Prima pagină Ediția din: 26.3.2004
Cunoscut personaj al lumii interlope albaiuliene
Raul Rus, zis Pricu, este cercetat pentru proxenetism, tâlhărie și lipsire de libertate
    În cadrul unei conferințe de presă extraordinară, convocată de pro­curorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Vasile Luha, la care a participat și șeful Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia, comisarul Tu­dor Grindeanu, au fost date publicității amănunte legate de reținerea și arestarea personajului din lumea interlopă albaiuliană Raul Rus, de 27 de ani, zis Pricu.
    Potrivit procurorului general Vasile Luha, Raul Rus este cercetat în prezent sub aspectul comiterii infracțiunilor de tâlhărie, lipsire de libertate și proxenetism. În sarcina acestuia s-a reținut faptul că în noap­tea de 4/5 august 2003 a răpit-o pe minora Natalia Victoria Perți, pe care a transportat-o cu un autoturism pe malul râului Mu­reș, în apropierea localității Oarda de Jos, unde a fost agresată fizic și i-au fost sustrase hainele și obiectele personale, în valoare de 4 milioane de lei. În plus, în perioada 2001-2003 a îndemnat mai multe persoane să practice prostituția în folosul său și a obținut sume im­portante de bani.
    Comisarul Grindeanu ne-a declarat că prinderea lui Raul Rus a fost rezultatul unei colaborări fructuoase între polițiști și procurori pe de o parte și între polițiștii români de la Crimă Organizată și colegii lor din străinătate. Pricu a fost reținut în 23 martie de polițiștii de frontieră în Vama Borș, în timp ce încerca să... intre în țară! Potrivit polițiștilor, acesta venea de la Budapesta cu o mașină de ocazie. Pe baza unui mandat de aducere, Raul Rus a fost predat ofițerilor de la Crimă Organizată Alba Iulia. Acesta a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Alba, în 24 martie a.c. Împotriva deciziei de arestare preventivă, avocatul lui Raul Rus a formulat deja o con­testație în care a invocat vicii de procedură în cadrul anchetei penale și faptul că clientul său este o persoană onestă. În urma deliberărilor instanței de la Curtea de Apel Alba Iulia, Raul Rus a rămas încă 28 de zile în arest preventiv, recursul înaintat de avocatul său fiind res­pins.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Astăzi la Alba Iulia
PSD Alba își lansează candidații la primării
    La Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 15,30, PSD Alba își va lansa candidații la primăriile municipiilor, orașelor și comunelor, exclusiv Alba Iulia; potrivit unei reguli stabilite la nivel central, mu­nicipiile reședință de județ își vor lansa candidații la primării în pe­rioada 1-15 aprilie. La manifestare au fost invitați să participe per­sonalități importante din conducerea centrală a partidului. Va fi prezent probabil și ministrul Ioan Rus. Momentul artistic va fi sus­ținut de Cenaclul "Totuși iubirea", condus de poetul Adrian Pău­nes­cu. (A.D.T.)
Ziua Serviciului
Român de Informații
•Mesajul directorului SRI, Alexandru Radu Ti­mof­te, cu prilejul împlinirii a 14 ani de la înființarea in­stituției
      Astăzi, 26 martie 2004, se împlinesc 14 ani de când a fost în­ființat Serviciul Român de Informații. Privită dintr-o perspectivă insti­tuțională, această perioadă poate părea relativ scurtă, însă a fost, cu siguranță, deosebit de densă și plină de semnificații.
    Acum 14 ani, o bună parte a lumii, incluzând România, se afla la începutul unei epoci de profunde transformări, care erau însoțite de speranțe pentru o viață mai bună și mai dreaptă, după căderea re­gimurilor comuniste.
    Pe de altă parte, în imediata vecinătate a frontierelor României și chiar în țara noastră, extremisme latente izbucniseră în forme de exprimare violentă, opuse ca semnificație și deosebit de periculoase pentru procesele democratice aflate în curs.
