Editorial
Șocul Kosovo
    Orice om de bună credință, trăitor în Balcani, privește îngrozit la recenta răbufnire a vrajbei ținute vreme de cinci ani în stare de pre-anestezie. Se confirmă că foștii concetățeni, care și-au ucis unii altora părinții, copiii, și-au incendiat reciproc casele, s-au prădat unii pe alții, au putut conviețui după aceea normal, pașnic și fără resentimente. Și asta într-o vreme când se face atâta caz de neajunsurile globalizării, marea primejdie vine din direcția opusă, dinspre tendințele tribaliste, de atomizare a comunităților umane în grupuscule din ce în ce mai mici, de respingere a tot ceea ce este cât de cât diferit - prin religie, limbă, origine ancestrală - dinspre șovinism și intoleranță. E greu de înțeles cum este posibil ca oamenii să se transforme brusc în fiare gata să-și sfâșie vecinii, să-i tortureze, să treacă prin foc și sabie tot ceea ce, până în ajun, făcea parte din propria lor comunitate. În general nu te aștepți la nimic bun de la spiritul de turmă. Este știut că atunci când se dizolvă în gloată până și cele mai ascuțite minți sunt obnubilate, până și din cei mai cumsecade indivizi se poate dezlănțui o nebănuită ferocitate. Am văzut pe viu și la noi cum pot fi ațâțați unii împotriva altora, cum pot fi mânați minerii să devasteze Bucureștiul, o dată, de două ori, de trei ori și ori de câte ori este nevoie de ei pentru a impune, chipurile, ordine. Nu s-a ajuns însă nici pe departe la atrocitățile în lanț din fosta Iugoslavie unde a fost cruțată doar minuscula Slovenie, astăzi un stat prosper, promovat în liga politică și economică a UE. În schimb au fost ciopârțite Macedonia, Cro­ația, Bosnia-Herțegovina și Kosovo. În ciuda celor 20.000 de soldați detașați de NATO, a 10.000 de polițiști trimiși de ONU la o populație de 2.000.000 de oameni, mai mică decât cea a Bucureștiului, si­tuația a scăpat din nou de sub control.
    Din cauză că un copil sârb a fost împușcat de albanezi și trei copii albanezi au fost înecați în râu de sârbi, a reînceput răzmerița. Albanezii s-au năpustit împotriva bisericilor sârbești și le-au incen­diat, au omorât oameni. Mii de sârbi au pornit în bejenie, au ieșit pe străzi și au distrus moschei. Totul cât se poate de spontan și în prezența șefului guvernului de la Belgrad care a participat și el la manifestație. Printre ruinele unui sat sârbesc ras de pe fața pămân­tului, un polițist român povestește cum i-a salvat, împreună cu ca­marazii lui, pe locuitori de agresori care intenționau să-i strângă pe toți în biserici și să-i ardă de vii.
    Ce putem să spunem decât că prețul vieții unui copil este la cel mai jos nivel în epoca noastră, epoca terorismului fără frontiere. Se emite ipoteza plauzibilă că Al Qaeda vrea să redeschidă focarul din Balcani pentru ca, preocupate de stingerea lui, țările occidentale să-și slăbească vigilența antiteroristă, facilitând masacrele în curs de pregătire în alte teritorii. În subsidiar, se poate spune că Kosovo a devenit un teren de antrenament sau o rampă de lansare a teroriștilor. Totuși când victime ale terorismului sunt copii înseamnă că omenirea și-a pierdut și ultima brumă de rațiune. Conflictul lipsit de orice noimă care a spart definitiv fosta Iugoslavie a adeverit încă o dată că fiecare nou război găsește armatele pregătite să poarte un război aidoma cu cel care l-a precedat. S-a discutat mult despre toate greșelile grave provocate din lipsă de experiență a forțelor de intervenție, de nepriceperea, pripeala sau partis-pris-urilor lor. Acum lumea întreagă își ține din nou respirația. Încă un război sau poate două, întrucât au și sărit scântei peste gard, în Macedonia, unde tot niște lăcașuri de cult au fost primele atacate. Poate că de data aceasta va prevala judecata limpede, instinctul de conservare, în­demnul la conciliere venit din partea părinților copiilor morți. Depinde de cei de acolo, dar și de alții atât din apropiere, cât și mai de de­parte.
Gheorghe JURCĂ