Prima pagină Ediția din: 11.5.2004
La Șibot
Democrația este implementată de administrația locală cu...topoare și leviere
    La Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost înregistrată în 5 mai a.c. o nouă plângere penală formulată împotriva primarului comunei Șibot, Mircea Bonța. Reclamanții, Nicolae Roman (patronul popasului turistic Valea Ciorii), fiul acestuia- Nicolae Roman junior și Ileana Zîmbrean solicită procurorilor să efectueze cercetări în cazul primarului Mircea Bonța, al consilierilor locali Gheorghe Bonța și O­vidiu Badiu și al lui Remus Lepădatu sub aspectul săvârșirii infra­cțiunilor de tulburare în posesie. În plângere se menționează că "pri­marul Bonța se face vinovat atât de infracțiunea prevăzută de art. 246 Cod Penal (n.n. abuz în serviciu contra intereselor persoanei) prin care a cauzat o vătămare intereselor legale ale părților vătămate în exercitarea prin exces de zel a așa-ziselor atribuțiuni de serviciu, precum și la infracțiunea prevăzută de art. 250 CP (n.n. purtare abu­zivă), întrucât (...) a întrebuințat expresii jignitoare, insultătoare (...)." În plângere se mai precizează că "pentru a da un aspect de legalitate acțiunii ilicite întreprinse într-o zi de sărbătoare în care este interzisă efectuarea oricărei execuții, primarul l-a chemat pe șeful de post din Șibot, încercând să-l angreneze în incident. Vă­zând aceste abuzuri și ilegalități ale autorităților locale, părțile vătă­mate au apelat telefonic organele de poliție județene și doar în urma intervenției acestora, incidentul s-a încheiat".
•FAPTELE
      Familia Roman deține pe raza comunei Șibot mai multe terenuri dobândite prin cumpărare precum și o pensiune turistică. În cursul anului 2003, Nicolae Roman a fost amendat pentru construirea unei împrejmuiri - fără autorizație - cu suma de 25 de milioane de lei, împrejmuire demolată ulterior din proprie inițiativă și fără intervenția organelor abilitate. Nicolae Roman a cumpărat, în timp, alte terenuri însă, întrucât acestea se încadrau în perimetrul SC Fitomar SRL Vințu de Jos, i s-a oferit la schimb o suprafață de teren în Valea Ciorii, în locul "Fântâna Seacă", la șoseaua națională. Schimbul de terenuri este certificat printr-un proces verbal eliberat de SC Fitomar SRL. Schimbul de terenuri a fost efectuat în anul 2002 iar cu acordul administratorului SC Fitomar, familia Roman a împrejmuit acest teren cu gard viu completat cu lemn, pentru a împiedica accesul animalelor.
    "Pe fondul unor dispute mai vechi și prevalându-se de existența procesului verbal de contravenție încheiat la ...7 iulie 2003, precum și de dispozitivul sentinței civile 2523/2003 (pronunțată de Jude­cătoria Alba Iulia și rămasă definitivă prin respingerea recursului învinuitului Mircea Bonța) cu intenție și de calitatea de primar, a determinat pe ceilalți învinuiți, alături de 19 locuitori din Șibot, să se asocieze în scopul demolării acestei împrejmuiri (...). În acest sens, învinuiții alături de cetățenii din localitate - care au fost transportați personal de către primar cu autoturismul acestuia în mai multe rân­duri, s-au deplasat în data de 2 mai 2004 - duminica - la orele 9.00, la domiciliul părților vătămate. Parte dintre persoanele prezente și chemate de către primar, inclusiv învinuiții, aveau asupra lor topoare, leviere și alte obiecte contondente, fiind deosebit de tensionați și porniți pe scandal" se mai arată în plângere. La fața locului a iz­bucnit un scandal în toată regula, cu înjurături și amenințări. Con­flictul a fost aplanat prin intervenția polițiștilor de la județ, după cum ne-au informat părțile vătămate.
•URMAREA
      Este așteptată cu interes atât de părțile vătămate cât și de opinia publică, ținând cont că: 1. Într-o societate (pretins) demo­cratică funcționează prezumția de nevinovăție; 2. Primarul comunei Șibot face parte din partidul politic aflat la guvernare și 3.Of, suntem în plină campanie electorală...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

La Blaj
Aniversarea Revoluției Române în Transilvania
    Mâine debutează la Blaj o serie de ample manifestări culturale și artistice dedicate aniversării Revoluției de la 1848 în Transilvania și împlinirii a 180 de ani de la nașterea conducătorului revoluției - A­vram Iancu. Câmpia Libertății se va umple și în acest an de mulțime de norod, dar acțiunile nu se vor reduce la spectacolele de folclor și de muzică pentru tineret care vor avea loc sâmbătă și duminică aici. Programul (pe care l-am prezentat pe larg într-un număr anterior) include reuniunea corală "Iacob Mureșianu", sesiuni de comunicări științifice, expoziții de carte și de artă plastică, lansări de carte și în­treceri sportive, depuneri de coroane de flori la monumentele de­dicate lui Avram Iancu și celorlalți revoluționari pașoptiști, slujbe de pomenire pentru Eroii Neamului în toate bisericile Blajului. Orga­nizatorii manifestărilor: Consiliul județean Alba, Centrul județean al creației populare Alba, Prefectura județului Alba, Primăria și Con­siliul local Blaj, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Pa­trimoniu Cultural Național Alba, Despărțământul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Colegiul de Institutori "Gheorghe Șincai" Blaj, Ziarul Unirea, Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj Napoca, Institutul Teologic Greco Catolic Blaj, Inspectoratul școlar județean Alba, Mitropolia Greco Catolică Blaj și Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia vă invită să fiți alături de ei aducând un omagiu celor care în zi de Florar în 1848 participau la Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății, consfințind do­cumentele programatice ale revoluției.
