Editorial
Ziua bucuriei intrării României în NATO
    Nici o bucurie nu se dobândește fără a trece prin durere. Așa du­pă cum spune o cugetare filosofică "Bucuria și întristarea se în­vârtesc ca o roată. După bucurie urmează întristare, după întristare, bucurie". Așa ne-a fost și ne este scris nouă, românilor. Dacă este să analizăm puțin istoria României numai din ultimul secol, vedem cât adevăr cuprinde această cugetare. După bucuria Marii Uniri de la 1918 a venit întristarea celui de-al Doilea Război Mondial, care prin odiosul Dictat de la Viena ne-a ciopârțit trupul țării, despărțindu-ne frații de frați. A urmat bucuria eliberării patriei de ultima cizmă fascisto-hortystă în 1945, după care a venit iar întristarea înstă­pâ­nirii bolșevismului sovietic vreme de peste 40 de ani. Am simțit bu­curia Revoluției din 1989, dar și întristarea jertfei pentru libertate a atâtor vieți tinere, nevinovate.
    Acum, iată, vine din nou bucuria uneia dintre cele mai mari iz­bânzi istorice ale românilor - INTRAREA ÎN NATO, CEL MAI MARE GARANT AL SECURITĂȚII ȘI PĂCII ÎN LUME. Să ne bucurăm, fra­ților! Poate pe moment nu realizăm dimensiunea acestui pas uriaș. El însă poate fi aproape asemuit cu primii pași pe Lună ai lui Neill Armstrong, ale cărui prime cuvinte rostite au fost: "Un pas mic pen­tru America, un pas uriaș pentru Omenire". Așadar, poate că este un pas mai mic făcut de către fiecare român în parte, îngrijorat și strivit încă de nevoile și greutățile inerente ale vieții de zi cu zi, dar, indubitabil este un pas uriaș pentru România, pentru Națiunea Română. UN VIS al nostru de... 55 de ani a devenit, în sfârșit, REALITATE! De aici încolo, chiar dacă, inevitabil, vom mai avea parte de întristare (roata vieții ne va mai supune cu siguranță unor asemenea încercări), prin participarea la războiul împotriva tero­rismului mondial, vom avea, în schimb, garanții sigure de securitate pentru a ne construi liberi și în pace viitorul, fără teama agresiunii din partea vreunei mari puteri.
    Mâine (vineri, 2 aprilie a.c.), la sediul NATO de la Bruxelles, va avea loc ceremonia de arborare a drapelelor celor șapte noi membri, între care, la loc de cinste, va flutura Drapelul Tricolor. Este mo­men­tul care încheie procesul de aderare a României la Tratatul A­tlanticului de Nord (NATO).
    Pentru ca toți românii să se poată bucura de această izbândă istorică, Guvernul României a hotărât ca ziua de vineri, 2 aprilie 2004, să fie declarată zi nelucrătoare (fără recuperare). Cu această ocazie, în Piața Revoluției din București, ca și în alte mari orașe ale țării, se va organiza un mare spectacol de muzică, voie bună și foc de artificii, la care se așteaptă participarea a zeci de mii de români. Fie ca de acum înainte România să fie ancorată definitiv spațiului euro-atlantic. Fie ca poporul român să se bucure de aici înainte de pace, de valorile democrației și ale libertății, de drepturi cetățenești depline, de domnia legii și a justiției sociale.
    Pacea înseamnă libertate netulburată. Doar înlăuntrul ei se poate naște iubirea...
Tinu MATEȘ