Editorial
Opoziția - în stare de șoc
    Ne aflăm în plină campanie electorală. Atmosfera e încinsă. Dar dacă ne luăm după pulsul străzii constatăm că românii privesc alegerile cu apatie și fără prea mari speranțe. Institutele de sondaje ne oferă tot felul de procente în care nu mai crede nimeni. Toată lumea construiește scenarii cât mai departe de indicii sociologilor. De fapt, nimeni nu știe nimic. PSD domină și de această dată scena. Nu numai că nu se i se mai acordă atenția de altădată, dar puterea sa s-a consolidat. Capii opoziției tac intimidați, șocați parcă de faptul că PSD a aruncat în luptă artileria grea. Recentele imagini din India difuzate de Euronews, cu femei și copii călcați în picioare și omorâți în timp ce încercau să apuce hainele împărțite de un politician local contra voturi, ne-au adus aminte că și la noi pe plaiurile mioritice se oferă mititei, fleici și bere de către unii baroni mai largi la pungă. Că are balta pește.
    E suspectă liniștea de pe frontul intelectualilor și liderilor de o­pinie. Vlăguiți de exercițiul analitic forțat în care s-au târât câțiva ani la rând, toate modelele și formulele de talk-show-uri care au putut fi inventate, ei tac acum (sau se exprimă doar în scris) așteptând ca realitatea să schimbe în sfârșit filmul înțepenit de multă vreme în aparat, în fluierăturile tot mai anemice ale spectatorilor. Pe de altă parte, puterea a avut grijă ca alegerile să-i prindă pe mulți ca titulari de emisiui tv. Rezultatul? Dialoguri culturale, mimând destinderea și revenirea la o stare calmă. Până și Robert Turcescu pune tot mai des întrebări de bilă albă unor invitați ne-politici, de ale căror ade­văruri nu ne-ndoim. Prestația jurnalistului nu este decât o eschivă care vrea să rămână în limitele bunului simț și să ne inducă ideea că nu știm ce va urma. Între timp scandalurile trosnesc înfășurate în vată. Iacubov divorțează subit, tocmai când i se numărau averile, cum făcea mai an un alt miliardar în persoana lui Sorin Ovidiu Vântu. E limpede că statul nu poate fi executat ca debitor. Calom­nia de presă intră la pușcărie și așteaptă să o scoată de acolo în ultima clipă însuși președintele Iliescu. Analistul Dan Pavel suportă fără să crâcnească experimentele electorale ale boss-ului său, aș­teptând să înțelegem ce inimă curată de copil are Gigi Becali. Unii dau semne bune cum ar fi de pildă politologul Vladimir Tismăneanu care i-a făcut o vizită privată patronului echipei de fotbal Steaua.
    În ciuda imobilismului, a apatiei, lumea nu stă pe loc, ea se miș­că. Bucureștiul își schimbă bordurile care fuseseră montate acum vreo cinci ani, ca și la Alba Iulia de pildă, în timp ce baletul sinistru al mașinilor prin gropi continuă tot mai îndrăcit. Peste toate acestea vor prinde să tune și să fulgere "catindații" căptușiți de cele mai bune și generoase intenții, de cele mai planturoase promisiuni. Cad stânci pe șosele și bucăți de zid în capul trecătorilor, dar viața merge înainte ca și când nu pare să se fi-ntâmplat nimic deosebit. Dar iată că se fac mișcări spectaculoase în marile orașe, începând cu Bucureștiul listele de primari sunt blindate cu oameni grei, personaje cu charismă care să fie tot atâtea certitudini că vor reuși să ia potul la alegeri. Guvernul PSD a sacrificat dintr-un foc doi miniștri, poate cei mai buni, pentru a câștiga capitala țării - Bu­cureștiul și capitala Ardealului - Clujul, respectiv Mircea Geoană și Ioan Rus. Se spune că ar fi o formulă americană care să șocheze electoratul. Tot ce se poate.
Gheorghe JURCĂ