Curier județean
Lucrări derulate prin Programul SAPARD la Sohodol
    Ieri au demarat lucrările la proiectul "Modernizare drum DC 90 So­ho­dol-Poiană, L=1.350M", proiect derulat prin Programul SA­PARD, cu contribuția financiară a Uniunii Europene, lucrări ce con­stau în executarea de ziduri de sprijin și asfaltare.
    Contactat telefonic, domnul Adrian Dorin Narița, viceprimar la Pri­măria Sohodol și totodată inițiator și responsabil cu acest proiect, ne-a relatat faptul că în urma tuturor demersurilor făcute, s-au primit toate aprobările necesare în vederea începerii execuției acestui pro­iect, a cărui valoare totală este de 17.570.030.263 lei (fără TVA).
    Lucrările vor fi executate de către S.C. SELINA S.R.L. Oradea, a­vând ca dată limită de finalizare a acestei investiții luna septembrie 2004. Dânsul a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături, acor­dân­du-i ajutorul de care a avut nevoie, atât cel moral cât și cel financiar, respectiv Prefecturii județului Alba, domnului prefect Mugurel Sârbu, conducerii CJ Alba, domnului președinte Eugen Popa, domnului vi­ce­președinte Ioan Florea și, nu în ultimul rând, doamnei Ana Goia Mocan - Șef birou regional SAPARD Alba. (R.J.)
În județul Alba
160 de obiective noi pe Lista Monumentelor Istorice
    Trasată de către Ministerul Culturii și Cultelor ca o prioritate pen­tru direcțiile județene de cultură, întocmirea și aprobarea Listei Mo­nu­mentelor Istorice se apropie de final în cazul județului Alba. Re­cent, ea a fost aprobată de Comisia Zonală a Monumentelor Isto­rice, iar pentru a deveni oficială mai are nevoie doar de aprobarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Ajunsă însă în această fază, este puțin probabil ca ea să mai fie modificată, spune Gabriel Rustoiu, directorul DCCPCN Alba. Față de lista din anul 1992 (cea întocmită în anul 2000 este o listă cu probleme, tocmai de aceea MCC a cerut refacerea ei acum - n. red.) noua listă a monumentelor istorice din județul Alba cuprinde 160 de noi obiective. Astfel sunt incluse în listă 101 situri arheologice, 351 de monumente și an­sambluri arhitecturale, 10 clădiri memoriale, 111 monumente de for public și 16 rezervații de arhitectură. Dar cel mai mare câștig este că în categoria A s-a reușit includerea a 5 rezervații de arhitectură: Cetatea Alba Iulia, construită între anii 1714-1738 în stil Vauban, Centrul istoric al orașului Abrud - secolele XIX - XX, Piața 1848 din municipiul Blaj - secolele XVIII - XIX, Centrul istoric al comunei Rimetea - secolele XVIII - XIX și Centrul istoric al municipiului Sebeș - epoca medievală și secolele XVIII - XIX. După ce va fi aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, lista monumentelor va fi trimisă fiecărei primării care are pe raza sa de activitate obiective incluse în listă, astfel încât comisiile de urbanism și funcționarii pri­măriilor să știe că este vorba despre niște arii sau clădiri protejate în care pentru orice intervenție este nevoie de acordul DCCPCN Alba. Desigur că pentru asta primarii și funcționarii pri­măriilor trebuie s-o și citească, pentru că există în județ exemple în care lista deja exis­tentă (din 2000) nu a fost luată în considerare. Astfel a dispărut, de exemplu, Casa natală din Sebeșel a lui Sava Henția, ori s-au con­struit la Cricău saivane chiar adosate zidului de incintă al bisericii fortificate.
Anca DINICĂ

La Galtiu
Urgențele medicale sunt trecute pe brațe peste podul prăbușit
    Victoria B., de 75 de ani, din Galtiu, a ajuns duminică, 18 aprilie, la Spitalul Județean Alba, cu piciorul stâng fracturat, după ce a fost lovită de o mașină. Femeia a fost surprinsă de Dacia 1300 condusă de Ioan Ruha, de 37 de ani, din Galtiu. Șoferul încerca să execute o manevră de întoarcere a autoturismului, moment în care a lovit fe­meia. Colac peste pupăză, Ruha nu poseda nici permis de condu­cere auto. Mai mult, deoarece podul de la Galtiu s-a prăbușit săp­tămâna trecută când a crescut Mureșul, femeia rănită a fost trans­portată pe un scaun, pe brațe, până la șoseaua de legătură. În cau­ză, poliția Sântimbru continuă cercetările. (N.I.T.)
Amenzi usturătoare
    În primele trei luni ale anului 2004, polițiștii din Alba au soluționat 1850 de infracțiuni, IPJ situându-se pe locul IV pe țară în clasa­mentul privind rata criminalității. Prejudiciul total, cauzat prin infra­cți­uni, în același interval de timp, se cifrează la 12,595 miliarde de lei, acesta fiind recuperat în proporție de 77.12%. De asemenea, în pri­mul trimestru al anului 2004, polițiștii au virat la bugetul statului 9,731 miliarde de lei, bani proveniți din amenzile aplicate ilegaliștilor. (N.I.T.)
Pentru alegerile locale
8 mai - ultima zi de depunere a candidaturilor
    Toate partidele și formațiunile politice care intră în bătălia pentru funcțiile de primari, consilieri locali și consilieri județeni, trebuie să depună listele cu candidați până cel mai târziu în data de 8 mai a.c., atunci când va începe oficial campania electorală. Contestațiile la candidaturile depuse se vor depune și soluționa până la data de 15 mai, după care ele vor rămâne definitive. Conform calendarului de or­ganizare a alegerilor locale aprobat de guvern, tipărirea buletinelor de vot se va face până la data de 28 mai. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.