Prima pagină Ediția din: 1.4.2004
Guvernul României oferă soluții miraculoase pentru salvarea Apusenilor
Cabinetul Adrian Năstase a alocat circa 1 miliard de dolari pentru retehnologizarea minelor de la Zlatna, Abrud, Baia de Arieș și Roșia Montană
•Alte 3 milioane de dolari sunt destinate ridicării unei statui gigant a lui Avram Iancu pe Muntele Găina care să fie văzută de la... Budapesta
      Executivul României a decis astăzi, 1 aprilie, prin hotărâre de guvern, să aloce fonduri importante pentru revitalizarea zonei pau­pere a Munților Apuseni. La baza acestei decizii a stat probabil și a­pro­pierea campaniei electorale, pentru că PSD-ul vrea să-și re­câș­tige bazinul electoral al Țării Moților. Potrivit deciziei guvernului, circa 1 miliard de dolari sunt destinate mineritului. Banii vor fi pom­pați pentru menținerea în viață a minelor de la Zlatna, Baia de Arieș, Roșia Montană și Roșia Poieni. În plus, mai multe milioane de dolari vor fi folosite pentru redeschiderea societății Ampelum Zlatna. De­cizia guvernului este salutară mai ales că guvernanții încă nu și-au exprimat oficial poziția în legătură cu megainvestiția de la Roșia Mon­tană, cea mai importantă din județul Alba. La propunerea Aca­demiei Române, membrii Cabinetului Adrian Năstase au mai stabilit că moții vor avea obligația de a aduna anual 50 de kg de fructe de pădure și ciuperci fiecare, în schimb ei nu vor mai putea pleca la cules de căpșuni în Spania decât cu o aprobare specială, dată de autoritățile române. Pentru cele 50 de kg, fiecare moț va primi 500.000 de lei, bani care vor fi donați ONG-urilor care se opun in­vestiției de la Roșia Montană, astfel încât acestea să nu mai aibă nevoie de subvențiii din străinătate.
    Guvernul a mai decis, tot în ședința din 1 aprilie, alocarea sumei de 3 milioane de dolari pentru ridicarea unei statui gigant a martirului Avram Iancu pe piscul Muntelui Găina. Aceasta va avea o înălțime de circa 100 de metri și va fi luminată noaptea. Statuia va putea fi văzută chiar de la...Budapesta, de pe Bulevardul Margareta, mai ales când va fi cer senin. Noul edificiu va putea concura cu statuia lui Ștefan cel Mare, pentru care guvernul a alocat alte miliarde de lei, deoarece membrii executivului au decis să-i împace și pe moldoveni și pe ardeleni. Având în vedere alocarea acestor sume exorbitante, partidul de guvernământ îi roagă pe moți să voteze en gros PSD, mai ales că, după aderarea oficială la Alianța Nord-A­tlantică, se va ridica cea mai tare bază NATO din România în că­tunul Gligorești, din comuna Vidra. Aici vor fi cantonați circa 2000 de americani și de europeni. Pe vârful muntelui va funcționa un ultra­modern aeroport cu șapte piste, iar hangarul de avioane va fi am­plasat la 35 de metri sub pământ.
Florin ROMAN

NATO, sărbătorită și la Alba Iulia
•Comunicat de presă
      Eveniment de însemnătate istorică, menit să consolideze demo­crația și securitatea în zona centrală și de sud-est a Europei, ade­rarea la NATO a României și a celor șase state, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia, va fi marcată în toată țara prin manifestări festive.
    Prefectura județului Alba a pregătit o manifestare specială de­di­cată acestui eveniment istoric cu profunde semnificații. În muni­cipiul Alba Iulia, vineri, 2 aprilie a.c., pe Platoul Romanilor, în cadrul unui ce­remonial militar, vor fi înălțate drapelele României și NATO.
    Ceremonialul va fi urmat de o cursă demonstrativă de carturi și Crosul NATO al liceelor. Vor participa elevi din municipiu, câști­gă­torii fiind recompensați cu diplome și premii.
    Prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, adresează un în­demn tuturor cetățenilor de a celebra împreună această zi cu totul specială pentru cetățenii patriei. "Este o zi extrem de importantă, în care trebuie să ne bucurăm cu toții. Este ziua în care ni se deschid noi orizonturi, în care șansa pentru o viață mai bună se transformă în realitate. Această zi va rămâne cu siguranță în memoria oricăruia dintre noi ca una dintre cele mai frumoase și senine, de care ne vom aduce mereu aminte cu bucurie și satisfacție".
Biroul de presă al Prefecturii județului Alba

