Prețul electoral al apei
Preocuparea pe care, mai nou (de când se vorbește de el ca de posibilul candidat al PSD la Primăria Alba Iulia), prefectul județului Alba - Mugurel Sârbu o are față de buzunarele albaiulienilor îi stârnește primarului în funcție - Mircea Hava și zâmbete dar și riposte. Astfel ultima afirmație a prefectului care deplânge costul ridicat al apei potabile argumentând că el se datorează stării proaste a rețelelor a fost combătută cu argumente în cadrul unei conferințe de presă. Într-adevăr 1 mc apă potabilă costă la Alba Iulia 9.629 lei, dar prețul se datorează și faptului că SC Apă - Canal Alba cumpără apa de la SC Apa CTTA Alba și nu este direct producător așa cum este societatea care distribuie apa potabilă în Sebeș, unde este adevărat că prețul unul metru cub de apă potabilă este de 5.600 lei. Or tocmai pentru a elimina această verigă s-a dorit și s-a lucrat pentru punerea pe picioare a programului SAMTID. Program în care Sebeșul a refuzat să participe și care aduce municipiului Alba Iulia 4,2 milioane euro, tocmai pentru modernizarea rețelelor de distribuție a apei potabile.
La modernizarea rețelelor s-a lucrat și în ultimii ani când s-au modernizat 17,5 km de rețea și s-au executat extinderi pe 2,5 km. Programul de investiții (în afara SAMTID) pentru acest an este de 30 miliarde de lei pentru rețelele de apă potabilă și de 12 miliarde de lei pentru rețelele de canalizare. "Probabil că îl doare (pe dl. prefect - n. red.) că Sebeșul nu este în programul SAMTID și deci nu beneficiază de nici un leu, dar noi am invitat municipalitatea Sebeș să ni se alăture și am fost refuzați. A trebuit să ne găsim alți parteneri și programul este acum pe rol. (...) Spunea că primarii trebuie să aducă bani pentru comunitățile în fruntea cărora se află. Noi aducem bani și din acest program și din altele. El ce bani a adus la Sebeș?" Mircea Hava a concluzionat că declarațiile prefectului sunt făcute în necunoștință de cauză, că putea să se informeze înainte să vorbească pentru că toate datele privind rețelele sunt publice și i-ar fi fost puse la dispoziție dacă le-ar fi cerut. Așa că probabil că dl. prefect a inițiat deja campania electorală deși nu o recunoaște. "Vreau să văd câți albaiulieni își doresc un primar navetist, un primar care să nu știe prea multe despre problemele orașului și care să nu fie legat sufletește de acest oraș. Eu mă consider după atâția ani albaiulian și am dovedit că îmi pasă de orașul în care îmi cresc copiii.(...) Cât despre realizările lui în fruntea municipiului Sebeș... A vopsit centrul, care acum se scorojește și a făcut un parc. Ce știe despre rețele?" Mircea Hava a mai declarat că nu dorește să pună în balanță municipiul Alba Iulia și municipiul Sebeș, dar nici nu va lăsa informațiile denaturate fără replică.
Anca DINICĂ
Fostul președinte al Acțiunii Populare Alba s-a înscris în Partidul Democrat
Punctul forte al ultimei conferințe de presă a PD Alba a fost anunțul făcut de Marcel Simion, fostul președinte al Acțiunii Populare Alba, privind înscrierea sa în rândurile Partidului Democrat, organizația municipală Alba Iulia. El a fost însoțit de vicepreședintele AP Alba - ing. Sorin Bumb. Pasul a fost făcut marți, și este determinat, așa cum spune Marcel Simion, de faptul că Partidul Democrat este o echipă, un partid în care spiritul democratic domnește, un partid în care crede că experiența sa în administrație (a fost consilier local al municipiului Alba Iulia în perioada 1996-2000) și politică va putea fi valorificată optim în folosul cetățenilor. El a explicat că înscrierea în PD este o opțiune personală și nu va face presiuni asupra membrilor Acțiunii Populare să facă la rândul lor acest pas. Marcel Simion a avut discuții și cu PNL, dar nefinalizate, tocmai pentru că PNL condiționa înscrierea sa în partid de racolarea organizației județene a AP. După plecarea lui Marcel Simion, președinte al Acțiunii Populare Alba a fost numit, interimar, Mihai Zgâia.
Anca DINICĂ
Jandarmii și Biroul EIP din Ocna Mureș în sedii noi
În urma discuțiilor purtate în ultima perioadă cu Prefectura Alba privind necesitatea înființării serviciilor comunitare la nivelul localității Ocna Mureș (sedii pentru secția de jandarmi și pentru Biroul pentru Evidența Informatizată a Persoanei), primarul orașului, ec. Vasile Bugnar, a identificat spațiile în care aceste formațiuni își vor desfășura activitatea. Soluția obținută a fost discutată și aprobată de comandantul Poliției Ocna Mureș, insp. pp. Ioan Petruț și de delegatul CJJ Alba, col. Aurel Capătă. Cele două servicii vor fi adăpostite în fosta secție a spitalului de boli contagioase, dezafectată, de pe strada Nicolae Iorga. "Înființarea acestor servicii comunitare se impune având în vedere pașii pe care trebuie să-i facem spre structurile europene. Ambele servicii dispun de spații suficiente pentru toată gama de activități, inclusiv sala de ședințe, grupuri sanitare, dușuri etc." a precizat primarul Bugnar. În următoarea ședință de consiliu local, primarul Bugnar va iniția un proiect de hotărâre privind atribuirea acestui spațiu serviciilor respective. Astfel, orașul Ocna Mureș este printre primele din județ care au identificat soluții pentru buna desfășurare a acestor servicii atât de necesare comunității locale.
