Ultima oră
Ploile au provocat alunecări de terenuri și au izolat sate
Inundațiile au lăsat în urma lor jale și pagube de miliarde de lei
    Parcă este un blestem. An de an, județul Alba este lovit de câte un val puternic de inundații. Lipsa digurilor și a amenajărilor hidro­tehnice din lipsă de fonduri ne costă anual miliarde de lei. Nu trebuie să uităm și defrișările fără milă și jaful din pădurile județului. Toată lumea taie lemn din pădure, iar reîmpăduriri mai fac doar silvicii. Pa­șii făcuți pentru întărirea digurilor sunt mai degrabă timizi, iar e­fectele se văd în calmități. Ultimul val de inundații a lăsat în urma lui pagube importante. Chiar dacă încă nu s-au cuantificat, pagubele se cifrează la câteva miliarde de lei la o primă "strigare" cel mai mult având de suferit infrastructura și culturile agricole. În cursul zilei de ieri, situația se prezenta astfel: *Gospodării ale populației: 10 piv­nițe inundate în Galda de Sus, 6 grădini în comuna Sântimbru, 3 curți inundate la Boz, 5 curți inundate la Săsciori, 3 anexe gos­po­dărești și o casă inundată în comuna Stremț; *Drumuri naționale: rămâne în continuare inundat DN 75 la km 121+100 și 128+50 în zona comunelor Poșaga și Ocoliș, iar apa este în scădere, pe DN 74 la km 93+100 s-a înregistrat o alunecare a taluzului și căderea parapeților. În prezent se intervine cu mijloace și forțe de la secția de drumuri naționale Alba; *Drumuri județene: DJ 107 K este inundat la fel ca și DJ 105 M ce a fost inundat pe o porțiune de 300 de metri. Pe DJ 107 I zidul de sprijin este rupt pe patru porțiuni. La acest ca­pitol cei care acționează sunt cei care lucrează la drumuri județene; *Drumuri comunale: drumul dintre Aiud și Gâmbaș rămâne inundat, iar un tractor cu remorca face trecerea populației între cele două localități, drumul comunal Aiud-Gârbovița a fost deblocat după o zi, DC 97 la Valea Bistrii are trei rupturi de mal, DC 95 la Valea Dobrii are de asemenea rupturi de mal pe patru porțiuni, pe DC 105 la Valea Bistricioarei sunt semnalate rupturi de mal pe 5 porțiuni. Drumul Valea Răchiții de la Săsciori este avariat pe aproximativ 1 km din cauza alunecărilor de teren. Pe aceste drumuri circulația se poate desfășura doar cu autovehicule mai mari; *Poduri și podețe: un podeț a fost distrus în zona Ponorel-Valea Morii, în comuna Vi­dra; *Terenuri agricole: În total au fost afectate 226 hectare din localitățile: Sălciua-80 ha, Vințu de Jos-65 ha, Șpring-40 ha, Vidra-15 ha și Aiud-1 ha.
    În cursul zilei de ieri, deși nu a mai plouat, debitele râurilor erau în creștere, excepție făcând Arieșul.
Florin ROMAN

DJ 742 ce trece prin Roșia Montană s-a surpat
    drumPloile torențiale nu au "iertat" nici Roșia Montană unde o porțiune din drumul județean 742 care tra­versează localitatea s-a sur­pat la km 4,7. Porțiunea de șo­sea deteriorată este de circa 50 de metri. Primarul comunei, Vir­gil Narița, ne-a declarat că cir­culația autovehiculelor a fost în­treruptă pe ambele sensuri, ac­ce­sul în comună făcându-se prin carieră și prin Valea Cornii. Pri­marul a mobilizat toate forțele necesare și cu ajutorul firmelor din zonă, se lucrează la repararea drumului, pentru reluarea circulației. Autoritățile locale dau asigurări că totul se va rezolva în scurt timp. Profitând de această calamitate, zvonacii de profesie care s-au aciuat la Roșia Montană și care se opun proiectului minier, nu au pierdut prilejul să răspândească bârfa că, de fapt, de vină este com­pania, care "dorește" izolarea localității. Mințile bolnave debitează mai departe zvonuri de genul că izolarea "intenționată" a comunei are ca scop obligarea sătenilor de a părăsi Roșia Montană. Nu am fi dat importanță acestui basm, dar este bine ca oamenii să înțeleagă cum funcționează "mașina de propagandă" anti-investiție de la Roșia Montană. În rest, no comment, concluziile le puteți trage dumnea­voastră! (F.R.)
