Ultima oră
Jonathan Scheele la Alba Iulia
•Inaugurarea Centrului de Informare EUROPA Al­ba
      În urmă cu câteva săptămâni anunțam începerea demersurilor de înființare a Centrului de Informare EUROPA Alba, obiectiv realizat în parteneriat de Fundația PAEM Alba, Consiliul local Alba Iulia, Cen­trul pentru Diversitate Etnoculturală Cluj Napoca și Asociația "Mi­croregiunea de dezvoltare economico-socială a Țării Maramu­reșului" Sighetu Marmației. Acum avem plăcerea de a anunța lan­sarea acestui centru "care răspunde cerințelor actualului context in­stituțional și politic de integrare a României în Uniunea Europeană din punct de vedere al necesității informării active și obiective a tu­turor beneficiarilor acestui proces", ne spune dl. Vasile Voicu Bora, președintele executiv al Fundației PAEM. Centrul de Informare EU­ROPA Alba este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Pro­gramul Phare Fondul Europa 2002 și își propune creșterea vizibilității și rolului Uniunii Europene în județul Alba, precum și dezvoltarea ca­pacității de înțelegere a cetățenilor în privința mecanismelor, etapelor și responsabilităților procesului de aderare a României la structurile instituționale ale Uniunii Europene. Activitățile care se vor derula în cadrul centrului corespund de aceea obiectivelor Strategiei de Infor­mare și Comunicare 2002-2005 a Delegației Comisiei Europene în România și se vor desfășura în localități urbane și rurale. Centrul de Informare Europa Alba este un serviciu de interes public, gratuit, care se adresează echidistant tuturor cetățenilor județului Alba, in­sti­tuțiilor publice, comunității de afaceri, organizațiilor neguver­na­mentale, mediului educațional, mass-media etc. Inaugurarea cen­trului care are sediul în Alba Iulia, Bulevardul Ferdinand nr. 14, va a­vea loc joi, 8 aprilie, la ora 10.00, în prezența domnului ambasador Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene în România și a domnului Vasile Pușcaș - negociator șef cu Uniunea Europeană.
Anca DINICĂ

Primăria municipiului Blaj investește în cultură
    Cea mai mare investiție în cultură din județul Alba, cu fonduri de la bugetul local se derulează în aceste luni în municipiul Blaj. Nu este vorba de vreo manifestare cu mult tam-tam, ci de ceva mult mai important, mult mai durabil: un sediu nou pentru Biblioteca muni­cipală "Școala Ardeleană". Primarul municipiului Blaj, Ioan Șolea, ne-a informat că biblioteca va fi mutată, la cererea Mitropoliei Greco Catolice Blaj, din spațiul pe care îl ocupă în prezent și care este proprietatea mitropoliei. Noul sediu va fi pe strada Eroilor, într-un spațiu aflat într-un amplu proces de renovare. Iar renovarea nu se re­fe­ră doar la igienizare, ci și la refuncționalizare, dotarea cu mobilier adecvat și spații de depozitare ferite de umezeală, unul dintre prin­cipalii inamici ai cărților. Noul sediu al Bibliotecii va include și o sală de lectură, ceea ce lipsea în vechiul sediu. Valoarea acestor lucrări este de 11 miliarde de lei, bani alocați din bugetul local. Poate părea mult, dar, dacă ne gândim la beneficiile spirituale pe termen lung, es­te destul de puțin.
Anca DINICĂ

Purtător ilegal de armă - prins de polițiștii de la Crimă Organizată Alba Iulia
•La acțiune au participat și Jandarmii din Alba
      Ofițerii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și An­ti­drog Alba Iulia, în cooperare cu jandarmi din cadrul Coman­da­mentului de Jandarmi Județean Alba, l-au prins în flagrant pe OVIDIU ADRIAN S., de 19 ani, din municipiul Blaj, în timp ce se afla pe raza comunei Crăciunelu de Jos, având asupra sa un pistol cu gaze, marca WOLTRA COMBAT, calibru 8 mm, BLANK, cu încărcător și două cartușe aferente, toate deținute fără a avea autorizație. Împo­triva acestuia s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, el fiind cercetat în continuare în stare de libertate, ne-a informat comisarul Tudor Grindean, șeful Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Or­ganizate din Alba Iulia. Polițiștii au aflat că pistolul pe care îl avea tâ­nărul asupra lui provenea din Turcia, în prezent derulându-se cer­cetări cu privire la modul cum a fost introdus în țară. Tânărul, care nu se află în evidențele poliției cu antecedente penale, a declarat că intenționa să vândă arma. Pe piața neagră, o asemenea armă este estimată la circa 300-400 de dolari. Deținerea ilegală de arme și muniție este pedepsită de Codul Penal cu închisoare între 2 și 8 ani. (N.I.T.)