(N.I.T.)
Soarta copiilor defavorizați în prim-planul activității prefecturale
Deși a fost acuzat că de vină ar fi freneziile de primăvară, prefectul Liviu Mugurel Sârbu a făcut precizarea că cine l-a acuzat cum că n-ar fi interesat de problemele apărute la DPDC Alba a greșit persoana. "Ar trebui să se adreseze instituției care are în subordine Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului, este vorba despre Consiliul Județean Alba. Ce are... CJ Alba cu Prefectura, ele sunt identice poate doar în mintea unora. În cazul Casei de copii de la Obreja s-a solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Copilului să demareze o anchetă pentru că este o situație complexă, în care problemele apărute trebuie tratate cu tact și discernământ, iar când e vorba de rezolvarea problemelor unor copii, gesturile electorale nu-și au rostul", a spus Liviu Mugurel Sârbu.
Referindu-se la moartea fetiței de un an și jumătate, ce se afla în îngrijirea unui asistent maternal, prefectul Sârbu a precizat: "am primit raportul întocmit de o comisie a DPDC Alba, iar în prezent se desfășoară o anchetă și din partea Direcției de Sănătate Publică Alba, iar imediat ce vor fi prezentate concluziile, se vor dispune, desigur, măsurile care se impun. Trebuie lăsați specialiștii să se pronunțe, nu putem să lansăm acuzații nefondate. Doresc să amintesc că nu am ocolit niciodată situațiile delicate ce mi-au fost prezentate, am căutat mereu soluțiile cele mai bune, dar consider că este cazul ca instituțiile statului să-și facă datoria", a replicat șeful administrației publice județene.
(A.D.T.)
Lansarea națională a candidaților PD la alegerile locale
Sala Palatului va găzdui duminică la ora 11.00 lansarea națională a candidaților Partidului Democrat pentru funcțiile de primari, consilieri locali și consilieri județeni. Delegația PD Alba va fi formată din 92 de persoane: 77 de candidați la funcțiile de primari și 15 candidați pentru Consiliul județean Alba. Ion Dumitrel - vicepreședintele PD Alba a declarat că numărul de 15 candidați pentru CJ Alba care fac deplasarea la București arată că atâtea fotolii preconizează PD să câștige la această "categorie". În opinia PD Alba în acest for vor accede doar trei partide PSD, PD și PNL, ceea ce explică procentul de reușită propus.
(A.D.)
Chiar și în vreme de pace
Vânătorii de Munte din Alba Iulia își dau sângele pentru popor
Joi dimineața, în jurul orei 8.30, 24 de militari în termen din cadrul Brigăzii 5 Vânători de Munte s-au deplasat la Centrul de Transfuzii Alba pentru a dona sânge. Șefa centrului, dr. Elena Popescu, a făcut un apel și către militarii din cadrul celorlalte structuri MApN și MAI din județul Alba, deoarece Centrul de Transfuzii Sanguine se confruntă din nou cu o criză de sânge.
(N.I.T.)
Verificarea curățeniei localităților
În cursul săptămânii viitoare, prefectul Liviu Mugurel Sârbu va demara, împreună cu Garda de Mediu, APM Alba și SGA Alba, o acțiune de verificare a curățeniei la nivelul drumurilor și cursurilor de apă. Reprezentanții consiliilor locale au fost informați din timp în legătură cu derularea acestei acțiuni, iar acum se va urmări stadiul realizării programelor stabilite. Desigur că acolo unde se vor constata nereguli vor apărea și amenzile.
(A.D.T.)
Un veteran de cinste al comunei Stremț
Ne-a vizitat la redacție un vechi abonat al ziarului nostru, de peste 20 de ani, veteranul de război Simion Medrea, din comuna Stremț. Azi, 13 martie, el împlinește frumoasa vârstă de 88 de ani, iar de 60 de ani trăiește alături de soția, sa Dina. Domnia sa este cel mai vechi cântăreț al bisericii ortodoxe, recunoscut de episcopie și când îl vezi n-ai zice că a luptat 6 ani pe front, fiind decorat cu ordinul "Bărbăție și credință", cu spadă. Badea Simion este un bun credincios, un exemplu pentru mai tinerii locuitori ai comunei, care îl ascultă deseori povestind despre grelele încercări ale vieții. La mulți ani cu sănătate îi dorim și noi acum, la aniversare, veteranului de război Simion Medrea, un luptător de cinste al comunei Stremț.
(A.D.T.)
Credite FIDA
La jumătatea lunii februarie 2004, la nivelul județului au fost înregistrate 15 cereri de finanțare FIDA, 12 dintre documentațiile întocmite fiind trimise la BCR în vederea finanțării. Până în prezent au fost încheiate 10 contracte în valoare de 155.000 de dolari, creditele însumând 71.426 dolari. Din anul 2000 și până acum au fost întocmite 373 de cereri de finanțare, 289 au fost acceptate de BCR și s-au încheiat 198 de contracte. Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 3,1 milioane de dolari, iar cea a creditelor se apropie de 2,1 milioane de dolari.
(A.D.T.)