Sărăcia îi determină pe români să recurgă la gesturi disperate
Au ajuns să-și vândă organele ca pe orice unealtă
"Bărbat, 38 de ani, grupa A II, donez urgent un rinichi". Se numește Remus Balea și este din satul Trișorești, numărul 19, comuna Bistra, Munții Apuseni. Ne-a contactat și ne-a spus că sărăcia extremă în care se zbate, atât el cât și mama lui paralizată, pe pat, l-a determinat să apeleze la acest gest extrem. "Să spuneți că am analizele la zi și sunt sănătos la rinichi", ne-a asigurat Balea. Ne-a mai spus că el și mama lui beneficiau de ajutor pentru persoanele cu handicap, de la Alba Iulia, însă din acest an le-au fost tăiate pensiile. Au fost trecuți pe listele beneficiarilor de ajutor social, acordat de Primăria Bistra. Dar banii nu vin întotdeauna la timp pentru că bugetul propriu al Primăriei Bistra este destul de mic. "Își mai face unul sau altul milă de noi, cu câte o pâine", ne spune Balea. Copleșit de sărăcie, el a ales alternativa de a rămâne fără o bucată (sănătoasă) din corpul lui, conștient fiind că pe lumea asta există foarte mulți oameni cu bani dar care nu au sănătate...
Sărăcia extremă îi determină pe români să facă gesturi disperate. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care își scot la vânzare organele prin anunțurile de mică publicitate, în ziare sau pe Internet. Un studiu realizat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei arată că nu mai puțin de 40.000 de bolnavi din Europa de Vest așteaptă un rinichi pentru transplant, dintre care între 15 si 30 % ar putea muri înainte de a primi organul. Perioada medie de așteptare pentru un rinichi este de trei ani, dar se preconizează că, până în 2010, va ajunge la zece ani. Pacienții disperați sunt dispuși să plătească zeci de mii de EURO și să riște orice pentru a-și salva viețile. În țările sărace din Europa de Est și Sud-Est, cum ar fi Estonia, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia, România, Moldova și Ucraina pot fi găsiți cu ușurință donatori, care pentru sume relativ mici sunt dispuși să-și vândă organele.
Pentru a combate traficul cu organe, conducerea Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj a instituit deja restricții. Medicii clujeni nu mai acceptă să transplanteze rinichi de la donatori vii, decât în cazul în care donatorul și primitorul sunt rude sau prieteni vechi. Mai mult, pacienților li se cere să semneze în fața unui notar o declarație prin care să certifice că donatorul nu a primit bani în schimbul organului. Procedura se încheie cu o declarație dată în fața Comisiei de Etică a Institutului de Transplant din Cluj Napoca.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA
Instanța a dispus suspendarea grevei generale pe calea ferată
Curtea de Apel București s-a pronunțat ieri asupra cererii Ministerului Transporturilor și a decis suspendarea grevei. Acum sindicatele analizează posibilitatea de a acționa penal administrația căilor ferate pentru încălcarea instrucțiunilor de circulație. Voicu Sala, liderul Federatiei Mecanicilor de locomotivă, a declarat că administrația a dispus introducerea unor trenuri suplimentare față de cele negociate și a pus în pericol siguranța circulației prin prelungirea timpului normal de lucru pentru mecanicii care au condus trenurile respective. După decizia instanței, mecanicii de locomotivă au fost obligați să reînceapă lucrul.
(F.R.)
Dacă FC Unirea rămâne în Divizia A, de la toamnă
Stadionul Cetate va avea instalație de nocturnă
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat pentru ziarul "UNIREA" că dacă echipa fanion a județului se va menține în primul eșalon la sfârșitul acestui retur, atunci albaiulienii vor avea toate șansele să vizioneze meciurile de pe teren propriu din sezonul 2004-2005 în nocturnă. Primarul s-a consultat la Timișoara cu reprezentanții administrației publice locale, care au reușit montarea nocturnei în doar două săptămâni. Prețul unei asemenea investiții ar fi de circa 1 milion de Euro, dar Mircea Hava crede că o colaborare cu celebra firmă "Luxten" va permite o rambursare a banilor pe o perioadă de până la 10 ani. Interpelat asupra ultimelor evoluții de pe banca tehnică uniristă, primarul Hava a declarat că nu dorește să se pronunțe, lăsând rezolvarea acestei probleme pe seama conducerii clubului. "Noi dorim să susținem în continuare echipa, așa cum am făcut-o până acum, și să punem la punct stadionul", a mai spus Hava. Iar cârcotașilor care se tot plâng că banii contribuabilului se duc la fotbal le reamintim că acest fenomen a ajuns o adevărată industrie nu numai la noi, ci în întreaga lume. Autoritățile locale susțin fotbalul și în Spania și Franța, ca să dăm numai două exemple. La Oradea, Bacău și Timișoara, autoritățile locale și județene investesc zeci de miliarde de lei. Cine crede că o echipă de Divizia A se poate ține din vânzarea de semințe și de tricouri se înșală. Se tot vorbește de câți bani se duc la fotbal, dar nimeni nu vorbește de notorietatea pe care au adus-o orașului jucătorii Unirii. O publicitate bună, pentru că Alba Iulia a ajuns un reper pe harta țării.
