Ultima oră
Proiect de lege pentru încurajarea acordării de burse private
    Guvernul va reglementa, printr-un proiect de lege, regimul burselor private precum și condițiile în care acestea pot fi acordate. Astfel, persoanele juridice sau fizice pot acorda, în baza unui contract, sprijin elevilor, studenților sau doctoranzilor. Contractul stabilește mo­dul in care beneficiarii de burse private trebuie să-și îndepli­neas­că obligațiile de studiu și poate conține clauze care să stabilească obligația beneficiarului de a lucra, după finalizarea studiilor, pentru o anumită perioadă de timp pentru persoana fizică sau juridică res­pectivă. Acest contract trebuie avizat și de instituția de învățământ în cadrul căreia au loc studiile beneficiarului. Bursa privată, în cuantum lunar, trebuie să acopere cel puțin masa, cazarea și cheltuielile de intreținere și să nu fie mai mică decât salariul minim pe economie. Bursele private nu sunt supuse impozitării. De asemenea, atât per­soanele juridice, cât și cele fizice sunt încurajate să acorde burse private. Astfel, persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care acordă burse private pot scădea din impozitul pe profitul datorat sumele respective, cu condiția ca acestea să nu depășească 20 la sută din impozitul pe profitul datorat. Contribuabilii persoane fizice pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând 1 la sută din impozitul pe venitul anual, pentru acordarea de burse private. În schimb, bursele private nu pot fi acordate, în condițiile actului nor­mativ de către rude, afini, până la gradul al patrulea inclusiv. (A.D.)
Olimpiada Națională de Arte Vizuale - la Alba Iulia
    Sâmbătă, 3 aprilie, ora 12.00, în Sala Unirii din Alba Iulia a fost deschisă oficial Olimpiada Națională de Arte Vizuale, organizată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia, cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Alba Iulia. Cei 136 de elevi participanți la olimpiadă au fost întâmpinați de ÎPS Andrei, Arhi­e­piscop de Alba Iulia, senatorul PSD Cornel Filipescu, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Călin Potor, arhitect Doina Harda, prof. Tra­ian Mârza, inspectorul general al ISJ Alba - prof. Dorin Sandea, de­canul Facultății de Arte Timișoara - prof. univ. Dumitru Șerban, profesori și oficialități locale. Olimpicii vor concura pe teme legate de Cetatea Alba Iulia în pictură, grafică, sculptură, ceramică și istoria artei. În fața elevilor și a profesorilor veniți din toată țara a evoluat corul "Augustin Bena" al Liceului de Muzică din Alba Iulia. (N.I.T.)
Prefectul de Alba vede baronii locali în curtea opoziției
    "Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, e convins că PSD va pierde alegerile", a spus Liviu Mugurel Sârbu, președintele PSD Alba. Noi nu avem datele pe care le are el, dar am urmărit sondajele CURS, IMAS și Metromedia. Ultimele două au cotat PSD la 44 la sută, iar Alianța DA la 25 la sută. Alianța nu are cum să ajungă la putere, și asta pentru că se aseamănă cu CDR; are la bază dorința repre­zentanților ei de a accede la putere", a spus Liviu Mugurel Sârbu. În continuare domnia sa a amintit că se așteaptă rezultatele unui nou sondaj IMAS, ce urmează să fie prezentate în cursul acestei săptă­mâni, care cu siguranță vor fi mai bune decât cele ale sondajelor pre­cedente. Referindu-se în continuare la baronii locali, Liviu Mu­gu­rel Sârbu a declarat că ei se află în curtea opoziției. "Lista baronilor locali din Alba Iulia e dominată de Alianța DA, iar ascensiunea ba­ronilor are o strânsă legătură cu declinul unor firme, cum ar fi UTEPS sau Ampelum. S-a furat ca-n codru din aceste fabrici. Nu dau nume dar pot argumenta oricând cele afirmate", a replicat liderul PSD Alba. (A.D.T.)