Sindicatul Liber Cugir a suspendat acțiunile de protest
•Comunicat
      Pentru perioada 5 - 9 aprilie 2004, Sindicatul Liber Cugir avea programate mai multe acțiuni de protest pentru susținerea reven­di­că­rilor precizate în comunicatul emis în 30 martie 2004.
    În ultimele zile s-au desfășurat mai multe runde de negocieri purtate la Ministerul Economiei și Comerțului cu reprezentanți ai mi­nisterelor Muncii și Finanțelor, la Prefectura Alba și la sediul UM Cu­gir cu reprezentanți ai sindicatelor la nivel de federații sau local.
    Ca urmare a discuțiilor purtate, a fost încheiată o minută între pre­ședinții federațiilor sindicale din Industria de Apărare și reprezentanții celor 3 ministere invocate. Prin această minută părțile convin asupra unui proiect de text comun, pe care ministerele acceptă să-l pro­moveze sub formă de O.U. în ședință de Guvern.
    Așa stând lucrurile, Sindicatul Liber a hotărât suspendarea acți­unilor de protest până la luarea în discuție a proiectului de către Guvernul României și își rezervă dreptul ca, în cazul în care acesta nu va fi promovat în forma convenită, să reia acțiunile de protest. (Sindicatul Liber S.C. Cugir S.A.)
Sărmana zootehnie!
    Chiar dacă statul acordă sprijin financiar crescătorilor de animale, efectivul acestora este într-o îngrijorătoare scădere. Astfel, la în­ce­putul anului, în județul nostru numărul porcinelor era mai mic, com­parativ cu anul trecut, cu 19 la sută, al ovinelor și caprinelor cu 2,6 la sută, iar la bovine efectivul a scăzut cu 4,9 la sută. Numai la păsări s-a înregistrat o creștere de 7,2 la sută în comparație cu anul 2003. (A.D.T.)
Crește consumul casnic de energie electrică
    Din datele furnizate de SDFEE - Sucursala Alba rezultă că din totalul celor 158.000 de clienți, 144.000 sunt consumatori casnici. Dacă la această cifră se adaugă și cei 14.599 de mici consumatori, rezultă că în perioada post decembristă ponderea acestor con­su­matori a crescut de la circa 14 la sută la peste 20 la sută. Consu­mul mai mare de energie electrică în gospodăriile populației se explică prin dotarea locuințelor cu mai multe aparate de uz casnic și extinderea electrificării. Marii consumatori absorb totuși 68 la sută din consumul total de energie electrică. (A.D.T.)
Lansarea candidaților liberali la comune
    Luni, 12 aprilie, Partidul Național Liberal își va prezenta candidații pentru alegerile locale din 6 iunie 2004 în comunele: Șibot - ing. Simion Herlea - ora 14.00, Blandiana - ing. Nicolae Pădurean - ora 15.30, Vințu de Jos - ing. Ioan Pâclișan - ora 17.00, Gârbova - Ioan Maniu- ora 19.00. Locuitorii celor patru comune sunt așteptați la Căminele culturale unde se va desfășura și un spectacol folcloric sus­ținut de Nicolae Furdui-Iancu împreună cu formația Crai Nou din Alba Iulia. (N.I.T.)
La nivelul județului
Cultură de 3.600 ha de viță de vie
    Suprafața viticolă a județului era, la finele anului 2003, de 4.181 hectare, în cultură aflându-se 3.600 de hectare. Potrivit informațiilor primite din partea directorului executiv al DADR Alba, ing. Gheorghe Lazea, totalul declarațiilor de sortiment viticol completate de pro­pri­etari se ridică la 27.988 bucăți.(A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.