Instruire privind Legea achizițiilor publice
Marți, 23 martie a.c., începând de la ora 10,00, la sediul Fundației PAEM, din Alba Iulia, are loc o Sesiune regională de instruire a organizațiilor neguvernamentale care implementează proiecte finanțate prin Programul PHARE- Societate Civilă. La acest eveniment vor fi prezenți 30 de reprezentanți de la 15 organizații neguvernamentale ce funcționează în opt județe ale țării. Tematica instruirii este axată pe obligativitatea aplicării Legii achizițiilor publice și în cazul finanțărilor din fonduri PHARE. Puse pentru prima dată în fața acestui mod de organizare a licitațiilor de bunuri, servicii și lucrări, ONG-urile doresc să pornească "cu dreptul" și au apelat la specialiști în domeniu. Aceștia sunt Octavian Constantinescu- specialist în achiziții publice la Ministerul Finanțelor Publice și Tamaș Attila- consultant local. Sesiunea are și o parte metodologică, referitoare la modalitățile de implementare, monitorizare și raportare, care va fi susținută de patru specialiști ai FDSC.
Evenimentul a fost inițiat de FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), organizație care asigură asistența tehnică pentru acest program, la solicitarea ONG-urilor. (La nivelul țării au mai fost organizate două asemenea întâlniri, una la Târgu Mureș și alta la Bacău.) Pentru întâlnirea de la Alba Iulia, gazdele evenimentului au decis să pună la dispoziție toate resursele necesare bunei desfășurări a evenimentului. Astfel, Fundația PAEM asigură spațiul și dotarea tehnică, iar Asociația "Sprijiniți copiii" pune la dispoziție lectorii, suportul de curs pe CD, un Ghid de comportament al celor implicați în achizițiile publice și... "protocolul" minim pentru pauzele de cafea.
(I.H.)
Cine a pus cârciuma în drum...
Postul de poliție Roșia Montană a fost sesizat sâmbătă noaptea, în jurul orei 23.30, de Nicolae B., de 46 de ani, din localitate, despre faptul că în timp ce se deplasa spre casă, pe raza satului Cărpiniș, o persoană necunoscută i-a furat geanta în care avea 3 milioane de lei. În urma cercetărilor derulate de polițiști, ieri dimineață, a fost identificat autorul furtului: Dorin Constantin Galdău (de 22 de ani, din satul Curături, comuna Roșia Montană). Sâmbătă, 20 martie, acesta l-a observat pe Nicolae B., care avea o sumă de bani asupra lui, în timp ce consuma alcool la un bar din Cărpiniș. L-a filat la ieșirea din local și l-a urmărit în timp ce se deplasa spre casă. Pe raza satului Coasta Henții, Galdău i-a furat geanta și a dispărut. Polițiștii au reușit să recupereze geanta și banii, predându-i părții păgubite. Dorin Galdău este cercetat pentru furt calificat.
(N.I.T.)
Cugirenii doresc Judecătorie
Consilierul PER Gheorghe Crăciun a declarat că, în urma unor discuții cu reprezentanții Poliției și Primăriei Cugir, a preluat doleanța acestora și va începe demersurile pentru înființarea unei Judecătorii. Problema este oarecum greu de rezolvat, întrucât Cugirul se află la limită de județ și are puține localități aparținătoare arondate. Pe de altă parte, cugirenii au multe procese, în special legate de proprietate.
(F.R.)