Prima pagină Ediția din: 7.5.2004
"Ca prefect, pledez pentru o campanie electorală corectă, lipsită de atacuri murdare"
•Interviu cu dr. ing. ec. Liviu Mugurel SÂRBU, pre­fectul județului Alba
      prefect- Domnule prefect, sunteți cel care reprezentați instituția ce se va ocupa de organizarea și bunul mers al campaniei electorale pentru alegerile lo­cale. Spuneți-ne sub ce auspicii se de­clan­șează această campanie?
    - Din semnalele și percepțiile pe care le am până la această oră, cred și am convingerea certă că ea se va desfășura normal, adică în stilul propriu și incon­fundabil al unei competiții în care își vor măsura forțele competitive, partidele, candidații acestora care îmbrățișează orientări și platforme electorale diferite. Și e normal să fie așa. Totul este să nu se ajungă a se degenera în scandal și certuri de tarabă. Ca prefect pledez pen­tru o campanie electorală corectă, demnă și lipsită de orice ata­curi murdare.
    - Domnule prefect, sunteți garantul corectitudinii și al unui climat sănătos în privința desfășurării campaniei electorale. Spuneți-ne ce aduce nou legea electorală privind alegerea autorităților adminis­tra­ției publice locale?
    - Sunt o serie de modificări importante, care trebuie cunoscute de către toate forțele politice locale. Având în vedere că spațiul alocat nu ne permite să le enumerăm pe toate, m-aș opri la câteva dintre ele. În primul rând nu se mai prevede prezența majorității calificate la vot în ceea ce privește alegerea autorităților publice. Se stipulează apoi, cu precizie, că numărul de susținători în cazul candidatului in­dependent la funcția de primar trebuie să fie de minimum 2%, dar nu mai puțin de 200 în cazul comunelor, 300 în cazul orașelor, 1000 în cel al municipiilor - din alegătorii înscriși pe listele electorale (față de 150 cât (urmare din pagina I) prevedea vechea reglementare). Prefecții și subprefecții nu pot candida și nu au voie să participe la acțiuni în campania electorală.
    O altă nouă prevedere este aceea că își pot exercita dreptul de vot într-o altă unitate administrativă teritorială cetățenii care și-au stabilit reședința în acea unitate administrativă cu cel puțin trei luni înaintea datei alegerilor (față de 6 luni cum era stipulat anterior). A­poi, sfârșitul campaniei electorale este ziua de sâmbăta, care pre­cede data alegerilor față de două zile cum era înainte. Și nu în ul­timul rând, lista juriștilor din care vor fi desemnați președinții biro­urilor electorale de circumscripție și locțiitorii acestora se întoc­mește de prefect împreună cu președintele Tribunalului județean și câte un reprezentant din partea fiecărui partid politic parlamentar. De asemenea, se precizează în noua lege ca pentru fiecare secție de votare să se utilizeze o singură urnă specială.
    - Știut fiind faptul că speranțele alegătorilor au fost adesea înșe­late de-a lungul anilor și că tocmai de aceea au dovedit indecizie și apatie, ce ar trebui făcut pentru a-i trezi din letargie?
    - În primul rând cred că trebuie dusă o cam­panie activă și dinamică, obiectivă, bazată pe argumentele faptelor, pe adevăruri concrete și nu atât pe promisiuni. Oamenii din județul nostru vor să afle și să fie convinși că cei care le vor cere votul vor aduce investiții, locuri de muncă, le vor asigura ocrotirea persoanei, a libertății de mișcare și a demnității umane.
    - După percepția domniei voastre, considerați că actuala cam­panie va fi una dură, dusă cu mijloace murdare? Și dacă da, cine vor fi protagoniștii acesteia?
    - Personal, cred că populația României și în ce ne privește, ce­tățenii județului Alba, sunt sătui și plictisiți de atacurile nu tocmai elegante, mai ales atunci când au un pur caracter electoral, iar la baza acestor gâlcevi politice stă pura demagogie. Nu cunosc stra­tegiile de campanie ale celorlalte partide. Consider însă că este mo­mentul și cazul să evităm murdăriile și duritatea excesivă în cam­panie. Este posibil ca reprezentanții unor partide să nu aibă întru­totul candidați de valoare și atunci să suplinească aceste lipsuri prin atacuri lipsite de eleganță, nefiind capabili să-și susțină ideile prin programe sau oferte electorale convingătoare.
    - În final, vă rugăm domnule prefect să adresați un mesaj celor care își vor exercita dreptul de vot pe data de 6 iunie a.c.
    - Îi invit cu toată căldura pe cetățeni să facă dovada unui compor­tament demn și civilizat, să cumpănească bine înainte de a intra în cabina de vot. Să fie siguri că-i vor alege pe cei mai vrednici și competenți candidați. Le sugerez să se gândească bine la tot ceea ce s-a realizat până acum și să reflecteze profund, matur, cu ma­ximă chibzuință, dacă cei pe care-i vor vota vor fi capabili să răs­pundă așteptărilor lor. Și, desigur, dacă sunt în stare, să transforme în fapte obiectivele lansate și inițiate până la capăt. Doresc succes tuturor partidelor în alegeri și fie ca cei mai buni să câștige.
A consemnat Răzvan JURCĂ

Taxa pe stâlp
•Un stâlp electoral "tip Electrica" - 339.200 de lei pe lună
      Începând de astăzi, în județul Alba a fost introdusă o nouă taxă, taxa pe stâlp. Partidele politice și candidații la alegerile locale care doresc să-și monteze afișe pe stâlpii electrici trebuie să plătească 339.200 de lei pentru închirierea unui stâlp pe timp de o lună. Po­liticienii și candidații spun că n-au bani decât pentru câțiva stâlpi și vor lipi afișe pe stâlpii de la Romtelecom, care nu le cere nimic, sau își vor confecționa propriii stâlpi.
