Editorial
Bucurați-i pe cei săraci!
    Nici o ființă pământeană nu are nevoie de bucurie și dragoste, de a-și mărturisi emoțiile ca omul. Natura cu explozia ei de clorofilă, cu superba-i floristică, soarele ce ne îmbujorează fețele după o iarnă sumbră prin pustiul ei geros, trezește în noi, în humusul sublim cât a mai rămas în noi, fiorii calzi ai emoției și bucuriei, ai puterii de a ne lăsa fascinați de binele și frumosul aflate uneori în stare pură, alteori în amestec cu răul și urâtul, cu mizeria, cu promiscuitatea și putregaiul. Cel puțin o dată pe an - coincidență fastă lăsată de Dum­nezeu - Învierea lui Iisus și renașterea după o lungă și mohorâtă mortificare a naturii, omul se eliberează pe sine de tot ce e uscat, derizoriu și rău famat în el și apare în oglinda conștiinței sale ca și a subiectivității sale ca o ființă nouă, curată și generoasă, capabilă să se elibereze de urât, de ură și minciună, de ipocrizie dar mai ales de înclinația malefică de a face altuia clipe negre, de a-i crea motive de întristare și amărăciune sufletească.
    Nu vrem să invocăm acum și aici sărăcia cronică în care se zbat mulți confrați de ai noștri, suferința creată de boală, de bătrânețe, de singurătate, de întunecarea speranței, de puterea tot mai diminuată de a visa și a-și proiecta viitorul. Nici de sinucidere, de crime, de droguri, de sex - regele neîncoronat al acestui veac. Toate intră în categoria turpitudinilor, a tarelor morale și sociale care din păcate s-au adunat atât de mult în ultima vreme. Prin definiție, omul tânjește după bucurie, după armonie, pace și înțelegere cu semenii săi, cu el însuși. În aceste zile premergătoare Marelui Praznic al Învierii, de al cărui fior mistic și apoteotic umanitatea încă nu s-a eliberat și nici nu trebuie s-o facă pentru a se menține în echilibru, fiecare om își primenește, spiritul și sufletul, și le curăță de ruginile și zgurile acumulate într-o societate nedreaptă. Lumina Învierii, cea mai mare Taină a omenirii vrea să alunge întunericul din noi, să ne facă mai buni, mai toleranți, mai înțelegători și mai evlavioși, uniți cu biserica, cu Dumnezeu, cu noi înșine.
    Să ne bucurăm de ceea ce avem, de pâinea, vinul și carnea de miel, de toate darurile pascale de pe mesele noastre, să mergem la Slujba Învierii și să ne lăsăm pătrunși de lumina Învierii, de marele miracol al omenirii pentru că numai așa vom câștiga încredere și speranță în viață, ne vom putea călăuzi mintea, inima și credința întru cele sfinte. Să nu uităm nici o clipă de cei suferinzi, de cei împovărați de ani, părăsiți de cei dragi și rămași singuri. Căci nimic nu e mai trist și mai monstruos pe lume decât să te afli singur în fața unei mese sărăcăcioase. Așadar să-i îmbrăcăm pe cei goi, să-i hrănim pe cei flămânzi, să-i vizităm în aceste momente, dăruindu-le nu numai ouă roșii, cozonac și o bucată de carne ci zâmbetul, sentimentul bucuriei, al comunității, să le alungăm tristețea din suflete. Făcând acest exercițiu de caritate, de întrajutorare, ridicăm omenia, solidaritatea umană pe treapta ce bine o merită lumea necăjită în care abia mai pâlpâie un licăr de speranță. Să nu uităm nici o clipă că cea mai mare bucurie ce trebuie să ne anime pe toți este nu aceea de a primi, ci de a da. Dăruind vei dobândi adevărata dimensiune umană și creștină.
    Din păcate, acest Paște al anului 2004 este încă unul, al câtelea oare?, sărac, cu prea mulți săraci și cu prea puțini bogați. E ne­drept, e inuman ca unii să se lăfăie în lux și bogăție, iar cei mulți să rămână cu ochii plânși, cu traumele bolilor și singurătății. Dăruiți-le și lor din prea-plinul vostru, o clipă de bucurie, de fericire. Murmurați împreună cu ei unul din cele mai mărețe cântece ale Învierii: "Hris­tos a înviat din morți, ziua Învierii să ne luminăm popoare"! și vă veți simți sufletele și inimle mult mai ușoare și mai împlinite.
Gheorghe JURCĂ