Prima pagină Ediția din: 16.4.2004
Tichie de mărgăritar peste sărăcia noastră lucie
Catedrala Mântuirii Neamului sau a mântuirii... banilor?
    După cum știți, au început lucrările de demolare a monumentului din Parcul Carol, care va face loc așa zisei Catedrale a Mântuirii Neamului. Aceasta, în ciuda opoziției unor lideri politici și adminis­trativi, și în pofida manifestărilor de protest din partea unor cetățeni de bun simț ai Capitalei, care nu sunt de acord cu distrugerea par­cului respectiv. Mă consider un bun creștin și nu am nimic împotriva edificării unui lăcaș de cult, mai ales a unuia de talia monumentală a celui ce se preconizează a fi construit acolo, ca dovadă a "repre­zentativității ortodoxiei și a demnității eclesiale". Mă consider și un bun român, mândru de toate edificiile care prin simbolismul lor "sta­tutează" nemurirea neamului nostru. Dar, cu toate acestea, nu con­sider că lucrarea deja demarată este prioritară în momentul de față. Și am doar trei argumente în acest sens, dar tari ca... Sfânta Tre­ime! Mai întâi faptul că avem deja o Catedrală a Neamului, care ne-a Mântuit și ne mântuiește de când a fost construită, în anul 1922: Catedrala Reîntregirii și Încoronării de la Alba Iulia. Catedrala care succede catedrala lui Mihai Viteazul, și care reprezintă cele două momente colosale din istoria neamului nostru: unirea Viteazului și cea de la 1918 (ca să nu mai vorbim de faptul că aici s-au încoronat regii României!). Apoi, pentru că, din câte am aflat, sub monumentul din Parcul Carol se află niște oseminte, istorice și ele, în fond (Gheorgiu Dej, Pătrășcanu, Apostol, Voitec etc.), cărora nu cred că e drept să le fie tulburat somnul de veci. (Prin comparație, pentru mormintele, deloc istorice, de la Roșia Montană, toată lumea sare-n sus și acuză de profanare, dar pentru cele din Parcul Carol nimeni nu zice nici "pâs".) Dumnezeu mă vede și mă cunoaște, așadar știe că nu i-am iubit pe comuniști și nu-i iubesc nici acum (indiferent că sunt în viață sau trecuți la cele veșnice), dar mi se pare revoltător ca, fără acordul eventualilor membri ai familiilor și al eventualilor urmași, cineva să decidă deshumarea unor răposați, ca să pregătească înhumarea cine știe căror personalități ale zilelor noastre.
    Dar cel mai puternic argument este faptul că astfel de catedrale, reprezentative pentru popoarele creștine, au fost ridicate peste tot în Europa doar în momente istorice în care popoarele respective se bucurau de putere, influență și opulență. Deci în perioade în care te­zaurele acelor țări erau pline! Iată câteva exemple: Catedrala "Sf. Ștefan", din Viena; Catedrala "Sf. Petru", din Roma; Biserica Mân­tuitorului, din Moscova; Catedrala "Aleksndr Nevski", din Sofia; Ca­tedralele "Saint George" și "Saints Peter and Paul", din Anglia etc. Ori, acum, economia românească e departe chiar și de func­țio­na­li­tate, darămite de opulență și prosperitate, iar tezaurul nostru e a­proa­pe sleit. Vi se pare corect, oricât ați fi de ortodocși și de români patrioți, ca țara asta să facă pe de-o parte împrumuturi covârșitoare (ca să prelungească agonia unor structuri industriale, să creeeze locuri de muncă, să asigure protecție socială și să acopere tot felul de pierderi în economie), iar pe de altă parte să mai ridice o ditamai catedrala, ca pe o "tichie de mărgăritar" peste sărăcia noastră lucie, de truditori mereu săraci în propria noastră țară bogată? Dacă ne gândim că numai lucrările de demolare ale monumentului din Parcul Carol costă 1,5 miliarde de dolari, suntem îndreptățiți să ne punem niște întrebări, pentru că aici e vorba despre BANI PUBLICI, din buzunarul nostru! Și cine știe cât va mai costa construcția... Dar, mă rog, la o lucrare de o astfel de anvergură, (unde se vor jongla sute de miliarde de lei), de ce să nu recunoaștem, porivit "bunului" obicei românesc, e prilej de... "ciupeală" grasă, de comisioane și de răsplăți cu miros electoral. (Luați ca exemplu, mai mic, monumentul de tip "strung" de la Alba Iulia, pe care sunt "fasonați" martirii nea­mului în cinstea... Marii Uniri, monument care a costat, cam 5 mili­arde de lei, din care vreo 4 miliarde au fost, probabil, împărțiți între "șperțarii" de pe la ministere. Și, poate, chiar între unii de la nivel lo­cal.) Prin urmare, nu credeți că acea catedrală din buricul Bucu­reștilor s-ar putea numi mai degrabă Catedrala Mântuirii... Banilor?
