Prima pagină Ediția din: 22.4.2004
Tradiția moțească se face cunoscută în țară
Tulnicăresele din Câmpeni au cucerit Bucureștiul
    tulincăreseRecent, la emisiunea lui Teo, de la ProTV, au fost invitate tulni­că­resele din Câmpeni: Grupul "A­pu­seni" (al Uniunii "Munții Apu­seni"), condus de Maria Ana Gli­gor. Și, fără exagerare, se poa­te considera că moațele tul­nicărese i-au cucerit pe bucu­reș­tenii aflați la momentul res­pectiv în studiourile MediaPro, din Buftea (și, probabil, și pe cei ce au avut ocazia să vi­zi­o­neze emisiunea respectivă).Du­pă cum ne-a declarat unul din­tre membrii Uniunii "Munții Apu­seni", care le-a însoțit pe tul­ni­cărese, în jurul fetelor s-au înghesuit Andi Moisescu, Mădălina Ma­nole, Pepe etc., toți dornici să încerce să cânte la tulnic, iar Teo a fost deosebit de încântată de cadoul pe care oaspeții i l-au făcut: un costum moțesc complet, cu opinci cu tot, și un tulnic. Și, pentru că vorbim despre tulnic, acest "celular" al moților ale cărui origini se pierd în negura istoriei, trebuie să știți că sunetul lui tulburător are ceva din sunetul care (probabil) a însoțit Cuvântul, în momentul Ge­nezei. Susțin această "teorie" pentru că printre sunetele pe care a­cesta le scoate, și care nu sunt perceptibile de urechea umană, tul­nicul emite și niște vibrații foarte joase (din categoria infrasunetelor), ce nu sunt percepute decât de auzul fin al animalelor (câinii, pi­sicile, caii și chiar păsările domestice le percep). Se știe că astfel de vibrații sunt percepute de animale înaintea cutremurelor și, dacă stăm să ne gândim câte "cutremure" au fost însoțite în Apuseni de sunetul tulnicului, realizăm că un anumit efect de "neliniște" mobi­lizatoare se manifestă și în rândul oamenilor... De fapt, între sunetul tulnicului (care este o nesfârșită poveste de viață, moarte, dragoste, ură, triumf și deznădejde) și alte sunete, de pe alte meleaguri, exis­tă o legătură de natură divină (sunetul cornului tibetan, cel al co­rurilor bisericești, sunetul de orgă etc.)
    Dar, mă rog, nu este acum nici timpul și nici spațiul potrivit pentru o disertație pe această temă. Destul că vechile obiceiuri ale moților, obiceiuri pur românești, nu trebuie să dispară ci trebuie cât mai mult promovate (ca și altele de acest fel, din alte zone), pentru că ele sunt "comorile" ce se pot exploata într-o adevărată industrie de turism. În acest scop, trebuie să menționăm eforturile depuse de Uniunea "Munții Apuseni", prin programul de salvare a tradiției moților, inițiat în 1990. În cadrul acestui program, un proiect deja realizat este lansarea unui CD multimedia cu cântece interpretate de ultimul mare tulnicar din Țara de Piatră, Mihai Duma, iar proiectul următor va consta în realizarea unui film despre moți și tulnicele lor.
Ioan HĂNȚULESCU

În județul Alba
Inundațiile au provocat pagube de peste 7,5 miliarde de lei
    În urma evaluărilor făcute la nivelul celor 22 de localități afectate, s-a constatat că inundațiile din această primăvară au pricinuit pa­gube culturilor agricole în valoare de 7,5 miliarde de lei. Revărsarea apelor a afectat 529 ha cultivate cu grâu de toamnă, 64 ha orz, 147 ha orzoaică de primăvară, 24 ha sfeclă de zahăr, 6 ha legume, 5 ha șofran, 127 ha plante de nutreț, 137 ha fânețe, 450 ha pășuni și 1.107 ha ogoare. În total au fost afectate 2.666 de hectare.