Municipalitatea - partenerul tuturor cetățenilor
    Invitația locuitorilor suburbiei Bărăbanț a municipiului Alba Iulia de a se constitui într-o Asociație pentru Dezvoltare Locală este un gest salutar, iar Partidul Național Liberal îi asigură pe inițiatori că vor be­neficia de întreg sprijinul grupului de consilieri locali pentru îndepli­nirea scopului declarat al Asociației, de a stimula și dezvolta răs­pun­derea comunității locale pentru crearea unor condiții de bună­stare comunitară.
    Asemenea gesturi de implicare civică reprezintă un model de ur­mat și pentru alte comunități, cum sunt cele din Oarda de Jos, Pâ­clișa, Partoș și Micești, și o alternativă la demersurile individuale, al căror impact nu va fi niciodată la fel de puternic.
    Față de această inițiativă comunitară, Primăria Municipiului Alba Iulia și Consiliul Municipal Alba trebuie să se plaseze în poziția de par­teneri și nu în aceea de asociați, iar dorința exprimată de par­ti­cipare la constituirea Asociației ar genera pentru autoritatea publică locală o situație nefirească. în condițiile în care Consiliul Municipal Alba Iulia și-ar asuma calitatea de membru fondator al Asociației, așa cum s-a propus, sau chiar calitatea de membru, dialogul firesc al autorității locale cu societatea civilă ar fi viciat de dublul rol pe care municipalitatea l-ar avea. Situațiile ar putea deveni chiar hilare, dacă municipalitatea, în calitate de membru fondator al Asociației alături de ceilalți membri, ar cere tot municipalității, în calitate de autoritate locală, rezolvarea unor probleme de interes comunitar. În acest caz, municipalitatea va mai putea să își mențină obiectivitatea în ierarhizarea priorităților locale sau se va expune reproșurilor colegilor din Asociație pentru că nu s-a implicat destul în pro­mo­varea intereselor locuitorilor din Bărăbanț și numai a acelora? Ce se va întâmpla dacă Bărăbanțul va concura cu o altă comunitate locală de pe teritoriul municipiului Alba Iulia pentru un obiectiv sau o in­ves­tiție publică? Va câștiga necondiționat pentru că își poate chema la ordine membrii Asociației, între care și Consiliul Municipal?
    Acestea sunt doar o parte din argumentele pentru care Consiliul Municipal Alba Iulia trebuie să sprijine asemenea inițiative, dar să nu se implice la un nivel mai adânc decât cel de prin­cipal partener de dialog pentru toate comunitățile din Alba Iulia. Astfel, municipalitatea va fi invitată să se alăture și altor asociații de acest gen, pe principiul că numai așa se pot rezolva problemele locale, iar ca­li­tatea sa de partener de dialog va fi compromisă.
Simion Crețu, președinte PNL Alba Iulia

Viceprimarul Marius Rotar afirmă că în bătălia pen­tru Alba Iulia
PSD deține primul loc într-un sondaj de opinie comandat de PD
    Președintele PSD Alba Iulia, Marius Rotar, a prezentat rezul­ta­tele unui recent sondaj de opinie care demonstrează o scădere spec­taculoasă a lui Mircea Hava, el deținând doar jumătate din op­țiunile electoratului, "în condițiile în care PSD Alba nu a anunțat încă persoana care va candida la Primăria Alba Iulia", a spus Rotar. De asemenea, consilierii PD sunt creditați cu doar 12 la sută din voturi, iar cei ai PSD cu 50 la sută. "Sondajul are 13 pagini, a precizat li­derul PSD Alba Iulia, și a costat aproape 20.000 de euro. Nu am certitudinea că ar fi comandat de PD, dar am găsit câteva detalii ca­re mă fac să cred că așa s-a întâmplat. Spre exemplu, pentru can­didații de primar sunt nominalizați doar Mircea Hava, Liviu Mugurel Sârbu, Cornel Filipescu și Călin Potor". La final, Marius Rotar a pre­cizat că după anunțarea candidatului PSD la Primăria Alba Iulia "co­ta lui Hava va mai scădea cu siguranță, ceea ce va conduce la câștigarea alegerilor de către PSD. Vom obține funcția de primar al municipiului Alba Iulia, iar în ceea ce privește consilierii locali nu­mărul lor va fi de minim 12", a ținut să mai precizeze liderul PSD Alba Iulia. (A.D.T.)