Ioan HĂNȚULESCU

Din cauza vremii nefavorabile
Întreruperi de curent electric
    Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Alba a acționat pentru remedierea avariilor apărute în cursul zilei de 14 a­prilie 2004. La nivelul județului Alba au fost afectate 5 linii electrice aeriene de medie tensiune din zona Râmeț, Izvorul Ampoiului, Bul­buc, Ciuguzel și Alba Iulia. Întreruperile în alimentarea cu energie electrică au fost determinate de defectarea unor echipamente din cauza căderii de crengi și chiar a unui copac pe liniile electrice aeriene de medie tensiune, a alunecărilor de teren, creșterii nivelului apelor, din cauza ploilor abundente din ultima perioadă. Echipele de specialiști din cadrul SDFEE Alba au lucrat pentru reluarea ali­mentării cu energie electrică în toate localitățile afectate, reușind să reia alimentarea cu energie electrică în localitățile Ciuguzel și Bul­buc după aproximativ 6 ore, respectiv 30 minute. Din cauza complexității lucrărilor necesare pentru remedierea avariilor, după câteva ore s-a reușit alimentarea consumatorilor din localitățile Fața Pietrii și Răicani (unde un copac a căzut pe linia de medie tensiune și a rupt firele) și localitatea Botești (unde un stâlp a fost rupt de apă). În cele trei localități, ieri, Electrica avea echipe care lucrau la remedierea avariilor. În municipiul Alba Iulia, în jurul orei 18.50, un defect apărut într-un cablu subteran de medie tensiune a determinat întreruperea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din car­tierul Tolstoi și o parte din cartierul Cetate. Timpul necesar pen­tru izolarea zonei de defect și efectuarea manevrelor de alimentare a făcut ca întreruperea să dureze aproximativ 45 de minute. La ora 19.35, toți consumatorii au fost alimentați. Din cauza alunecărilor de teren din zona Dealul Mare care au afectat doi stâlpi din linia e­lectrică aeriană de medie tensiune, a fost necesar ca, în dimineața zilei de 15 aprilie 2004, Electrica să întrerupă alimentarea cu ten­siune a două posturi de transformare (Dealul Mare și Ruși), până la stabilirea unei soluții și rezolvarea situației apărute.
    "Asigurăm populația că întreruperile în alimentarea cu energie e­lectrică din cauza defecțiunilor apărute pe fondul condițiilor meteo deo­sebite, vor fi remediate de echipele Electrica în cel mai scurt timp posibil", a declarat ing. Ioan Perju, directorul Sucursalei Alba a SC Electrica SA.
Florin ROMAN

La sfârșitul lunii mai
Finanțele se mută în casă nouă
    Prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a avut o întâlnire cu conducerea Direcției de Finanțe, reprezentantul firmei de construcții a noului sediu al Palatului de Finanțe. Pentru finalizarea acestuia mai erau necesare alocarea a 15 miliarde lei. Prefectul Mugurel Sâr­bu a precizat că Ministerul Finanțelor a dispus alocarea acestor fon­duri, fiind stabilită, ca termen limită de încheiere a lucrărilor la con­strucție, data de 31 mai a.c. La întâlnire a participat primarul Mircea Hava și reprezentanți ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Primăria urmează să se mute în actualul sediu al Direcției de Finanțe, iar Curtea de Apel să se transfere în actualul sediu al Primăriei. Mutarea se preconizează să se efectueze pănă în data de 10 iulie a.c. Prefectul a subliniat că este de importanță vitală stabi­lirea unui sediu corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, pentru desfășurarea în condiții optime a activității. (R.J.)
Scade populația județului
    În primele două luni ale anului, indicatorii demografici la nivelul județului sunt defavorabili. În acest răstimp au fost înregistrați 566 de născuți vii, 876 de decese, din care 6 cu vârsta sub un an. Din comparația celor două cifre rezultă un spor natural negativ de 310 persoane. În perioada similară din 2003, scăderea populației din cauze naturale a fost de 240 de persoane.
    De menționat că în primele două luni ale anului s-au încheiat 240 de căsătorii și au avut loc 147 de divorțuri. (S.T.)
Ion Iliescu va participa la simpozionul "Dorin Pavel"
    Prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că anul acesta va participa la Sesiunea na­țională tehnico-științifică "Dorin Pavel", organizată la Sebeș, preșe­dintele României, Ion Iliescu. Sesiunea va avea loc anul acesta, în perioada 21-23 mai, pentru a se putea bucura de prezența preșe­din­telui care aduce astfel un omagiu fondatorului hidroenergeticii româ­nești. (R.J.)
Cu 44,7 la sută
PSD este principalul favorit în cursa pentru câștigarea alegerilor locale
    Ca o replică la declarațiile viceprimarului municipiului Alba Iulia, Călin Potor, prin care acesta susținea că PSD va pierde alegerile locale și generale, prefectul județului Alba a prezentat rezultatele u­nui sondaj efectuat recent în județ. În urma sondajului, scorul e­lectoral se prezenta astfel: pentru consiile locale, PSD - 44,7 la sută, respectiv PD 12,7 la sută. Pentru Consiliul județean PSD avea 43,1 la sută, în timp ce PD 12,7 la sută. "Aceste cifre arată negru pe alb cine va pierde alegerile. PSD demonstrează din nou că este cel mai puternic partid, cu oamenii cei mai valoroși, apreciați de cetățenii județului, care au asistat în trecut la măcelurile economice și, implicit, sociale realizate de fosta guvernare, gen UTEPS, Am­pelum Zlatna etc", a concluzionat prefectul Sârbu. (R.J.)
420 de autorizații pentru clădiri rezidențiale
    Din datele comunicate de Direcția regională de statistică Alba rezultă că în cursul anului trecut au fost eliberate 420 de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale. Din totalul autorizațiilor, 248 sunt pentru mediu urban și diferența în mediul rural. În 2003 au fost terminate 274 de locuințe la nivelul județului și se aflau în execuție, la finele anului, 1590 de locuințe. (S.T.)
Câștiguri salariale
    În luna februarie a.c. pe ansamblul județului câștigul salarial me­diu brut a fost de 7.115.656 lei. Cele mai mici salarii, cuprinse între 4,2 milioane și 4,6 milioane, s-au plătit în industria pielăriei și în­călțămintei, industria confecțiilor de îmbrăcăminte și industria textilă. La polul opus, de salarii medii brute de peste 17 milioane au bene­ficiat cei care desfășoară activități financiar-bancare și de asigurări. (S.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.