Ultima oră
Ziua Europei - ploaie de artificii. Pe când și de proiecte?
    A trecut și Ziua Europei, pe care am sărbătorit-o cu atât de mult fast încât aproape că ne venea să credem că ne numărăm printre statele care de la 1 mai sunt membre ale Uniunii Europene. Putem spune că guvernul în dorința sa de a ne îndulci deziluzia și-a atins scopul și a cheltuit cu folos cele 22 de miliarde de lei alocate pentru concertele și întrecerile sportive care au ocupat duminica trecută. Aproape că am uitat că a început cam­pania electorală. Acea cam­panie la sfârșitul căreia sperăm că vom reuși să luăm deciziile co­recte și vom alege pe cei mai buni dintre candidați, astfel încât ca­litatea actului administrativ la nivel local să crească. Este un fapt de a cărui necesitate este conștient fiecare cetățean care-și dorește o creștere a nivelului său de trai, așa cum este și o necesitate impusă de însăși aspirația noastră de aderare la Uniunea Europeană. Pentru că dincolo de aducerea corupției în limite acceptabile (de eradicare nu poate fi vorba pentru că intră în natura umană) și întoarcerea administrației într-adevăr cu fața spre problemele cetățenilor, aleșii noștri la nivel local trebuie să mai poată îndeplini o condiție: să înțeleagă și să poată promova proiecte. Aceste proiecte înseamnă bani și dezvoltare pentru comunitățile locale. Administrațiile locale trebuie să învețe să nu mai stea numai cu mâna întinsă la bugetul statului. Trebuie să poată să facă rost de fonduri și din altă parte. Iar aceste fonduri există, mai ales din surse europene în multele va­riante de programe de preaderare.
    Întors recent de la Bruxelles, președintele Ion Iliescu declara că într-o întrevedere avută cu comisarul care se ocupă cu administrarea fondurilor acordate de Uniunea Europeană țărilor candidate, acesta i-a comunicat că România riscă să piardă o mare parte din aceste fonduri dacă nu-și îmbunătățește radical capacitatea de absorbție a lor.
    Mai clar, avem de învățat cum se face un proiect viabil care să justifice acordarea acestor fonduri. Una dintre multele și im­por­tan­tele cauze ale acestei neplăcute, dar mai ales neproductive stări, stă în faptul că în primării nu se găsesc specialiștii doriți, dar nu pu­tem omite nici "foamea" care-i împinge pe unii să deturneze fon­du­rile accesate. Iar exemplele de acest fel sunt, din păcate, mult prea multe. Unii dintre păcătoși se află din nou pe listele electorale, un­de, ascunși sub sigle de partid, așteaptă să-și poată pune iarăși la treabă aptitudinile. În folos propriu evident.
    Dacă nu suntem atenți, vom rata și acum șansa de însănătoșire a clasei politice (cel puțin la nivel local) și ne vom uita în continuare cu jind la autostrăzile și șoselele celorlalte țări europene, la toate facilitățile de infrastructură de care se bucură cetățenii lor, dar și la nivelul lor de trai.
    Până la data propusă pentru aderarea României mai sunt 966 de zile în care guvernul trebuie să încheie cele 8 capitole de negociere rămase deschise. Dacă lucrurile merg conform calendarului, ele vor fi închise până la sfârșitul acestui an, dar reforma impusă de ele și acceptată pe hârtie trebuie pusă și în practică. Avem de aceea ne­voie de o mare reformă de mentalitate, de educație chiar, a aleșilor în primul rând și a tuturor cetățenilor, astfel încât să nu mai ac­ceptăm nepotismul ca mod de selecție a funcționarilor publici, ci va­loarea. Altfel decalajele existente între noi și statele Uniunii Euro­pene nu se vor estompa, ci se se vor accentua punând sub semnul întrebării capacitatea noastră de a face față concurenței și stan­dar­delor existente în UE.
Anca DINICĂ

Ziua Europei sărbătorită de albaiulieni
•Comunicat de presă
      Prefectura județului Alba dorește să mulțumească cetățenilor municipiului Alba Iulia care au participat la celebrarea Zilei Europei. Prezența a peste 15.000 de persoane la manifestările organizate cu acest prilej ne îndreptățește să credem că demersurile noastre au fost încununate cu succes. Ziua Europei a fost sărbătorită în toate localitățile mai mari sau mai mici de pe bătrânul continent. Alba­iulienii s-au raliat marii familii europene și împreună am sărbătorit o zi de neuitat. La mulți ani Europa! La mulți ani România! La mulți ani Alba Iulia! (Biroul de presă al Prefecturii județului Alba)
Curs de brokeraj
    În această lună Bursa de Valori București organizează la Cluj curs de agenți de servicii și investiții financiare. D-l Radu Dreghiciu, directorul filialei Alba a Broker SA, ne-a lămurit că în fapt este vorba de un curs de brokeraj, la care poate participa oricine are cel puțin studii medii. Pentru informații su­plimentare doritorii pot suna la 815573. (S.F.D.)
La Uioara de Jos
Un bărbat s-a spânzurat lângă... cimitir
    Poliția din Ocna Mureș a fost sesizată duminică, 9 mai, în jurul orei 18.30, despre faptul că un bărbat s-a spânzurat în vecinătatea cimitirului din Uioara de Jos. Deplasându-se la fața locului, echipa operativă a poliției a constatat că bărbatul - Victor B., de 70 de ani - se spânzurase de un prun, lângă cimitir. În cauză nu există sus­piciuni asupra cauzei decesului - asfixie mecanică prin spânzurare.(N.I.T.)
Președintele CJ Alba prezent peste tot
    Președintele Consiliului Județean Alba, Eugen Popa, a avut un program plin la sfârșitul săptămânii trecute. Sâmbătă, președintele Popa a fost prezent la dezvelirea bustului lui Ștefan cel Mare de la școala din Cetatea de Baltă, care poartă numele ilustrului domnitor. Apoi, președintele CJ a fost la Livezile, unde în prezența ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, s-a pus piatra de temelie și s-a sfințit locul în care va fi ridicată noua biserică ortodoxă. Eugen Popa i-a premiat, tot sâmbătă, și pe câștigătorii olimpiadei interjudețene de religie, iar duminică și-a încheiat programul de week-end prin parti­ciparea la manifestările dedicate Zilei Europei.(F.R.)
În atenția utilizatorilor siteurilor Unirea
    După cum au constatat unii dintre internauți, săptămâna trecută au fost câteva probleme cu siteurile Unirea. Siteul principal, de la adresa www.ziarulunirea.ro, nu a putut fi accesat timp de mai multe ore. Cel de-al doilea site, aflat la adresa ziarulunirea.dap.ro, nu a putut fi updatat timp de două zile. În ambele cazuri dis­fun­cțio­nalitățile s-au datorat problemelor apărute la serverele în care sunt găzduite. Din fericire, defecțiunile nu s-au suprapus, astfel încât cel puțin unul dintre siteuri a putut fi accesat. Așa cum am subliniat și în urmă cu câteva luni - tocmai pentru a ne feri de asemenea în­tâmplări - ziarul Unirea are două siteuri, în două locații diferite. Nu trebuie decât să vă notați cele două adrese: www.ziarulunirea.ro (obligatoriu cu www) și ziarulunirea.dap.ro (acesta funcționează și cu www și fără). (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.