Distrigaz pune piciorul în prag
Cine nu plătește rămâne fără gaz metan
La sediul Prefecturii Alba s-au purtat discuții, la începutul acestei săptămâni, cu reprezentanții SC Distrigaz Nord - Sucursala Alba pe tema plății datoriilor mai vechi ce aparțin unor societăți comerciale și unități publice din județ. Printre societățile comerciale restanțiere amintite ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de prefectul Liviu Mugurel Sârbu, se află: Resial - 57 de miliarde de lei, Saturn SA - cu 4 miliarde de lei, UTEPS - peste 1,8 miliarde de lei, Metalurgica Aiud - peste 20 de miliarde de lei, SC Cugir SA - peste 20 de miliarde de lei, Stadionul FC Unirea - aproape 180 de milioane de lei. Probleme deosebite sunt în cazul firmelor care nu beneficiază de eșalonări din partea statului: Saturn, Resial, UTEPS; în cazul acestora trebuie plătite restanțele, pentru că altfel le va fi sistat gazul metan. În ceea ce privește SC Metalurgica SA și SC Cugir SA, dacă vor fi respectate eșalonările și se vor achita și facturile curente, vor primi în continuare gaz metan. Probleme sunt și în cazul Stadionului FC Unirea; el aparține Primăriei Alba Iulia, dar nu există încă un contract parafat între această instituție și FC Unirea. Dacă nu va fi încheiat actul respectiv și nu se va stabili modul de achitare a datoriilor, stadionul riscă să rămână fără gaz. Deși, de-a lungul timpului, s-au purtat numeroase discuții între FC Unirea și Distrigaz, nu s-a reușit până acum respectarea termenelor de plată.
Unitățile publice restanțiere amintite în cadrul conferinței de presă sunt următoarele: Spitalul orășenesc Ocna Mureș - 2,5 miliarde de lei, Liceul de chimie Ocna Mureș - peste 700 de milioane de lei, Grupul școlar Avram Iancu Aiud - 493 de milioane de lei, Liceul Bethlen Gabor Aiud - 367 de milioane de lei, Căminul nr. 12 Alba Iulia - 35 de milioane de lei, Spitalul orășenesc Blaj - 77 de milioane de lei, Spitalul orășenesc Cugir - aproape 148 de milioane de lei, Spitalul Zlatna - aproape 77 de milioane de lei. În toate aceste cazuri s-a fixat termenul limită de plată 1 aprilie 2004, altfel va fi sistat gazul metan.
(A.D.T.)
Lansare de carte
Noul Testament într-un nou format
Ieri, 25 martie 2004, a continuat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia ciclul de conferințe "Serile duhovnicești". Tema conferinței a fost "Mesajul pascal al Noului Testament și al Canonului cel Mare" versiuni revizuite, redactate și comentate de ÎPS Bartolomeu Valeriu Anania, Arhiepiscopul Clujului, care a și susținut această conferință începând cu ora 18.00.
Cu această ocazie a avut loc și lansarea Noului Testament în versiunea revizuită, redactată și comentată de ÎPS Bartolomeu Anania, carte tipărită în format mare (A4), cu caractere mari, la Editura Reîntregirea din Alba Iulia. Noul format al cărții de căpătâi a creștinilor o face astfel accesibilă tuturor vârstelor și doritorilor de învățături ale Sfintei Scripturi. Tot cu această ocazie s-a lansat și cartea de slujbă "Triodul mic", care cuprinde slujbele bisericești din zilele de miercuri, vineri, sâmbătă, duminică și Săptămâna Patimilor, cu începere din Duminica Vameșului și a Fariseului până la Sfânta Înviere. Cartea este tipărită la Editura Reîntregirea din Alba Iulia cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Andrei și cuprinde și Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, diortosit de ÎPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Clujului.
Cărțile lansate ieri pot fi găsite la Catedrala Reîntregirii sau la magazinul de obiecte bisericești din Alba Iulia.
(Pr. Sabin VODĂ)
Retrocedarea proprietăților abuziv preluate de comuniști - un moft pentru PSD
Declarație politică
"În ceea ce privește regimul proprietăților naționalizate după al doilea război mondial, PDSR consideră că rezolvarea acestei probleme, în România, nu poate fi concepută altfel decât potrivit principiilor și standardelor europene." Am citat din Oferta electorală a PDSR adoptată în octombrie 2000. De asemenea, în programul de guvernare al partidului de guvernământ regăsim sintagme înălțătoare ca "integrarea demnă în structurile euro-atlantice". Ce înțelege Guvernul Adrian Năstase și puterea PSD din toate acestea?
