Responsabilitatea aderării la UE aparține întregii clase politice românești
Declarație politică rostită ieri, 16 martie 2004, în plenul Camerei Deputaților
Domnule președinte, stimați colegi,
Referirile la țara noastră pe care baroneasa Emma Nicholson le-a făcut acum două săptămâni și care au constituit, în mod firesc, deliciul opoziției, s-au dovedit în final a fi inoportune, pripite și dezavuate pe rând de către mass-media, personalități europene și europarlamentari. Realitatea românească a determinat-o, desigur, pe doamna Nicholson să admită că modelul pozitiv promovat de România este unul veritabil, muncit și imposibil de fabricat peste noapte sau în decurs de o săptămână. Din păcate, acest model, recunoscut în mod unanim, este vehement negat de către politicienii din opoziție, paradoxal concetățeni de-ai noștri.
Stimați colegi, responsabilitatea aderării României la Uniunea Europeană aparține întregii clase politice românești. Este de preferat ca opoziția să lase deoparte toate aceste intrigi ori dispute care îngreunează vizibil procesul de aderare și să mediteze îndelung asupra declarațiilor pozitive pe care foarte multe personalități europene le fac la adresa României. Le recomand liderilor Stolojan și Băsescu să reflecteze în mod serios la ceea ce este mai important: imaginea României în lume și integrarea în UE, sau procentele electorale ca apanaj al interesului propriu. Atitudinea distructivă promovată de actuala alianță, concretizată în dorința acesteia de a obține un eventual, dar improbabil insucces al Guvernului Năstase, nu poate avea ca efect decât deprecierea imaginii României la nivel internațional și, totodată, anularea acelui dram de opoziție încă existent.
Codrin ȘTEFĂNESCU, secretar executiv al PSD,
deputat de Alba
Cursuri de instruire pentru ONG-urile din județul Alba
În zilele de 25 și 26 martie, cu începere de la orele 10.00, va avea loc la sediul Fundației PAEM Alba, Cursul de Instruire în Managementul Organizațional.
Cursul se adresează ONG-urilor din județul Alba și se desfășoară în cadrul proiectului Centru de Resurse pentru ONG-CERES Alba, care vine în sprijinul dezvoltării sectorului nonguvernamental din județ.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului PHARE, Programul Societate Civilă, Componenta: Birouri de Consiliere pentru Cetățeni și se desfășoară în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia și Caritas Alba Iulia din Arhidioceza Romano-Catolică Alba Iulia.
Informații suplimentare se pot primi la sediul Fundației PAEM Alba, B-dul Ferdinand I nr. 14, cod 510114 sau la telefon 0258-818488, persoana de contact - domnișoara Florina Truță.
(A.D.)
Direcția Județeană de Asistență Socială, sub "lupa" inspecției
Ieri, 16 martie 2004, sediul Direcției Județene de Asistență Socială (DJAS) Alba (fost ISTPH), a fost vizitat de inspectorul șef Dorin Suciu, de la Inspecția Regională (pentru persoanele cu handicap) Mureș. Această vizită, după cum ne-a declarat d-na Mărioara Ludușan, (director al DJAS Alba) a fost prilejuită de finalizarea evaluării persoanelor asistate prin acest serviciu public specializat (persoane instituționalizate și neinstituționalizate). De asemenea, s-a procedat la o evaluare a activității acestei instituții publice, în cele trei luni de la transformarea ei din ISTPH în DJAS. Și, desigur, vizita s-a desfășurat și în contextul viitoarei "contopiri" a DJAS cu DGPDC (Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului) Alba, după modelul deja aplicat în alte județe. (Fapt pe care cotidianul nostru îl preconiza cu mult înainte chiar de apariția proiectului legislativ și a "modelului"!)
După vizitarea sediului DJAS Alba, și evaluarea activității, inspectorul mureșan s-a deplasat în teren, la două instituții subordonate acestui serviciu public specializat (la Sebeș și la Gârbova). Nu înainte de a înmâna vechilor angajați ai ISTPH niște prime (al 13-lea salariu !?), și de a ne declara că... inspecția s-a încheiat cu un bilanț pozitiv.
(I.H.)
"Luna Pădurii" a început în județul Alba cu
Furt de brazi de la ziarul "Unirea"
"Luna Pădurii" a debutat peste tot în județul Alba sub însemne optimiste, cu sădiri de brăduți sau puieți de foioase peste tot în județ (exceptând, evident, locurile unde se defrișează non-stop). O excepție (tristă) a făcut-o și spațiul verde din curtea redacției ziarului Unirea (proprietate privată), de unde au dispărut luni, 15 martie, mai mulți puieți de brad, sădiți abia anul trecut, în scop decorativ. Și cum ieri (marți, 16 martie) a fost zi de târg la Alba Iulia, n-ar fi de mirare ca puieții cu pricina să-și fi găsit alt proprietar. Celor care și-au umflat buzunarele pentru o zi din această afacere le dorim... biiip! Și iarăși biiip! Așa să le ajute Cel de Sus!
