Editorial
Alegem primari europeni!
    Gata. A sunat gongul! Se dă pământ!... Pardon, a început bătălia electorală "legală" pentru cucerirea primăriilor și a consiliilor locale. Spunem "legală", întrucât bătălia electorală practic n-a încetat nici­odată din '90 încoace, decât așa vreo 24 sau cel mult 48 de ore la fiecare 4 ani pentru a se putea număra voturile celor mulți și pentru a vedea cine și-a adjudecat "ciolanul". Dovada incontestabilă a a­firmației de mai sus o reprezintă faptul că toate partidele politice și-au lansat deja cu mare pompă candidații pentru primării și consiliile locale de câteva săptămâni bune, deși legea electorală a stabilit că declanșarea campaniei electorale pentru alegerile locale are loc în data de 8 mai (deci în urmă doar cu trei zile). Dar, mă rog, atâta timp cât toate for­mațiunile politice au tăcut chitic și și-au văzut de treaba lor, adică de listele electorale și de candidații lor, n-are rost să mai batem noi acum prea mult monedă pe așa ceva. Mai ales că, deocamdată, deși s-a făcut mare zarvă, fiecare for­mațiune po­litică a reușit să realizeze și să ne prezinte doar o simplă "revistă de front". Adică și-a adunat toți candidații la un loc, i-a numărat, i-a frezat (pe unii i-a mai și spălat... de pe liste!), i-a costumat și i-a învățat să zâmbească frumos în fața camerelor de luat vederi, pentru a da bine la electorat.
    Buuun!... Dar de acum încolo, timp de o lună de zile se schimbă treaba. Candidații nu vor mai da ochii numai cu șefii de la partid, de la județ sau de la centru. Ei vor trebui să iasă între oameni. Să se privească ochi în ochi cu electoratul. Acesta este de fapt adevăratul examen, adevăratul botez de foc electoral.
    Nu cred că va mai ține în nici o localitate să se câștige alegerile prin mesaje, vorbe sau promisiuni deșarte, patriotarde, fără aco­pe­rire. Nu va mai ține nici cu "momirea" electoratului cu câte un pă­hărel de țuică, o bere sau oferirea unor sume de bani, în schimbul acordării voturilor, acestea fiind în prezent pedepsite de lege cu în­chisoare de la 6 luni la 5 ani.
    Aceste alegeri vor reprezenta o premieră absolută în România. Vom alege primari europeni! Da, ați citit bine - PRIMARI EU­RO­PENI, întrucât vor fi aleși pentru o perioadă de 4 ani (până în 2008), iar țara noastră va deveni membră a UE în 2007.
    Așadar, nevoile comunităților și cerințele alegătorilor vor fi cu totul altele. Vrând-nevrând, vor trebui conexate cu principalul obiectiv de viitor al țării noastre - integrarea în următorii trei ani în Uniunea Eu­ropeană. Cei care nu vor realiza și vor conștientiza acest lucru riscă nu numai să piardă alegerile, dar și să țintuiască comunitatea în trecut, să o decupleze de la principalele surse financiare de dez­vol­tare și, implicit, de la valorile democrației europene.
    Promisiunile privind creșterea pensiilor, a alocațiilor pentru copii, a ajutorului de șomaj, a locurilor de muncă și chiar a salariilor vor fi doar vorbe în vânt, dacă aspiranții la fotoliile de primar nu vor pre­zenta proiecte fezabile de atragere a unor fonduri bănești europene (PHARE, SAPARD, BERD etc.) pentru dezvoltarea infrastructurii, a comunicațiilor, a agriculturii, a turismului și respectiv a economiei locale. Pentru că numai atrăgând bani europeni se vor putea face investiții, va crește numărul locurilor de muncă și, în final, vor fi mai mulți bani la buget pentru pensii și salarii mai mari. După cum s-a putut observa până în prezent, doar orașele și comunele care au avut în fruntea lor oameni deschiși la minte, dinamici și cu o oa­recare pregătire profesională, au reușit să atragă asemenea fonduri și să facă unele lucrări de infrastructură importante și durabile pentru comunitățile lor. Însă, în mai mult de jumătate dintre orașele și comunele județului n-a fost până în prezent promovat nici măcar un asemenea proiect. Ce viitor au asigurat aceștia localităților lor? Acesta poate fi unul dintre cele mai mari handicapuri în integrarea europeană, în creșterea nivelului de viață și de trai al oamenilor ce compun aceste comunități. Iată deci o primă condiție - esențială pen­tru cei ce vor să devină primari. Să poată să fie primari euro­peni!...
Tinu MATEȘ