Pod avariat
    Podul situat pe DJ 107 B peste Valea Gălzii, între localitățile Sân­timbru - Galtiu, a fost avariat de inundațiile din perioada 11-13 aprilie 2004. Circulația pe DJ 107 B spre și dinspre municipiul Blaj (ruta Sântimbru - Galtiu - Blaj) este deviată, urmând a se circula pe ruta Alba Iulia - Teiuș - Blaj (DN1 - DN 14 B). Locuitorii localităților Galtiu și Coșlariu vor circula spre Alba Iulia prin Teiuș. (Biroul de presă al Consiliului județean Alba)
Marea viitură a tranzitat județul
    Protecția Civilă Alba era în alertă maximă ieri după-amiază când o mare viitură, mult mai mare ca prima și care a generat inundarea a circa 250 de hectare de teren agricol, era așteptată să intre pe Mu­reș în județul Alba. Așadar pericolul producerii de inundații nu a tre­cut, chiar dacă precipitațiile au scăzut în intensitate. Ieri după-a­miază, Valea Gălzii s-a umflat și a dus la ruperea podului care face legătura între Galtiu și Sântimbru.(F.R.)
Atenție la epidemiile hidrice
    Printr-un fax trimis la redacție, DSP Alba avertizează populația asupra riscului expunerii la epidemii hidrice (boala diareică, dizen­terie, hepatită acută virală de tip A, enteroviroze etc) din cauza pre­cipitațiilor abundente din ultimele zile. Ca urmare se interzice: folo­sirea apei din fântânile inundate, fierberea apei în scopul pota­bi­lizării, din cauza riscului intoxicațiilor cu nitrați, consumul alimen­telor depozitate în spațiile inundate. Se va volosi doar apa de la surse potabile, apa minerală sau plată. Persoanele cele mai expuse la îmbolnăviri sunt nou născuții, vârstnicii, gravidele și bolnavii cro­nici. Cei care prezintă simptome ca grețuiri, greață și vărsături, și pro­vin din zonele inundate trebuie să se adreseze medicului de fa­milie sau serviciului de urgență.(F.R.)
Dascălii din Cîmpeni se instruiesc
    În această scurtă vacanță de Paște, când toți elevii se odihnesc, 25 de cadrele didactice ale Școlii generale Cîmpeni au avut de în­vățat. Ei s-au instruit în cadrul programului "TIC - informație și comu­nicare - utilizarea internetului", program derulat sub egida Casei Cor­pului Didactic Alba. Dobândirea de către profesori a abilităților de utilizare a internetului va duce la creșetrea eficienței activității di­da­ctice. Acest program de instruire completează un alt program guver­namental ce are ca obiect introducerea platformelor informatizate în unitățile de învățământ preuniversitar. (A.D.)
În zootehnia județului
Continuă vaccinarea animalelor
    Medicii veterinari continuă acțiunea demarată anul trecut privind efectuarea tuberculinării la bovine și recoltările de probe de sânge pentru examenul serologic a brucelozei bovine și leucozei enzootice bovine. Acțiunea se înscrie în Programul strategic sanitar veterinar ce se desfășoară la nivel național și costurile aferente sunt subven­ționate de stat. Tot în această perioadă se fac și vaccinările contra an­traxului la bovine, cabaline și ovine. Manopera acestor vaccinări este subvenționată de la bugetul statului urmând ca deținătorii ani­malelor să achite contravaloarea vaccinului. Dr. Ioan Dârzu, di­recto­rul executiv al DVSA Alba, ne-a declarat că vor fi vaccinate 11.000 de cabaline, 70.000 de bovine și 267.000 de ovine. (S.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.