    Aceste informații ne-au fost furnizate de directorul executiv al ADR Alba, ing. Gheorghe Lazea. (S.T.)
Două abrudence premiate la Olimpiada Națională de Limba Romani
    În vacanța de primăvară, care tocmai s-a încheiat, s-au desfășurat fazele naționale la disciplinele de învățământ, printre care și Olim­piada Națională de Limba Romani. Județul Alba a fost reprezentat de mai mulți elevi, dar laurii i-au cules două eleve din orașul Abrud. Este vorba de Alina (15 ani) - locul I și Daniela Petaca (16 ani) - locul III, eleve ale Grupului școlar "Avram Iancu". Succesul de acum dovedește încă o dată calitatea învățământului în limba romani care se desfășoară la Abrud, dacă ținem cont de faptul că elevii abrudeni au obținut și anul trecut locuri fruntașe la acest concurs. (A.D.)
Președintele Eugen Popa candidează pentru un post de consilier județean
•Prefectul și subprefectul nu candidează la ale­gerile locale
      Președintele Consiliului Județean Alba, dl. Eugen Popa, va can­dida pentru un mandat de consilier județean. Dânsul ne-a declarat că nu știe încă pe ce poziție va candida. "Listele sunt stabilite, dar nu s-au hotărât pozițiile", a declarat Eugen Popa. Pe listele de can­didați la CJ Alba nu se regăsește actualul prefect al județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, omul care cu siguranță ar fi putut "trage" în sus lista PSD, dar nici subprefectul Ioan Maier. În situația în care unul din cei doi demnitari ar fi candidat, ar fi fost obligați să demisioneze în termenul legal. Pozițiile pe listă vor fi "bătute în cuie" în urmă­toa­rele zile, după ce acestea vor fi supervizate și de la centru. Preșe­dintele PSD Alba, prefectul Liviu Mugurel Sârbu, a declarat că listele de consilieri urmează să fie supuse aprobării Delegației Permanente și Biroului Executiv cel mai târziu în 27 aprilie a.c.(F.R.)
Fără contestații la circumscripții
    Președintele Biroului Electoral Județean Alba, judecătorul Nicolae Butan, ne-a declarat că până în prezent nici unul dintre președinții și locțiitorii circumscripțiilor electorale din județ nu a fost contestat. Așa cum v-am mai informat, la Tribunalul Alba au fost desemnați la începutul acestei săptămâni toți cei 77 de președinți și locțiitori, care mai pot fi contestați până astăzi. Urmează ca și partidele politice să-și desemneze reprezentanții în circumscripții. În prezent se lu­crează la sediul BEJ Alba care va funcționa, ca și în alți ani, în se­diul Prefecturii. Numărul de telefon al BEJ Alba este 816007.(F.R.)
"Simpatii critice" - o nouă carte a lui Aurel Pantea
    Cunoscutul poet și critic literar, doctor în științe filologice, Aurel Pan­tea a scos recent de sub tipar o nouă carte de critică literară intitulată atât de sugestiv: "Simpatii critice". Autorul face și de a­ceastă dată dovada talentului său deosebit și mai ales o cunoaștere exhaustivă a întregii plaje poetice românești actuale. Prin urmare, o carte de excepție, un autor care se respectă și care se simte bine în lumea literelor românești. Felicitări! (G.M.)
Cu mistrețul la medicul veterinar
    În scopul prevenirii transmiterii unor boli de la animale la om, DSV Alba face cunoscut că nu se poate comercializa carne de vânat decât prin centrele de colectare autorizate de controlul sanitar veterinar. Carnea de vânat trebuie însoțită în mod obligatoriu de cer­tificatul sanitar veterinar, iar la mistreț și urs și de atestarea exa­menului trichineloscopic. În mod excepțional, în cazul animalelor re­coltate în mod întâmplător, acestea se pot valorifica prin unitățile de alimentație publică, dar numai după efectuarea controlului sanitar veterinar de un medic specialist. (S.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.