Săptămâna trecută, Institutul Național de Administrație a organizat la Sinaia un curs de perfecționare pentru funcționarii publici. Deoarece mulți dintre participanții la curs lucrau în cadrul autorităților locale și se confruntau cu problematica retrocedărilor, a fost invitat, ca lector, domnul Adrian Mărășoiu, președinte al Autorității pentru aplicarea unitară a Legii 10/2001, secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor. Pe lângă o serie de aspecte dezbătute, care țineau de domeniul strict al aplicării legii 10/2001, domnul Adrian Mărășoiu a avut la un anumit moment "dileme morale". Citez: "Îmi pun câteodată problema dacă este moral ca pentru a primi despăgubiri circa o sută de mii de foști proprietari, trebuie astăzi să plătească, prin intermediul bugetului de stat, peste 10 milioane de contribuabili. Îndreptăm o nedreptate cu o altă nedreptate !" Iată că am trăit să o auzim și pe asta: în anul 2004, un secretar de stat din Guvernul Năstase, guvern care vrea să ne integreze demn în Europa, își pune problema dacă este moral să despăgubească proprietarii abuziv deposedați de regimul comunist! Parcă ar fi secretar de stat în guvernul Gheorghiu Dej! Mai târziu, fiind interpelat de unul dintre participanții la curs, domnul Mărășoiu a explicat că aceste cugetări sunt ale domniei sale și nu ale guvernului sau ale PSD-ului. Domnia sa consideră că se pot face alte lucruri cu banii care se dau drept despăgubiri. Perfect de acord! Nu trebuie decât să se retrocedeze imobilele confiscate în natură! De asemenea, domnul Mărășoiu a calificat drept "prostie" faptul că o autoritate locală acordă despăgubiri la valoarea justă a imobilului respectiv, în urma unei expertize, deși, în acea speță, fostul proprietar avea o altă expertiză cu o valoare mai mică!
După revizuirea Constituției, în care se prevede că proprietatea este garantată, vine un secretar de stat și reiterează tezele președintelui Ion Iliescu cum că "proprietatea privată" este un moft. Ce ar putea urma? Să vină un secretar de stat de la Finanțe să spună că veniturile mari trebuie impozitate cu 80%!
Mesajul dat de domnul Mărășoiu este cu atât mai periculos, cu cât la cursul respectiv erau peste 50 de funcționari, cei mai mulți din administrația locală, cu atribuții în aplicarea Legii 10/2001, și, menționez aici, secretari de municipii, directori, șefi de servicii juridice etc. Ce au înțeles aceștia? Că guvernul le spune să o lase mai "moale" cu acordarea de despăgubiri și dacă tot acordă să subevalueze imobilele respective! Pentru toate acestea, dar mai ales pentru întârzierea cu care se procedează la despăgubirea foștilor proprietari, cerem demiterea președintelui Autorității pentru aplicarea unitară a Legii 10/2001, ca un prim semnal că PSD și Adrian Năstase s-au debarasat de gândirea totalitară, specifică regimului comunist, în care proprietatea era a tuturor oamenilor muncii!
Deputat PNL de Alba
Dan Coriolan SIMEDRU
De ziua lor
Polițiștii din Cugir au fost bătuți de... Primărie
De ziua Poliției Române, în orașul Cugir a fost organizată o întrecere fotbalistică mai puțin obișnuită: Internele contra Administrației locale, pe stadionul vechi din localitate. Antrenorul Internelor, comisarul Nicolae Olaru a desfășurat pe gazon o echipă tânără care s-a luptat onorabil (și fără logistica din dotare) cu fotbaliștii - la fel de tineri - antrenați de viceprimarul Cornel Murg. Scorul final: 4-3 pentru angajații Primăriei Cugir. Bucuroasă de victorie, administrația locală poate reflecta acum mai relaxată la...bugețelul poliției din localitate (evident, în sensul înfloririi acestuia, odată cu primăvara).
(N.I.T.)
1771 de miliardari!
Într-un raport al Agenției Naționale de Administrare Fiscală se spune că, în anul 2002, 1.771 de români au câștigat peste 1 miliard de lei. Președintele și vicepreședintele AVAB au încasat lunar peste 117 milioane de lei, personalul de execuție în jur de 26 de milioane de lei, în timp ce retribuția președintelui României a fost de 37,1 milioane de lei, iar premierul a primit 34 de milioane de lei lunar. În același timp, 3 milioane de salariați au câștigat un salariu mediu brut lunar de numai 5,3 milioane de lei.
(A.D.T.)
Delegație din Tolna la CJ Alba
O delegație din județul Tolna (Ungaria) formată din secretarul general al CJ și din reprezentanți ai Protecției Civile efectuează o vizită de lucru în județul nostru. Oaspeții maghiari au fost primiți ieri de președintele Eugen Popa și de vicepreședintele Ioan Florea. Reprezentanții județului Tolna au un program comun cu cei de la Inspectoratul de Protecție Civilă Alba pe tema sistemului de alarmare publică în caz de dezastre. Maghiarii vor vizita obiective hidrotehnice și agenți economici din zonele Sebeș, Aiud, Blaj și Alba Iulia.
(F.R.)