    Printr-o adresă trimisă tuturor partidelor politice, SC Electrica SA din Alba Iulia anunță că este interzisă montarea de panouri ele­cto­rale pe stâlpii e­lectrici fără încheierea unui contract și plata unei ta­xe pe stâlp. Politicienii și candidații sunt în mare derută. Unii spun că vor închiria doar câțiva stâlpi, alții că vor apela la cei de la Rom­telecom iar alții au decis să-și confecționeze, poate, propriii stâlpi: Ioan Bârla, primar Bistra, Simion Crețu - președintele PNL Alba Iulia, Nicolae Popa, președintele PUR Alba.
    Partidele politice și candidații la alegerile locale care vor folosi pen­tru afișaj electoral stâlpii rețelelor electrice, fără a încheia con­tracte de închiriere, riscă amenzi cuprinse între 3 și 5 milioane de lei. (F.R.)
În urma disponibilizărilor masive
Uzina Cugir SA rămâne fără cei mai buni meseriași
    Din 20 aprilie au început să primească preavize cei 1.500 de an­gajați ai uzinei SC Cugir SA, care s-au înscris pe listele de dispo­nibilizare. Fiecare disponibilizat va primi 36 de salarii compensatorii, lunar, timp de trei ani de zile, plus două astfel de salarii în momentul în care va părăsi societatea. În total, fiecare disponibilizat de la UM Cugir se va alege cu aproape 200 de milioane de lei. Cea de-a doua e­tapă a restructurării uzinei mecanice, aflată în subordinea Com­paniei "Romarm" din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, prevede concedierea, în aceleași condiții, a încă 1.000 de angajați, astfel încât, până la sfârșitul 2004, vor mai rămâne aici 3.000 de angajați. Programul guvernamental de restructurare a societății co­mer­ciale prevede reangajarea unei părți dintre disponibilizați, în ca­drul viitoarelor firme care vor fi înființate după împărțirea uzinei în mai multe module.
    Surse din conducerea uzinei ne-au precizat că pe listele de disponibilizați s-au înscris cei mai buni meseriași, uzina rămânând astfel într-o pană serioasă de specialiști. De altfel, despre meseriașii de la Cugir a auzit o țară întreagă, astfel încât ei se pot angaja fără probleme la orice firmă cu capital privat, care știe să recunoască valoarea și luptă într-adevăr pentru profit. O șansă pentru aceștia și pentru relansarea economică a orașului de la poalele Drăganei ar reprezenta-o și privatizarea uzinei Cugir SA pe module, dar acest obiectiv este încă în... ceață. (N.I.T.)
La semănat... accidente
    Miercuri, 5 mai, în jurul orei 21.15, pe șoseaua Principală din localitatea Vinerea-Cugir s-a produs un accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule iar o persoană a fost rănită ușor. Conducând un tractor cu semănătoare atașată, Mircea Luca (de 20 de ani, din Cugir) nu a observat că a depășit cu utilajul agricol axul drumului într-o curbă la dreapta, moment în care o Dacie care venea din sens opus a fost agățată de acesta. Autoturismul acroșat, con­dus de Rodica Bonta (de 38 de ani, din Cugir) a intrat pe con­tra­sens, unde s-a tamponat cu o altă Dacie, con­dusă de Ioan Dicu (de 41 de ani, din Săliștea). În urma impactului, un pasager din Dacia implicată în carambol - Mircea Bonta, de 41 de ani, a suferit leziuni în zona capului, leziuni care nu au necesitat internarea în spital. (N.I.T.)
Șase firme beneficiază de finanțări SAPARD și PHARE
    Direcția veterinară și pentru siguranța alimentelor Alba a acordat avize favorabile unui număr de 6 agenți economici care beneficiază de finanțare prin programele SAPARD și PHARE pentru procesarea cărnii și a laptelui. Beneficiarele sprijinului financiar prin SAPARD sunt SC Elit SRL și SC Lider Prod Carn SRL - profilate pe preparate din carne, SC Transavia SA pentru construcția unui abator modern de păsări, SC Albalact SA și SC Unichim România SA specializate în procesarea laptelui, finanțarea prin Programul PHARE fiind des­tinată construcției unei hale de procesare a peștelui la Daia Ro­mână. (S.T.)
Incendiu în Sântimbru-Fabrică
    Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit ieri, la ora 13.15, la stingerea unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe din Sân­timbru-Fabrică. Aceștia au reușit să lichideze incendiul în mai puțin de o jumătate de oră. Potrivit anchetei desfășurate la fața locului, focul a izbucnit de la jarul căzut dintr-o țigară pe care o fumase soțul proprietarei apartamentului, situat la parter. În incendiu au ars cam 100 kg de haine, depozitate în saci de proprietarii "strângăreți" ai a­par­tamentului afectat. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. (N.I.T.)
În dialog cu Ioan Florea pe Internet
    Începând cu data de luni, 10 mai a.c., cetățenii interesați pot ac­cesa site-ul www.psd-alba.ro Aici pot consulta agenda întâlnirilor candidatului PSD la Primăria Alba Iulia, domnul Ioan Florea, plat­forma program a acestuia, precum și a candidaților pentru Consiliul local Alba Iulia. Totodată pot face sugestii, recomandări și pro­pu­neri, vizavi de administrația publică sau activitatea candidaților PSD pentru Primăria și Consiliul local Alba Iulia. (Biroul de presă al PSD Alba)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.