 769 viroze, 312 pneumonii și 5 cazuri de gripă. 100 de persoane care prezentau forme mai grave ale bolii au fost spitalizate.
(F.R.)
Reuniune pe teme de prognoză regională
În sala de ședințe "Mihai Viteazul" din cadrul Prefecturii Alba va avea loc azi, de la orele 15,00, reuniunea compartimentului de prognoză regională. La manifestare vor lua parte: Leonard Cazan - consilierul primului ministru pe probleme de statistică și prognoză, Clementina Ivan Ungureanu - președintele Institutului Național de Statistică, Ioan Ghizdeanu - director general al Comisiei naționale de prognoză, Cornel Drăgan și Mircea Panait - din conducerea comisiei amintite. Vor participa de asemenea specialiști în domeniu din Alba, precum și din alte zone ale țării.
(A.D.T.)
Sucursală FRDS la Alba Iulia
La finele lunii martie o altă sucursală regională va avea sediul la Alba Iulia. Este vorba despre Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), organism care a finanțat până acum mai multe proiecte derulate în județul nostru. Deci, după ADR 7 Centru și Biroul Sapard Alba, iată că o importantă sucursală regională își va începe activitatea peste puțin timp la Alba Iulia.
(A.D.T.)
"Ziua Mamei"
Elevii claselor a II-a D și E Step-by-Step de la Școala generală "Vasile Goldiș" Alba Iulia vor prezenta astăzi de la ora 10.00 la Biblioteca județeană "Lucian Blaga" Alba, sub genericul "Cel mai frumos cuvânt din lume - MAMA" un spectacol de cântece și poezii dedicate mamei. Vizita lor la bibliotecă va fi încheiată cu vizitarea instituției prilej de familiarizare cu cartea și de învățare a rolului bibliotecii publice în viața lor de mici școlari, dar nu numai. Pentru că acțiunea este organizată cu prilejul Zilei Mamei elevii vor vedea și expoziția de albume de artă intitulată "Chipul mamei oglindit în operele de artă". Acțiuni similare au loc în aceste zile în mai multe biblioteci publice din județul Alba.
(A.D.)
Prefectul vrea ordine și disciplină
Aplicând aceeași metodă utilizată în perioada cât a deținut funcția de primar al municipiului Sebeș, prefectul Mugurel Sârbu a pus la dispoziția angajaților Prefecturii Alba un registru în care cel ce va părăsi instituția între orele 8,00 - 16,00 va preciza: numele, ora plecării și cea a venirii, destinația și scopul deplasării. "E nevoie de mai multă promptitudine și responsabilitate în munca ce o desfășoară fiecare funcționar în parte și de aceea am fost nevoit să recurg la o astfel de metodă", ne-a declarat șeful administrației publice județene.
(A.D.T.)