Florin ROMAN
Consiliul local Alba Iulia rămâne fidel fotbalului
Încă nu s-au stins ecourile înfrângerii pe care Poli Timișoara a administrat-o FC Unirea, că principalul susținător al fotbalului albaiulian, am numit Consiliul local Alba Iulia, a și aprobat încheierea unui contract de finanțare a programelor sportive ale FC Unirea pe anul 2004. Suma alocată este de 1,5 miliarde de lei, dar, în lumina faptelor de anul trecut (când suma totală s-a ridicat la 8,3 miliarde de lei) putem crede că acesta este doar începutul. Consilierii locali au arătat astfel că nu se "supără pe sat" așa cum a făcut-o antrenorul Aurel Șunda, care la prima observație negativă primită a și amenințat că-și ia jucăriile și pleacă. După râvna cu care sprijină FC Unirea, să nu uităm că CL Alba Iulia și Primăria Alba Iulia au în sarcină și repararea stadionului "Cetate", aproape că ne pare rău că domnii consilieri locali nu se pricep să și antreneze echipa. Așa am fi scuțiți de emoții! Lăsând gluma la o parte, să spunem că s-a decis că suma de 1,5 miliarde alocată acum reprezintă ultimii bani pe care FC Unirea îi mai primește de la bugetul local, în condițiile în care nu se constituie mult dorita de consilierii locali și evitată de conducerea FC Unirea, societate pe acțiuni.
Anca DINICĂ
Solidaritate cu familiile celor dispăruți în Spania
*Prefectul județului, Liviu Mugurel Sârbu, va fi alături de familiile îndurerate care au avut de suferit de pe urma atentatelor din Spania. Domnia sa va lua parte la înmormântarea lui Alexandru Horațiu Suciu, 19 ani, din municipiul Blaj și la cea a lui Ștefan Modol, 44 de ani, tatăl a trei copii, din orașul Teiuș. Ceremoniile funerare vor avea loc cel mai probabil în ziua de vineri, 19 martie 2004, iar prefectul Liviu Mugurel Sârbu ne-a declarat că va oferi un ajutor financiar în valoare de 10 milioane de lei fiecărei familii îndoliate.
(A.D.T.)
*Consiliul județean Alba va aloca din fondul de solidaritate suma de 10 milioane de lei pentru fiecare din cele două familii din județul nostru care au suferit pierderi irecuperabile în urma atentatelor din Spania. Așa cum v-am mai informat, în actele teroriste de la Madrid, au decedat Ștefan Modol și Horațiu Alexandru Suciu, din Teiuș și respectiv Blaj. Președintele Consiliului județean, Eugen Popa, va participa la înmormântarea lui Ștefan Modol, iar un alt reprezentant al CJ va fi prezent în aceeași zi la Blaj, la înmormântarea lui Alexandru. Familiile victimelor vor mai primi un ajutor din partea guvernului, de 300 de milioane de lei.
(F.R.)
Fostul spital ORL va fi retrocedat
Consilierii județeni urmează să aprobe trecerea fostului spital ORL de pe strada Nicolae Titulescu din Alba Iulia, din domeniul public al județului, în domeniu privat. Imobilul respectiv a fost naționalizat abuziv, iar moștenitorii fostului proprietar au depus notificare de retrocedare. Întrucât bunurile care aparțin domeniului public sunt inalienabile și nu pot fi înstrăinate, pentru a soluționa cererea de restituire a imobilului se impune trecerea acestuia din domeniul public al județului în cel privat.
(F.R.)
Convenție de cooperare
Consiliul județean Alba urmează să supună aprobării în prima ședință convenția de cooperare dintre DGP DC Alba și fundația "Hope and homes for children" România. În urma acestei cooperări se încearcă rezolvarea problemelor celor 79 de copii de la Centrul de plasament Abrud și a celor 119 de copii de la Sâncrai, instituții care vor fi închise sau reorganizate.
(F.R.)