Duminica a cincea din Postul Mare
Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca
Maria Egipteanca. De ce s-a făcut vrednică această Marie a fi așezată în rândul sfinților, de ce a ajuns să fie venerată, cinstită de drept-măritorii creștini? Este lungă, întinsă viața interesantă și tare minunată viața de sfântă, nu prea cunoscută de popor. Iată, pe scurt, cine a fost și cum a ajuns sfânta noastră, acum pomenită. Maria Egipteanca a văzut lumina zilei în Țara Egiptului din niște părinți bogați. La vârsta de 12 ani a părăsit casa părintească și a plecat în orașul Alexandria. Frumoasă, seducătoare, a ajuns într-o teribilă situație: s-a avântat în spurcata desfrânare. Și-a pierdut fecioria, a practicat dragostea publică, cu pofte nesățioase. Într-o zi, amăgind niște tineri, a reușit să intre în compania lor, care erau gata să plece cu corabia în Țara Sfântă, la Ierusalim, pentru prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie). Maria, învoită pe corabie, și-a continuat păcătosul nărav. Ajungând la Ierusalim, cu netrebnice doriri, a vrut să intre în Sfânta Biserică, de mai multe ori, dar n-a izbutit în nelegiuita ei încercare. A fost împiedicată de ceva nevăzut să intre în Casa Sfântă. Atunci Maria, zguduită de plâns, s-a trezit la realitate, și-a dat seama că nu poate exista nici o legătură între sfințenie și desfrânare. A început, atunci, șiroiul de lacrimi și căință adâncă, zărind deasupra unui colț al curții bisericii, icoana Maicii Domnului, Maria, a făgăduit Născătoarei de Dumnezeu că-și va curma prihănirea trupească, se va lepăda de spurcatele plăceri lumești, va săvârși pocăința trebuincioasă. Așa a reușit marea păcătoasă să pătrundă în Casa lui Dumnezeu și să se închine și să sărute Sfânta Cruce și alte lucruri sfinte. A cerut Maicii Domnului să-i arate drumul pe care să-l urmeze. I s-a răspuns: "Dacă vei trece Iordanul, vei găsi acolo liniștea". Maria a făcut întocmai. Disprețuind lumea și ale ei deșertăciuni, având asupră-și doar trei pâini uscate drept hrană, a trecut apa Iordanului și s-a sălășluit în pustiu. Aici a zăbovit 47 de ani. Cum a dus-o? Nu prea ușor. Iată din propria ei mărturisire făcută unui venerabil monah, Zosima: "mă luptam cu poftele mele nebunești ca și cu niște fiare sălbatice. Când începeam să gust din hrană, doream cărnurile și peștii pe care le are Egiptul. Doream băuturi de vin, atât de plăcute mie, căci am băut mult vin pe când eram în lume. Aici, însă nici apă nu aveam să gust. Ardeam de sete în chip groaznic, dar, de nevoie, sufeream. Intra în sufletul meu și pofta necugetată a cântecelor desfrânate, tulburându-mă chinuitor să cânt cântecele drăcești pe care le-am învățat. Dar eu, îndată lăcrămam și-mi loveam pieptul cu mâinile și îmi aduceam aminte de făgăduielile ce-am făcut când am plecat în pustie... mă luptam cu mii de primejdii. Dar ajută-mă ajutătoarea mea. Maica Domnului a fost lângă mine în toate, călăuzindu-mă prin toate".
(I.S.)
Urcuș spre Înviere
Cum să ne mântuim
Cum să ne mântuim? Cum să ne eliberăm de robia păcatului și de puterea morții? Aceasta trebuie să fie preocuparea noastră de fiecare clipă, mereu mai accentuată, mai vie. Viața este atât de scurtă și scopul ei final atât de înalt, dar atât de îndepărtat. Mântuirea omului înseamnă îndumnezeirea lui. Înseamnă să trăim așa cum a trăit Domnul, să dobândim gândurile și sentimentele lui Hristos. În Hristos avem modelul, revelația planului lui Dumnezeu cu omul. Când Îl vedem pe Hristos așa cum este, începem să ne vedem pe noi înșine, să ne dăm seama cât de mari păcătoși și vrednici de plâns suntem și să ne tânguim. Nu uitați: Dumnezeu v-a dat timp pentru a lucra la mântuirea voastră. Nu-l irosiți!
Arhimandritul Sofronie
Oameni de afaceri albaiulieni la Convenția Națională a I.M.M.
În acest sfârșit de săptămână la Băile Felix se desfășoară lucrările Convenției Naționale și ale Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. La această reuniune importantă, care are loc o dată la patru ani, este prezentă și o delegație de oameni de afaceri din județul Alba condusă de Marius Rotar - președintele filialei Alba al CNIPMMR. Cu acest prilej vor fi aprobate programele de activitatea ale CNIPMMR pentru perioada următoare, se vor ratifica convențiile încheiate pe plan intern și internațional și se vor alege noile organisme de conducere ale CNIPMMR.
(A.D.)