Editorial
Bună dimineața! A venit presa?
    Cetățeanul aflat pe oricare din palierele sociale simte nevoia acu­tă să cumpere dimineața ziarul. Evident, ziarul preferat. Citirea lui a devenit un tabiet, un reflex, pentru el întâlnirea intimă cu acest me­sa­ger e necesară ca apa și aerul. Din notele și articolele sale, din comentariile politice sau mondene, chiar senzaționale, cititorul ia temperatura vieții social-politice în care trăiește, simte pulsul lumii. El acordă în medie pe zi, după cum spun sociologii, circa trei ore pentru a se informa sau a-și pune de acord opiniile sale cu cele ale ziariștilor, poate cei mai fini și mai subtili observatori, analiști ai vie­ții cotidiene. Ferească sfântul ca într-o dimineață, chioșcăreasa să-i spună că n-a venit ziarul din varii motive, că întreaga zi va fi una mo­horâtă pentru el. Virulente sau comice, malițioase sau obediente, zi­arele sunt prietenii de nedespărțit ai omului, ai societății civile.
    Scriem aceste rânduri nu pentru a aduce laude presei, celor care o scriu, ci pentru a omagia împlinirea a 175 de ani de la apariția primei reviste românești - "Curierul românesc" (8 aprilie 1829). Din păcate, se vorbește mult și se face un mare tam-tam cu prilejul u­nor aniversări, ne pierdem vremea cu evocări și tot soiul de festi­visme și festivități, dar despre acest eveniment cu conotații multiple, cu puternice rezonanțe în conștiința publică, abia de cutezăm să amintim ici-colo. Am perceput pe unii politicieni ca și pe unii ga­zetari de frunte ai țării că se pronunță împotriva instituirii unei zile a presei în România și nu-nțelegem de ce. Dreptul la liberă exprimare pe care se bazează însăși presa e consimțit prin lege, așa că nu co­mentăm opiniile unora sau altora despre necesitatea unei ase­menea zile. Ceea ce vrem să relevăm este că presa românească poate fi aniversată sau omagiată, dar într-un context pur profesional, fără trimiteri și atingeri cu sfera politicului.
    Ca în oricare alt domeniu de activitate e bine să ne cunoaștem înaintașii, faptele lor, ba chiar să îi omagiem, să consultăm colecții de ziare și reviste, mai cu seamă din perioada interbelică, când jurnalismul românesc a atins un apogeu greu de egalat, chiar și as­tăzi. Și să învățăm din profesionalismul și profesiunea lor de cre­dință. Cei care fac un ziar au o mare responsabilitate civică, etică și morală, ei fiind obligați, nu neapărat prin lege, cât prin deontologia profesională să fie corecți în informație, în judecățile de valoare pe care le emit, deoarece ei sunt formatori de opinie, de conștiințe și nu trebuie să fie ambigui, confuzi și echivoci, ci cât mai limpezi, mai exacți în ceea ce spun, în ceea ce oferă zilnic consumatorilor de informație. Noi spunem că enormul sacrificiu pe care ziariștii îl fac pentru a fi prezenți în miezul evenimentelor nu este îndeajuns de respectat. Și, când spunem acest lucru, ne gândim în mod deo­sebit la clasa politică și la unele instituții care nu iau măsuri, prin atribuțiile și pârghiile ce le dețin, pentru a apăra dreptul la informație, pentru a-i proteja pe ziariști de cei ce-i agresează.
    Se uită prea des de cine trebuie că fără presă n-ar fi posibile edi­ficarea statului de drept, a societății civile, n-ar exista însăși a­ceastă mare cucerire a lumii moderne, democrația. Nu ne încăl­zește cu nimic faptul că presa e denumită a patra putere în stat; ea trebuie să fie apărată, încurajată să spună adevărul, să fie ascultată și să se țină seamă de adevărurile pe care le scoate la iveală și le pune pe masa opiniei publice. Că se va promulga sau nu o zi a pre­sei, asta contează mai puțin, mult mai important este ca dezvă­luirile ei, care nu o dată au ajuns să o ia înaintea serviciilor de infor­mații sau a poliției, să fie băgate în seamă, cazurile de mită, de co­rupție, de pungășie și ticăloșie să fie stopate. Altfel, se cheamă că ne dăm singuri cu stângul în dreptul. Dacă presa se bucură de simpatie din partea majorității societății civile este că ea și-a făcut o profesiune din credință de a spune adevărul și a apăra dreptatea. Fără sprijinul ei neprecupețit poate că n-am fi intrat în NATO și nu vom intra nici în UE și ceea ce e mai grav este că am rămâne mult în urma căruței Europei, a lumii civilizate.
Gheorghe JURCĂ