Editorial
Invitație la iubire
    Bisericoși cum îi știm, liderii PSD nu numai că au lansat acțiu­nea "Solidaritate socială în preajma Paștelui", dar le-au adresat și adversarilor politici un apel la... iubire, solicitând abandonarea pole­micii și a disputelor politice "într-un interval care să fie unul al re­con­cilierii, al bunei înțelegeri și de pace sufletească". Năpădit de iubire și de spirit creștin, PSD-ul central a folosit propriul exemplu pen­tru a-și convinge adversarii să renunțe la ostilități. Prin urmare, Centrul s-a apucat de pupat acolo unde scuipase în urmă cu câteva zile și anume în obrazul gros al unora dintre baronii locali pe care i-a suspendat din funcții pe motiv că partidul nu se poate prezenta în alegeri cu astfel de candidați corupți. Primul care a cedat a fost e­vla­viosul Cozmâncă, președintele executiv al PSD. Astfel, pentru a-l asigura pe Bebe Ivanovici că partidul nu îl împiedică să candideze, el s-a dus personal până la Ilfov. La rândul lui, Viorel Hrebenciuc a­proape că și-a cerut iertare față de Raul Bobeanu, suspendatul de la Neamț. Culmea ridicolului - adică pardon, a grijii creștinești - a a­tins-o Acsinte Gaspar care a pretins că înlocuirea lui Iulian Comă­nescu de la Vâlcea s-a produs din motive de sănătate și nu de imo­ralitate. În favoarea lui Mischie a intervenit Delegația Permanentă a PSD Gorj care, fără să aștepte verdictul PNA în privința baronului, l-a înfipt pe acesta în fruntea listei pentru Consiliul județean. Faptul că Parchetul din Craiova s-a autosesizat luni și în cazul vânzării de către primărie, la un preț derizoriu, a unui spațiu în care firma soților Mischie și-a amenajat o tipografie, n-a deranjat evident pe nimeni. Ba dimpotrivă, Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu, a afirmat că, în cazul în care PNA va finaliza rapid cercetarea lui Mischie, respectivului i s-ar putea retroceda postul de președinte al PSD Gorj. Nici Toni Greblă, fostul prefect de Gorj, n-a fost lăsat de iz­beliște. Însuși Ioan Rus, ministru de Interne și vicepreședinte al PSD, a anunțat luni că Greblă va deveni consilierul său personal în­trucât "are experiență în administrația publică locală și în activitatea diplomatică, lucrând o perioadă la Geneva". Care va să zică, nimic nu se pierde, totul se transformă căci ar fi păcat să se renunțe la niște cadre valoroase numai pentru că au fost amestecate în afaceri "controversate". Așa că reabilitarea baronilor continuă în ritm alert.
    Cam în același ritm se duc de râpă și speranțele românilor pri­vind starea națiunii și situația corupției. Un recent sondaj realizat de CURS la cererea Uniunii Naționale a Patronatelor din România de­mon­strează din plin acest lucru. Astfel, trei sferturi dintre locuitorii din mediul urban consideră că România este măcinată de corupție, sărăcie și nesiguranță. Același procentaj crede că Guvernul susține cu precădere firmele private în care sunt implicate rude ori prieteni de-ai demnitarilor sau care sponsorizează partidul aflat la putere. Nouă români din zece sunt de părere că în actualul Guvern există multă și foarte multă corupție, iar două treimi din cetățeni nu au în­credere în procesele judecate în țară. Invitați să caracterizeze si­tuația actuală din România, 25% dintre cei intervievați au optat pen­tru cuvântul "corupție", alți 25% pentru sărăcie, 15% pentru nesi­gu­ranță iar 10% au ales cuvântul "dezastru".
    Grele cuvinte, albastră situație. Noroc cu IMAS-ul cancelarului A­lin Theodorescu, care a scos pe mânecă un sondaj de toată fru­musețea ce creditează PSD-ul cu 51% din voturile celor care s-ar prezenta la urne, dacă duminică ar avea loc alegeri. Deși au o pă­rere foarte proastă despre guvern, 48% dintre români și l-ar dori președinte pe Adrian Năstase. De ce românii, nemulțumiți până la dis­perare de soarta lor, s-ar repezi să-i realeagă pe actualii con­ducători rămâne un mare mister, dacă nu punem la socoteală im­potența atribuită opoziției și cu rost și fără rost, în condițiile în care accesul acesteia la posturile de radio și televiziune este boicotat sistematic. Obstacolele sunt îndepărtate mai ales când e rost de (fa­bricat) știri negative, de natură să compromită opoziția sau să-i bagatelizeze acțiunile. Nu-i vorbă că și ea își dă destul cu stângu'n dreptu', dar asta-i deja o altă poveste.
Maria Lucia MUNTEANU