În județul Alba
Trei linii ferate pe cale de a fi închise
    Transportul de călători și marfă pe trei trasee din județul Alba se află în mare pericol, din cauza posibilei închideri a liniilor ferate pe relațiile: Șibot-Cugir, Alba Iulia-Zlatna și Blaj-Praid. Influența nega­ti­vă pe care o astfel de realitate o va avea asupra orașelor Cugir și Zlat­na, care și așa se confruntă cu mari probleme economice, este ușor de închipuit. Pentru că întotdeauna o linie de transport sigur și ieftin a fost o condiție a dezvoltării. Această situație a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă de vicepreședintele PD Alba - Ion Du­mitrel, care a atras atenția că au trecut deja două luni de când guvernul a aprobat HG nr. 27 care prevede închiderea liniilor CFR ne­interoperabile și pentru care nu se găsește un alt operator decât SNCFR. Administrația publică județeană, adică Prefectura județului Alba și Consiliul județean Alba nu au informat populația asupra pe­ricolului închiderii acestor trasee CFR, dar nici nu au făcut vreun plan pentru a preîntâmpina nedorita eventualitate, deși era de datoria lor. Ion Dumitrel a mai adăugat că în județul Alba mai există o cale ferată închisă - Turda - Abrud. Ea a fost închisă în timpul guvernării trecute, "dar tot atunci (în anul 2000 - n. red.) s-au făcut demersurile pentru crearea unui operator privat și reluarea transportului pe a­ceastă rută. Din păcate, demersurile nu au mai fost continuate de noii guvernanți, care acum mai adaugă trei linii închise în județul Alba".
Anca DINICĂ

Controale de sărbători
    În perioada premergătoare sărbătorilor de Paște, Inspecția Sa­ni­tară de Stat din cadrul DSP Alba va efectua mai multe acțiuni de con­trol, ne-a informat purtătorul de cuvânt dr. Cristina Galoș. Acți­unile de control vor viza unitățile care comercializează produse peri­sabile specifice (piețe agroalimentare, târguri, marketuri), cât și cele de alimentație publică, care organizează mese festive de Paște. (F.R.)
Casieriile Electrica sunt deschise în 2 aprilie
    SDFEE - Sucursala Alba face cunoscut celor interesați că deși ziua de vineri, 2 aprilie 2004, a fost declarată zi nelucrătoare, ca­sieriile firmei vor fi deschise între orele 8,00-14,00. (A.D.T.)
La Răhău
Prima școală de călărie
    În vecinătatea fabricii de marochinărie "Rapel" de la Răhău a fost deschisă prima școală de călărie din județ. Inițiativa aparține d-nei Mona Ionescu, manager al școlii engleze de călărie și se dorește astfel inițierea copiilor și adulților în arta echitației pentru agrement. Școala beneficiază de consiliere britanică îndelung experimentată. De asemenea, școala engleză de călărie acordă 5 burse de studiu, dintre care una în Marea Britanie, unor tineri ce se fac remarcați pen­tru abilitățile lor fizice și lingvistice. Orarul de funcționare al școlii este zilnic, între orele 8.00-12.00 și 15.00-19.00. Lunea, școala este închisă. (A.D.T.)
Expoziție de icoane
    În întâmpinarea Sfintelor Sărbători de Florii și de Paște, Consiliul județean Alba, Centrul județean al creației populare Alba în cola­bo­rare cu Cercul Militar Alba Iulia vă invită să vizitați expoziția de icoa­ne și obiecte de artă pe teme religioase, organizată sub genericul "Hristos a Înviat". Expoziția va fi găzduită de Cercul Militar Alba Iulia și va fi vernisată vineri, 2 aprilie, la ora 17.00. Vor expune artiști plas­tici amatori din județele Alba, Argeș, Teleorman, Cluj, Hune­doa­ra, Sibiu, Timiș, Iași și din municipiul București. (A.D.)
Mita electorală se pedepsește cu închisoarea
    Persoanele care în timpul campaniei electorale vor corupe electo­ratul prin promisiunea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase, cu scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă sau candidat, vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și persoanelor care votează fără a avea acest drept sau care votează de mai multe ori în ziua ale­gerilor sau referendumului.(F.R.)
Declarațiile de impozit pe venit se depun până la 15 mai
    Termenul limită de depunere a declarațiilor de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2003 este 15 mai 2004, iar formularele pot fi transmise către administrațiile financiare prin poștă, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Ad­mi­nistrare Fiscală (ANAF). Contribuabilii vor primi prin poștă la do­miciliul lor formularele și instrucțiunile de completare a acestora, pre­cum și plicul cu adresa pretipărită pentru transmiterea decla­ra­țiilor completate către administrația financiară. Declarațiile pot fi de­pu­se la orice oficiu poștal, cheltuielile fiind suportate de ANAF.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.