Curier județean
Drept credincioșii sărbătoresc
Duminica Sfintei Cruci
    Această duminică a Crucii cuprinde în sine uriașul inventar de suferințe pricinuite de factori circumstanțiali, care au însoțit viața poporului nostru pe tot parcursul istoriei sale. Putem spune că neamul nostru omenesc s-a născut cu crucea în spate, negăsindu-se decât arareori câte cineva care să i-o dea jos, după care alți călăi și ciocoi îi sporeau povara. N-o să cutreierăm istoria pentru a aduce la bară în fața instanței conștiinței pe marii făcători de rele ce au înveninat și împovărat cu felurite otrăvuri și silnicii viața amărâtă a unui popor harnic și cinstit, care nu s-a uitat nici măcar cu coada ochiului în curtea vecinului. Fiindcă "ajunge zilei răutatea ei", vom spicui câteva picanterii din farmecul cotidian, care, de bună seamă, vor produce multe satisfacții celor ce se vor regăsi în ele.
    Relele de azi nu sunt nici mai puține nici mai ușoare decât cele din trecut, dar au față de acelea totuși o mare deosebire. Dacă în trecut, cei ce ne puneau în jug și în restele se numeau goți, avari, gepizi, huni, unguri, turci, habsburgi, ruși (i-am înșirat în ordinea apariției lor pe plaiurile Mioriței), astăzi poverile ne sunt atârnate de gât de cei de-o lege și de-un neam, aleși și nealeși, chemați și nechemați, drepți și nedrepți, care se erijează în sfătuitori, în­dru­mători, conducători, luminători, etc. dar care în realitate nu sunt de­cât niște sugative nesătule ce storc vlaga celor mulți și lipsiți de protecție.
    Foame, frig, golătate, lipsă de adăpost, injustiții strigătoare la cer, oprimarea sărmanilor în favoarea oligarhilor sunt doar câteva sechele provocate de cuțitul răsucit în trupul firav al unui popor mereu încercat. Atotputernicii Ahab și desfrânata Izabela ucid cu neru­și­nare pe sărmanul Nabot pentru a-i lua bucățica de pământ, îm­păratul biblic de pe vremea proorocului Natan cu cirezi de vite și tur­me nenumărate fură și acum singura oaie a omului sărac.
    Autorilor acestor fapte de rușine nu le-ar strica să citească și să înțeleagă întrebarea Evangheliei de azi: „Ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă dacă-și va pierde sufletul" (Mc.VIII,38). Să dea Dumnezeu rabdare și putere până în ziua deplinei biruințe a binelui asupra răului, să grăbească ziua aceea cât poate de mult pentru a nu se ajunge în situația de a nu mai vrea omul pământ ci sânge, să ceară pe tipsie capetele ciocoilor vechi și noi și ale vam­pirilor care i-au supt sângele și i-au secătuit viața. Milioane de martiri uciși, loviți în moalele capului cu sceptrul nedreptății au dus cu ei sub glia rece și mută tot atâtea cauze pierdute pe altarul nedreptății fiindcă au fost soluționate după interese. Se va cutremura pământul din temelii, când toate acele dureri, întristări și suspine înghițite cu lacrimi vor fi activate și chemate la răzbunare. Atunci, slujitorii nedreptății, care cu bună știință căile drepte le-au făcut strâmbe, vor ieși din cetăți alergând besmetici pe câmpuri, prin păduri și prin munți, cerând pământului să se despice și să-i înghită, dar vor fi refuzați pentru că și pământul a fost supus acelorași tratamente nedrepte, fiind răpit de la proprietarii de drept și pe filiera sau prin labirintul legilor, articolelor, alineatelor și literelor de lege, au fost transferate în patrimoniul funciar al latifundiarilor corupți.
    Pentru toți cei cu musca pe căciulă va răsuna într-o bună zi glasul de tunet al lui Dumnezeu care-l trezește la cruda realitate: „Nebune, în această noapte se va cere de la tine sufletul tău și toate câte ai strâns ale cui vor mai fi".
    Mai citește oare cineva dintre cei ce slujesc dreptatea principiile dreptului roman: "Oneste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere" = "trăiește cinstit, altuia nu dăuna, dă fiecăruia ce i se cuvine", sau își mai apleacă cineva urechea la adevărul scurt dar cu ecou prelung care atinge marginile pământului: "fiat justitia, pereat mundus" = "să fie dreptate chiar dacă ar pieri lumea", dacă nu, ar trebui să o facă.
    Grăbește, Doamne, ziua socotelilor când cei ce plâng se vor mângâia, când cei ce flămânzesc și însetează de dreptate se vor sătura, când cei prigoniți pentru dreptate vor fi răsplătiți și fericiți pentru că vor avea prilejul să-i vadă pe vrăjmași și chinuitori, ajunși „așternut picioarelor lor".
Preot Petru PINCA, Blaj

Urcuș spre Înviere
Frica de Dumnezeu
    Teme-te de Dumnezeu și vei căpăta har: căci frica de Dumnezeu creează unele deprinderi și obiceiuri care se prefac în noi virtuți, iar lipsa temerii naște pizma cea amară, prigoniri și alte asemenea. Frica de Dumnezeu este izvor de viață. Frica de Dumnezeu este tăria, păzirea și cârmaciul sufletului. Frica de Dumnezeu luminează sufletul, slăbește patima, întoarce iubirea. Frica de Dumnezeu omoară pofta cea rea. Frica de Dumnezeu este școala sufletului și-i vestește bune nădejdii. Frica de Dumnezeu este răsplătită cu pace. Nici unul dintre oameni nu-i așa de înalt ca cel ce se teme de Domnul. Cine se teme de Domnul este asemenea luminii care arată multora calea mântuirii.
Sf. Efrem Sirul

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.