    Noile instituții politice, născute din voința populară, erau încă fragile și expuse unor provocări majore. Pe acest fond, sub impe­ra­tivul protejării tânărului stat postcomunist și asigurării ireversibilității evoluțiilor democratice, crearea Serviciului Român de Informații a reprezentat o necesitate stringentă.
    Anii care au urmat n-au fost deloc mai liniștiți. Aflată între două fo­care de conflict, din spațiile ex-sovietic și ex-iugoslav, fără alte garanții de securitate decât propriile resurse, România a trebuit să se confrunte, simultan, cu provocările interne deosebit de complexe - uneori cu accente critice - în planurile politic, economic și social, asociate tranziției.
    Ulterior, în procesul de firească reîntoarcere în spațiul geopolitic și euro-atlantic, căruia îi aparține istoric și cultural, România și-a di­recționat eforturile pe coordonatele integrării în NATO și Uniunea Europeană.
    Acestea au vizat reajustarea și adaptarea mecanismelor insti­tu­ționale și economico-sociale interne, precum și asumarea și impli­carea crescândă a statului nostru în protejarea și promovarea valo­rilor comune ale lumii euro-atlantice.
    În prezent, putem considera că țara noastră a reușit să tra­ver­seze cele mai critice etape ale evoluției sale postdecembriste.
    Ne aflăm acum, în mod evident, pe o pantă ascendentă a proce­sului de reconstrucție națională, precum și de integrare organică în lumea euro-atlantică.
    Doar o săptămână ne mai desparte de momentul în care steagul României va fi înălțat pe catargul pregătit în fața sediului central al NATO din Bruxelles. Suntem, de asemenea, în pofida distorsiunilor obiective și subiective care mai apar în acest proces, mult mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană.
    În planul acțiunii solidare, la nivelul comunității euro-atlantice, un accent aparte a fost și continuă să fie pus, de către statul și Ser­viciul nostru, pe participarea activă în campania internațională îm­potriva terorismului, declanșată după tragicele atacuri din Statele Unite ale Americii, din 11 septembrie 2001.
    Necesitatea stringentă a angajamentului internațional împotriva a­cestui flagel, precum și a fenomenelor care îl favorizează, a con­tinuat, din păcate, să fie dramatic subliniată de șirul de atentate - precum cele mai recente, de la Madrid - care au îndoliat multe po­poare ale lumii, incluzând națiunea noastră.
    Prin toate aceste etape și în confruntarea cu toate aceste pro­vocări, Serviciul Român de Informații s-a aflat și continuă să se afle în linia întâi a frontului nevăzut pentru apărarea securității și inte­re­selor naționale ale României.
    Chiar și pentru noi înșine este greu - dacă nu imposibil - de cuan­tificat contribuția reală a Serviciului în materializarea obiectivelor e­sen­țiale ale națiunii noastre. Ne-am asumat, în mod firesc, această stare de fapt și vom continua să ne facem datoria, cu satisfacția tăcută a conștiinței misiunii împlinite. (...) Directorul Serviciului Ro­mân de Informații
Alexandru Radu TIMOFTE

Drumuri mai bune la Războieni și Lunca Mureș
    În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului județean Alba, Eu­gen Popa, a primit în audiență un grup de săteni din Războieni, care s-au plâns de starea drumurilor din zonă, unele din cele mai proaste din județ. Oamenii au cerut sprijinul președintelui Popa în vederea rezolvării acestui mare of. Eugen Popa a declarat că lucrările de modernizare la drumurile din interiorul localităților Războieni și Lun­ca Mureș vor începe săptămâna viitoare. "Aceste lucrări sunt pri­oritare, probleme vor mai fi doar cu porțiunea de drum dintre cele două localități", a spus Eugen Popa.(F.R.)
"Albaconstruct 2004"
    În organizarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba și a SC Alba Iulia SRL, astăzi, de la ora 10,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul nostru va avea loc deschiderea oficială a expoziției de structuri, instalații și echipamente pentru construcții "Al­baconstruct 2004". (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.