"Un dar pentru Hristos"
•Campanie de ajutorare a vârstnicilor săraci, cu pri­lejul Sfintelor Paști
      Asociația "Filantropia Ortodoxă" Alba Iulia, împreună cu Or­ganizația Caritas (romano catolică) și Societatea de ajutorare "Dia­konia" (reprezentând Biserica Evanghelică), continuă acțiunea "Un dar pentru Hristos" (intrată de câțiva ani în tradiția umanitară a mu­nicipiului nostru), prin campania intitulată "Ajută vârstnicii săraci din orașul tău". Campania, organizată cu prilejul sărbătorilor de Paști, își propune să aducă o rază de speranță în suflete și un zâmbet pe obrajii brăzdați de timp ai vârstnicilor săraci și singuri din Alba Iulia. În acest scop se vor oferi 200 de pachete, în valoare de câte 250.000 de lei fiecare, constând în alimente și dulciuri, beneficiarilor aflați în baza de date a organizatorilor. În speranța continuării acțiunilor destinate ajutorării celor sărmani, organizatorii doresc să mulțumească tuturor colaboratorilor, pentru sprijinul acordat în această campanie. În mod deosebit, aceste mulțumiri se îndreaptă spre SC "OANCEA GRUP" SRL, care s-a implicat substanțial în toate campaniile organizate până în prezent și care este, anul a­cesta, susținătorul principal al campaniei de Paști. Comunicatul tri­mis pe adresa redacției noastre, prin care ni se aducea la cunoștință continuarea campaniei "Un dar pentru Hristos", se încheie, pilduitor, cu un citat din Sf. Apostol Iacov (2,14): "Ce folos, fraților, dacă spu­ne cineva că are credință și fapte nu are?" (I.H.)
Cooperația meșteșugărească la ora bilanțului
    În cadrul Asociației Teritoriale a Organizațiilor Cooperatiste Meș­teșugărești Alba (ATCOM) se desfășoară adunările generale. În cele 16 cooperative din județ sunt cuprinși un număr de 2.300 de membri cooperatori. Ordinea de zi cuprinde, printre altele, analiza exer­ci­țiului financiar pe anul 2003 și repartizarea profitului pe 2004. În ca­zul cooperativelor, unde este nevoie, se va trece și la alegerea noilor conduceri. Totodată, în a doua parte a lunii aprilie, va avea loc adu­narea generală a ATCOM Alba. (A.D.T.)
Potrivit NBC
România - locul trei la capitolul fraude online asupra firmelor din SUA
    România se numără printre primele trei țări de origine a fraudelor realizate prin intermediul Internetului asupra companiilor americane care derulează activități comerciale online, relatează un articol pu­blicat pe site-ul NBC. Potrivit sursei citate, mai mult de 40% dintre fraudele în care sunt utilizate carduri de credit în detrimentul com­paniilor americane online sunt comise din afara Statelor Unite, țările cu cel mai mare număr de astfel de incidente fiind Serbia și Mun­tenegru, Nigeria, România, Pakistan și Indonezia. Pe de altă parte, există și destinații externe cu o rată de producere a fraudelor infe­rioară celei înregistrate pe plan intern - Noua Zeelandă, Elveția, Japonia, Franța și Italia. Aproximativ 13% din numărul total al aces­tor evenimente au ca țară de origine Serbia și Muntenegru, procente similare - de circa 12% - revenind Nigeriei și României. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.