Prima pagină Ediția din: 20.4.2004
Rotarienii din Alba Iulia au spart "blocada" vizelor pentru Anglia
•Primul ministru al Regatului Unit, Tony Blair, a in­tervenit personal la Consulatul de la București
      Plecarea în Regatul Unit al Marii Britanii a membrilor clubului "Rotary" din Alba Iulia, în perioada 10-17 aprilie a.c., pare desprinsă parcă dintr-un film cu happy-end. Șapte familii din Alba Iulia au fost invitate în Anglia, în perioada Paștelui, de colegii lor rotarieni de la SEVERN VALE ROTARY, după ce englezii au petrecut anul trecut, în luna mai, o săptămână la Alba Iulia. Din păcate, invitația s-a su­pra­pus cu scandalul vizelor de la Consulatul Britanic de la Bucu­rești, asupra căruia nu vom mai reveni întrucât s-au spus multe la vre­mea respectivă. Cert este că diplomații englezi de la București au impus suspendarea temporară a vizelor, iar rotarienii din Alba Iulia au fost printre cei afectați de măsura luată de autoritățile britanice. Sâmbătă, în ajunul Paștelui, urma să se plece spre Londra, iar vineri după-amiază, rotarienii din Alba Iulia nu aveau vize. Cei mai mulți au renunțat deja la gândul deplasării, când ceva s-a întâmplat... Aflând de ceea ce se petrece la București, vicepreședintele clubului SE­VERN VALE ROTARY din Gloucestershire, dl. Mike Hall, a luat le­gătura cu celebrul post londonez BBC, unde a prezentat situația co­legilor români. Așa cum îi stă bine unui post de anvergură, BBC nu a lăsat lucrurile în "coadă de pește" și a demarat o acțiune de con­vingere a autorităților că s-a greșit în această situație. Au fost con­tactați telefonic membri ai Rotary Alba Iulia, care au intrat în direct la BBC din fața Ambasadei de la București, dar și Mike Hall și re­prezentanți ai Ministerului de Externe Britanic. Mai mult, dl. Hall a reușit să dialogheze chiar cu premierul Tony Blair. Dânsul era ne­mulțumit de faptul că, deși a trimis o scrisoare Consulatului Britanic de la București, nu a primit un răspuns, fie el pozitiv sau negativ, lucru de neacceptat într-o democrație modernă cum este cea din Marea Britanie. De la cabinetul premierului s-a sunat la Consulatul Britanic, iar, o oră mai târziu, rotarienii din Alba Iulia erau chemați pentru a li se spune că vor primi vize. Acest lucru se întâmpla vineri după-amiază, după închiderea programului la consulat și cu câteva ore înainte de plecarea în Anglia. Ajunși în Regatul Unit, rotarienii albaiulieni au fost primiți la sediul BBC din Gloucester, capitala ți­nutului. Presa engleză a oferit spații acestui subiect, rotarienii fiind invitați la mai multe interviuri, iar un material pe această temă a a­părut în cotidianul local. Albaiulienii au mai fost primiți de primarul și șeriful din Gloucester, în ținuta tradițională. Duminică, rotarienii au revenit la Alba Iulia, după o vizită pe care probabil ei nu o vor uita multă vreme. Acum, împreună cu prietenii englezi se vor concentra pe proiecte umanitare de susținere a copiilor defavorizați.
Florin ROMAN

Liviu Rusu a intrat în cursa electorală pentru Primăria Aiud
    Duminică, 18 aprilie a.c., la Casa de Cultură din Aiud a avut loc lansarea candidaților PSD pentru Primăria municipiului și Consiliul local. Sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru membrii și simpa­tizanții partidului care au asistat la un show electoral reușit, urmat de un program artistic cu mare succes la public.
    Liviu Rusu, actualul primar și candidatul PSD-ului pentru un nou mandat, a fost apreciat de către președintele PSD Alba, Mugurel Li­viu Sârbu, ca un primar care face parte din noua generație de edili ai PSD, primari de succes care au demonstrat cetățenilor că pot face administrație modernă cu rezultate benefice pentru populație și care reprezintă o certitudine pentru un viitor mai bun.
    Primarul Liviu Rusu și-a prezentat succint realizările mandatului în exercițiu: reabilitarea sistemului rutier, cu accent pe refacerea stră­zii Ecaterina Varga, asigurarea cu utilități a străzii Ecaterina Var­ga, extindere alimentare cu apă Aiud II, darea în funcțiune a rezervoarelor de apă 2X2500 metri cubi, înlocuirea conductei de ali­mentare cu apă în Piața Agroalimentară, canalizarea menajeră pe stră­zile Liviu Rebreanu, Voluntarilor, Transilvaniei și Făget, asfal­tarea a cinci străzi și a 1,1 kilometri spre Ciumbrud, modernizarea Pieței Agroalimentare, hala de legume și fructe, construirea de noi hale pentru vânzarea produselor lactate etc. Oferta electorală a fost un alt punct atins de Liviu Rusu care, în aplauzele participanților, a dat curs inițiativelor și planurilor de viitor gândite pentru binele aiu­denilor.
    La eveniment au mai fost prezenți președintele executiv, Cornel Filipescu, deputatul Constantin Selagea, președintele CJ Alba, Eu­gen Popa, vicepreședintele PSD Alba, Ioan Popa, membri ai Dele­gației Permanente a PSD, ai staff-ului de campanie. (R.J.)
Colocviu național de istorie
    În Aula Magna a Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, s-a desfășurat colocviul național de istorie "Începuturile epocii bronzului în Transilvania. Repere cultural-cronologice". Organizat de Facul­ta­tea de Istorie și Filologie - Catedra de Istorie, colocviul s-a dovedit a fi o manifestare științifică de prestigiu care a reunit specialiști, dar și studenți de la universitatea albaiuliană, Muzeul Național al Unirii Al­ba Iulia, Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai Cluj Napo­ca, Institutul de Istoria Artei și Arheologie Cluj Napoca, Muzeul Na­țional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Civilizației Da­cice și Romane Deva și Muzeul de Istorie din Zalău. (A.D.)
Regulamente aprobate
    Delegația Permanentă a CJ Alba a aprobat la sfârșitul săptămânii trecute regulamentele de organizare și funcționare ale DGPDC Alba, Direcției județene de asistență socială și Direcției pentru protecția plantelor. Noile regulamente prevăd normele de conduită morală și pro­fesională a funcționarilor din aceste direcții, care trebuie să asi­gure servicii de calitate pentru cetățeni.(F.R.)
Mandatar financiar
    Organizația județeană Alba a PSD l-a desemnat pe d-l Cornel Su­ciu mandatar financiar al campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2004 în județul Alba. (R.J.)
Lansare de candidați PSD la Vințu de Jos
    Vineri, 23 aprilie, ora 15.00, la Căminul cultural din Vințu de Jos va avea loc lansarea candidaților PSD la funcția de primar și con­si­lieri locali.
Președinte PSD Vințu de Jos, dr. Gheorghe MUREȘAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.