Ultima oră
Privatizarea societății județene de drumuri intră în linie dreaptă
•Dosarul de prezentare și raportul de evaluare au fost prezentate consilierilor județeni
      În cursul zilei de ieri, membrii Delegației Permanente a Con­si­liu­lui Județean Alba au aprobat dosarul de prezentare și raportul de e­va­luare al societății comerciale "Drumuri și Poduri Locale Alba" SA întocmit de agentul de privatizare SC "ATTA Consulting SRL". Pro­iectul prevede aprobarea privatizării SC DPL SA, prin vânzarea unui pachet de acțiuni reprezentând 92,55 la sută din capitalul social. În comisia de licitație au fost desemnați directori și consilieri din CJ Alba, dar și directorul adjunct al Direcției de Finanțe Alba, ec. Cornel Suciu. În termen de 5 zile de la aprobarea dosarului și a raportului, comisia de licitație va da publicității anunțul privind oferta de vânzare. Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, inițiatorul pro­ie­ctu­lui, capitalul social al societății a fost împărțit în 56.846 acțiuni no­minative în valoare de 100.000 de lei fiecare. Important este că SC DPL SA nu este proprietar tabular pe terenurile pe care le deține în capitalul social, având doar drept de administrare. Raportând va­loarea de piață a SC DPL SA la numărul de acțiuni deținut de CJ Alba, rezultă că prețul unei acțiuni este de 320.000 de lei pe acțiune, față de 100.000 de lei/acțiune cât este stabilit prețul inițial. Pentru privatizarea societății de drumuri se propun două variante: *vân­zarea celor 56.846 acțiuni în valoare totală de 18,19 miliarde de lei, *vânzarea a 52.607 acțiuni, în valoare de 16,8 miliarde de lei, re­pre­zentând 92,55 la sută din capitalul social. Diferența de 4.239 acțiuni reprezintă contravaloarea imobilelor pentru care nu este rezolvat re­gi­mul juridic. Specialiștii optează pentru a doua metodă de priva­ti­zare. Să vedem însă care va fi miercuri verdictul consilierilor jude­țeni.
Florin ROMAN

IMAGETRAK - albumul electronic al infractorilor români
    Inspectoratul General al Poliției Române pune la punct, începând cu 1 iunie, o bază de date modernă, după model american, denu­mită "Imagetrak", cu ajutorul căreia autorii diverselor infracțiuni vor putea fi descoperiți mult mai ușor. Orice indiciu pe care victima îl o­feră se va întoarce împotriva infractorului, care va putea fi descoperit fie prin sistemul de imagine facială (bazat pe măsuratori biometrice), fie prin recunoașterea unor semnalmente particulare de genul ta­tuaje, cicatrici, alunițe, intervenții chirurgicale.
    Sistemul de recunoaștere și compunere facială, care va fi inter­conectat la nivelul țării, prin inspectoratele județene de poliție, va înlocui tradiționalul album fotografic care se afla până acum în "do­tarea" ofițerilor judiciariști și va mări astfel gama mijloacelor de in­vestigație, nu foarte moderne, de care dispun în prezent polițiștii ro­mâni. Server-ul central de la IGP va fi conectat cu o alta bază de date a poliției, "AFIS 2000", în care identificarea persoanelor se face pe baza amprentelor. Capacitatea sistemului "Imagetrak" este de 500.000 de persoane, iar identificarea infractorilor se va face, prac­tic, pe baza a 80 de puncte nodale faciale (distanța dintre ochi, lă­țimea nasului, adâncimea orbitelor, oasele feței, linia maxilarului, bărbia etc.). În baza de date vor fi introduse toate persoanele care trec prin aresturile poliției, dar și cele suspectate de comiterea unor infracțiuni, depistate în timpul acțiunilor cu caracter preventiv.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

O nouă apariție culturală de ținută în..."Provincia Felix": "Discobolul"
    Ion Sângereanu (pe nedrept uitat în ultima vreme) și Gheorghe Jur­că (pe drept adus în permanență în conștiința iubitorilor de lite­ratură) au dreptate prin ceea ce afirmă (în paginile celei mai recente ediții a "Discobolului": nr. 73-74-75/ian.-febr.- mart. 2004). Adică fap­tul că nu există scriitori "provinciali" și scriitori "centrali", există ta­lent... sau ba! Din nefericire, ca dintotdeauna, în România, scriitorii autentici sunt exilați "în provincia vieții sociale" și a aprecierii con­tem­poranilor. (Bineînțeles, "stadionarii" contemporani ai acestora nici măcar nu realizează că cei pe care ignoranța lor i-a exilat, tră­iesc și vor trăi mereu într-o "Provincia Felix", atât de "fericită" încât depășește "imaginația" de "stadionar".) Dar, mă rog, nu doar Ion Sân­gereanu și Gheorghe Jurcă au atitudini literare notabile în acest nou număr al permanent "provincialei" reviste "Discobolul". (Citiți și veți realiza acest lucru.) Iată și alte semnături pe care le veți recu­noaște, de bună seamă: Eugen Curta, Aurel Pantea, Maria Ștefă­nescu, Ioan Nistor, Ionel Popa, Cristian Barta, Anda Ionaș, Dumitru Chioaru, Diana Țuculescu, Mircea Stâncel, Ion Buzași etc. Despre calitatea "Discobolului", după cum spuneam: citiți-l și veți înțelege.(I.H.)
Bani pentru nou înființata comună Cut
    Prin prevederile Legii nr.84/2004 s-au înființat mai multe comune, printre care și Cut, în județul Alba. CJ Alba a alocat noii comune 390 de milioane de lei pentru protecție socială și 1 miliard de lei, ca su­mă defalcată din impozitul pe venit.(F.R.)
"Mesajul meu anti-drog"
    Centrul Județean de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba în cola­borare cu Prefectura Alba, organizează azi în Alba Iulia o expoziție de pictură și desen, în cadrul campaniei "Mesajul meu anti-drog". Prima parte a manifestării se va desfășura cu începere de la ora 10.00, la Liceul de Muzică și Arte Plastice și la Colegiul național "Horea, Cloșca și Crișan" cu începere de la ora 13.00. Cele mai bu­ne lucrări vor fi selecționate și premiate, urmând să fie trimise la Bu­curești, la faza națională (între 15-26 iunie a.c.). (N.I.T.)
LADO vă îndeamnă:
Veniți la vot!
    Pornind de la ideea că absenteismul nu este o soluție, Liga A­părării Drepturilor Omului a inițiat programul "Veniți la vot", prin care va încerca să informeze mai bine populația asupra necesității pre­zenței la vot, la scrutinul din 6 iunie. Programul include campanii de mediatizare și informare în legătură cu procesul de votare. LADO va distribui în toată țara peste 50.000 de fluturași prin care îndeamnă oamenii să vină la vot, indiferent de opțiunea politică pe care o au, fluturași dublați de spoturi TV cu același mesaj. În plus LADO se va implica în campania electorală prin observatori care vor monitoriza alegerile. Acești observatori vor avea la dispoziție un ghid pentru în­dru­mare. (A.D.)
Protocol cu chinezii
    Membrii Delegației Permanente a CJ Alba au aprobat Protocolul de promovare a consolidării relațiilor de prietenie între județul Alba și Provincia Gansu, din Republica Populară Chineză. Conducerea CJ Alba consideră că protocolul este oportun și benefic pentru eco­no­mia județului, bazându-se pe schimburi și cooperări în domeniile economiei, tehnologiei, culturii, educației etc.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.