Spațiile din Policlinica stomatologică Alba Iulia pot fi închiriate
Delegația Permanentă a Consiliului județean Alba a aprobat proiectul de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, în condițiile legii, de către spitalul județean Alba a unor spații de la Policlinica stomatologică din Alba Iulia, strada Luminii 5 A. Spațiile ce vor fi închiriate își vor păstra actuala destinație, de cabinete medicale stomatologice, de radiologie și tehnică dentară. Contractele de închiriere se vor încheia de spitalul județean.
(F.R.)
Bani pentru cămine culturale
Delegația Permanentă a Consiliului județean Alba a aprobat alocarea sumei de 250 de milioane de lei, respectiv 100 de milioane de lei, pentru căminele culturale din Mihalț și Cenade. Cu scorul de 5 la 4 a trecut și amendamentul vicepreședintelui Doru Victor Cetean, care a solicitat alocarea sumei de 181 de milioane de lei, din fondul de rezervă, pentru sediul administrativ din Cut. Cele două cămine culturale se află într-o avansată stare de degradare.
(F.R.)
Avocatul Poporului la Câmpeni
Funcționarii publici din cadrul Biroului Teritorial Alba Iulia al instituției Avocatul Poporului acordă audiențe la sediul Primăriei orașului Câmpeni, în data de 22 martie 2004, începând cu ora 10.00.
(Coordonator al Biroului Teritorial Alba Iulia, expert Maria BUCUR)
Ședința CDR Centru
Luni, 22 martie a.c., președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa va participa la ședința de lucru a Consiliului de Dezvoltare Regională Centru, unde dânsul este co-președinte. La reuniunea de la Tg. Mureș, unde vor fi discutate 12 rapoarte, va fi prezent și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu.
(F.R.)
La Parcul industrial Cugir
Un șef la aproape doi salariați
Vicepreședintele Consiliului județean Alba, Ioan Florea, va cere în prima ședință a plenului, reducerea numărului de membri în Consiliul de Administrație al Parcului industrial Cugir de la 7 la 5. În prezent, la parc sunt angajate 12 persoane, dar alte 9 persoane sunt retribuite cu indemnizații, pe lângă membrii CA fiind și cenzorii. Din acest motiv cheltuielile cu salariile sunt prea mari, față de volumul de activitate. Membrii Consiliului de Administrație sunt numiți pe o perioadă de 4 ani și pot fi revocați de Adunarea Generală a Acționarilor.
(F.R.)
Și-a pus capăt zilelor
Poliția Șugag a fost anunțată de Ștefan N., de 42 de ani, din localitate că soacra lui, Ana Gheorghioiu, de 67 de ani, și-a pus capăt zilelor. Femeia s-a spânzurat cu o funie într-o anexă gospodărească. Victima figura în evidențele medicilor cu tulburări psihice și alte tentative de suicid, fiind internată la psihiatrie.
(F.R.)
Dau în judecată Guvernul
Asociația crescătorilor de bovine din județul Alba, care numără câteva mii de membri, a pregătit actele necesare pentru a acționa în judecată Guvernul României, ne-a informat d-l Ioan Moldovan. Membrii asociației sunt nemulțumiți de faptul că statul refuză să le plătească subvenția actualizată cu rata inflației la litrul de lapte. Din 2000, Ministerul Agriculturii plătește crescătorilor aceeași subvenție, adică 1460 de lei/litru vara și 1680 de lei/litru iarna. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.29/2002, subvenția trebuie reactualizată anual, lucru care nu se întâmplă.
(F.R.)
Șase reprezentanți ai CJ Alba în Sănătate
Delegația Permanentă a Consiliului județean Alba a aprobat proiectul de hotărâre referitor la numirea reprezentanților acestei instituții în Consiliile de Administrație la Spitalul județean, Sanatoriul TBC Aiud și Serviciul județean de Ambulanță Alba. În total este vorba de 6 persoane, câte două pe fiecare unitate medicală. Vicepreședintele Ioan Florea a solicitat nominalizarea unor persoane din aparatul propriu al CJ Alba, solicitând juriștilor ca la prima ședință să spună dacă aceștia sunt compatibili. Nominalizările se vor face în plen. Membrii CA de la CJ Alba nu vor fi retribuiți.
(F.R.)