Anca DINICĂ

12 candidați pentru Primăria Alba Iulia
    Vicepreședintele Biroului Electoral Municipal Alba Iulia, dl. Se­bastian Nașcu, ne-a informat că în cursa electorală pentru Primăria Alba Iulia s-au înscris 12 candidați. La fotoliul de primar s-au înre­gistrat următoarele candidaturi: Nicolae Popa (PUR), Constantin O­pin­cariu (PRM), Simion Crețu (PNL), Ioan Florea (PSD), Alin Tomuș (Partidul Noua Democrație), Ștefan Boncuțiu (Partidul Noua Ge­nerație), Mihai Zgâia (Acțiunea Populară), Radu Cormoș (PNȚCD), Oscar Francisc Gal (Uniunea Creștină a Rutenilor din România), Avram Bunaci (PUNR), Mircea Hava (PD) și Alexandru Purcariu (Par­tidul Național Democrat Creștin).(F.R.)
Report de aproape 73 de miliarde de lei la Loto 6 din 49
    A mai trecut o săptămână iar premiul cel mare de la Loto 6 din 49 nu a fost câștigat. Reportul este cifrat la aproximativ 73 de mi­liarde de lei. La categoria a II-a au fost 60 de câștigători ce s-au ales cu 436 de milioane de lei, inclusiv o Dacia Solenza. La ca­tegoria a III-a de au fost 3.112 de câștigători ce au de încasat de la Loteria Națională 3,8 milioane de lei fiecare. Numerele extrase au fost: 11, 9, 6, 32, 41 și 38. Noroc: 4332914. Dacă până la sfârșitul lunii nici un participant nu va ghici cele 6 numere câștigătoare, pre­miul cel mare va fi reportat la categoriile a doua și a treia.(F.R.)
Tot mai scumpă mâncarea românului
    Cheltuielile cu mâncarea reprezintă circa 40 la sută din bugetul unei familii de români. În țările Uniunii Europene, bugetul similar este de circa 12 la sută, a declarat Mihai Dumitru, reprezentantul Dele­gației Comisiei Europene la București. În UE sunt patru sectoare care domină în industria alimentară - băuturile nealcoolice, produ­sele diverse, carnea și lactatele, în timp ce în România primele două sectoare care domină această industrie sunt băuturile nealcoolice și produsele diverse.(F.R.)
Un tânăr a murit înecat în Valea Cetii
    Ieri dimineață, în jurul orei 7.30, o echipă operativă formată din polițiști, procuror și medic legist s-a deplasat în satul Cetea-comuna Galda de Jos, pentru a investiga împrejurările suspecte în care a de­cedat un tânăr. Ilie Dărămuș, de 21 de ani, fusese găsit mort di­mineața, sub un pod din Cetea. Deoarece în seara precedentă con­sumase băuturi alcoolice și chiar se luase la harță cu un consătean, anchetatorii nu au exclus ipoteza unui conflict tranșat în mod vio­lent, prin crimă. În urma cercetărilor derulate la fața locului, s-a con­statat că tânărul și-a pierdut viața înecându-se în vale, după ce a căzut de pe podul pe care încercase să-l treacă. (N.I.T.)
Reforma administrației publice
    În cursul acestei zile, prefectul Liviu Mugurel Sârbu, președintele Consiliului Județean Alba, Eugen Popa și secretarul general, Ma­riana Hurbean, vor fi prezenți la București, la Palatului Parla­men­tului, cu ocazia lansării "Strategiei actualizate a Guvernului Româ­niei privind reforma în administrația publică". La această întâlnire participă președintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase și șeful delegației Comisiei Europene la București, dl. Jonathan Scheele.(F.R.)
A furat o bicicletă
    Poliția Abrud a fost sesizată de Alin Litra, de 25 de ani, din A­brud, că o persoană necunoscută i-a furat bicicleta dintr-o benzi­nărie din oraș. Hoțul a fost prins la Zlatna și identificat în persoana lui Vasile Paulina, de 23 de ani, militar în termen la o unitate militară din Sebeș. În momentul comiterii furtului, militarul era în permisie.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.