Editorial
Lene cu voie de la stăpânire
    În ultimii 8 ani retorica politicianistă pe tema locurilor de muncă, mai exact a lipsei lor, a cunoscut o dezvoltare solidă. Toate par­tidele, dar mai ales cele din Opoziție au criticat guvernanții vremii pentru prea marea lejeritate cu care au acceptat reducerea locurilor de muncă existente, fără a lua măsurile necesare pentru crearea altora noi. Pentru a-și asigura liniștea, statul plătea viitorilor șomeri sume considerabile. Tonul a fost dat de guvernul Victor Ciorbea, care a disponibilizat în masă mii de mineri în Valea Jiului, inau­gurând totodată și moda plăților compensatorii. Aceste fapte au fost aspru și îndelung înfierate de PSD (pe atunci PDSR), care consi­dera, corect de altfel că plă­țile compensatorii nu sunt altceva decât o încurajare a nemuncii și un atac la bugetul de stat, de fapt la buzunarul contribuabililor. Cu toate acestea, disponibilizările și plă­țile compensatorii au mers înainte devenind nu o excepție (cum s-a dorit în cazul minerilor din Valea Jiului), ci o regulă. Iar numărul salariilor cerute de disponibilizați a crescut și el odată cu trecerea anilor ajungându-se acum ca un disponibilizat să primească chiar și 36 de salarii compensatorii. Asta înseamnă 3 ani de nemuncă! Iar pentru bugetul de stat este un dezastru, chiar dacă nimeni nu re­cunoaște. Sunt bani cu care se puteau moderniza multe lucruri în România, dar așa...
    În aceste condiții este firesc ca noii șomeri să nu fie în esență îngrijorați de soarta lor, chiar dacă declarativ mai apare din când în când câte un lider sindical amenințător. Este semnificativ că revendicările sindicale din ultimii ani nu se mai fac pentru apărarea locurilor de muncă ci doar pentru măriri de salarii sau de perioade de acordare a plăților compensatorii, ori de plată a veniturilor lunare de completare. Acestea din urmă vor avea valoarea venitului mediu net pe economie, adică peste 5 milioane de lei! Nimeni nu-și mai bate capul cu crearea de locuri de muncă (decât la nivel declarativ și tot mai apăsat acum, cu venirea campaniei electorale) pentru că de fapt cine să le ocupe când e mai comod să huzurești acasă pe banii statului? Așa se face că unii investitori străini nu găsesc decât cu greu muncitori. Un astfel de exemplu este SEWS Ro­mâ­nia, a cărei investiție în municipiul Alba Iulia creează circa 1000 de locuri de muncă, dar recrutarea muncitorilor este grea, deși se spu­ne că Alba Iulia are destui șomeri, iar administrația locală a fost dur criticată că nu se ocupă de atragerea investitorilor.
    În cursul săptămânii trecute, Fondul Monetar Internațional a soli­citat țărilor candidate la Uniunea Europeană să reducă deficitul pu­blic, adică datoria internă. Surse neoficiale arată că în cazul Româ­niei această datorie este de 8-9 miliarde de dolari, din care o bună parte este generată de lenea cu voie de la stăpânire. Liniștea so­cială de care s-a bucurat guvernul în ultimii ani a fost scump cum­părată cu banii tuturor. Cum se va descurca guvernul (indiferent ca­re va fi el în urma alegerilor) este greu de spus acum. Poate se va adopta și la noi o lege prin care șomerii care refuză un loc de muncă să plătească amendă și să nu mai beneficieze de plăți și ajutoare, lege care să încurajeze munca și nu nemunca. O astfel de lege a fost recent adoptată de statul german, un stat a cărui situație economică este infinit mai bună decât cea a statului român. Până atunci, trai neneacă pe banii babachii!
Anca DINICĂ