Editorial
Când dreptatea vine din Apus
    Este indubitabil că românul face alergie, dacă nu nevroză, care ia de multe ori forma malignă a disperării, a pierderii speranței, a­tunci când trebuie să-și caute un drept, mai bine zis să-l obțină. A­șa s-a ajuns ca cetățenii români să găsească mai multă dreptate în țările civilizate ale Europei decât la ei acasă. Nu întâmplător, plouă cu plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și unde, în ma­joritatea cazurilor, își obțin drepturile de care au fost deposedați de o justiție care dă sentințe favorabile doar celor puternici și cu bani. Confruntat mereu cu minciuna, cu injustiția de acasă, cetă­țeanul român, amărât și debusolat totalmente, a contractat un soi de virus: orice vine dinspre instituțiile Europei Occidentale trebuie să fie automat și adevărat, și bun și drept. De aici s-a născut mitul infailibilității instituțiilor europene sau mai simplu spus: dreptatea și adevărul vin din Apus, așa cum odinioară ni s-a împuiat capul cu o altă propoziție: "Lumina vine de la Răsărit".
    Mitul acesta mai vechi poate fi rezumat prin formula "Adevărata civilizație vine din țările occidentale". Și acest adevăr poate fi pus greu la îndoială. Așa s-a în­tâmplat și înainte de război, așa se întâmplă și acum. Românul știe că acolo drepturile omului sunt respectate, sunt la fel de infailibile ca și legile divine. Nimeni nu trage pe nimeni pe sfoară, nimeni nu-și permite să intervină în desfășurarea unui proces și să ordone stabilirea unei sentințe în contradicție cu principiul de drept. Nu suntem de acord cu ideea că toate sentințele sunt nefavorabile, dar e suficient ca cei nedreptățiți să-și caute rezolvarea corectă la CEDO. Este oarecum trist, dacă nu jalnic, să n-ai încredere în propriile tale instituții și să înzestrezi cu atributul corectitudinii legislația și instituțiile europene. Dar, din păcate, așa cum spuneam și mai înainte, este dureros ca multe din sentințele date de justiția română să fie infirmate la CEDO. Asta se întâmplă nu numai la noi, ci și în țările unde justiția de partid și de stat face viața periculoasă. Acasă suntem obișnuiți ca justiția să facă multe nedreptăți, care să fie pe placul șefilor, mai degrabă decât să impună dreptatea pe care o pretind legile. Ce mai poți să înțelegi când președintele țării a sugerat să nu se mai retrocedeze proprietarilor casele naționalizate și justiția s-a conformat imediat, judecătorii nu au mai decis în favoarea proprietarilor păgubiți, iar procuratura a făcut recurs în anulare împotriva sentințelor favorabile proprietarilor, deja date. Firesc ca proprietarii, de două ori depo­se­dați, să ajungă cu memorii la Strasbourg. Putem spune că fără ca­drul legal și formativ oferit de instituțiile europene, fără voința facto­rilor politici europeni de a ne prelua în structura Uniunii Europene, românii ar fi fost mult mai lipsiți de drepturi, iar drepturile lor ar fi fost mult mai puțin respectate decât au fost și sunt.
    Din păcate, România este o țară în care nici legile sale, nici mo­ra­vurile instituționale nu le oferă cetățenilor ei o reală protecție îm­potriva samavolniciilor, mai cu seamă când acestea sunt perpetuate de stat ori în numele lui, de interesele clienților săi politici. Spre ne­fericirea cetățenilor, la noi statul este cel care încalcă mai mult dreptatea. Nu întâmplător, rău-făcătorul de anvergură a încercat în­tot­deauna să se alieze cu el ori să și-l subordoneze. Într-o atare situație, nu este de mirare că principala forță de opoziție nu poate fi decât spiritul Europei, așa cum se reflectă acesta în instituțiile sale. Iată de ce Bruxelles-ul ne tot freacă cu acquis-ul comunitar, sau altfel spus: principiile pe care se bazează instituțiile UE nu pot fi puse la îndoială. Politicienii noștri uită adesea că fără adevăr și dreptate nu se poate construi nimic. Noroc că UE le dă mereu la refăcut temele și-i monitorizează cum le rezolvă.
Gheorghe JURCĂ