Prima pagină Ediția din: 12.5.2004
Într-o singură noapte
Subansamblele auto furate de la Argos Sebeș au devenit... deșeuri de cupru topit
    Polițiștii din Sebeș au fost sesizați de conducerea SC Argos SA din localitate despre faptul că indivizi necunoscuți au spart peste noapte o magazie a societății din care au furat piese și suban­sam­ble auto în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei. În numai trei ore de la reclamarea furtului, polițiștii au reușit să-i prindă pe autorii furtului: Dan Haler Petru, de 22 de ani și Cosmin Toldea, de 17 ani. Din păcate, prejudiciul a putut fi recuperat doar în proporție de 40 la sută. Motivul? Restul subansamblelor auto erau din aluminiu iar bă­ieții au apelat la o topitorie cu "foc continuu" din zonă, valorificându-le urgent și fără prea multe întrebări suplimentare din partea cum­părătorilor. Celor doi poliția le-a întocmit dosar penal pentru furt ca­lificat. (N.I.T.)
Monument comemorativ la Blaj
    Blajul, orașul care a suferit enorm din cauza credinței și ideilor politice ale elitei intelectuale, a intrat de luni, 10 mai 2004, în seria orașelor care au hotărât să cinstească memoria deținuților politici prin ridicarea unui monument comemorativ.
    În semn de veșnică recunoștință pentru deținuții politici, la Blaj, în prezența președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici din Ro­mânia - domnul Ticu Dumitrescu, a Înalt Preasfinției Sale Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică - Lucian Mureșan, a reprezentanților Bisericii Ortodoxe din Blaj, a primarului muni­ci­piului Blaj - domnul Ioan Șolea și a altor personalități, s-a dezvelit un monument în memoria acestora în Piața 1848 din Blaj.
    Participanții și cei care au luat cuvântul la simpozionul "Universul concentraționar românesc", care a avut loc în aula mare a In­sti­tutului Teologic Greco-Catolic din Blaj, au subliniat rolul și locul Blajului în lupta pentru dreptate socială, drepturi politice și libertate și au hotărât să facă totul pentru ca oamenii să nu mai sufere niciodată pentru gândirea lor politică sau pentru credință. (Primăria municipiului Blaj)
După 18 ani de la catastrofa nucleară de la Cer­nobîl
Românii nu știu cât au fost de iradiați
    S-au împlinit, zilele acestea, 18 ani de când în dimineața zilei de 26 aprilie 1986 la ora 1.23, în orașul Cernobîl din Ucraina a avut loc o puternică explozie a reactorului nuclear răspândind în atmosferă la mii de kilometri distanță combustibil nuclear. Circa 10.000 de oameni au intrat în "zona morții" pentru a lichida consecințele accidentului. Cu toții au murit din cauza radiațiilor. Cu mari sacrificii a fost construită o "cazemată" de beton care a acoperit reactorul, care poartă de atunci numele de sarcofag.
    Câți oameni au murit după explozia de le Cernobîl? Nimeni nu știe cu adevărat. Estimările avansează cifra de 300.000 de suflete. Radiația va rămâne în această zonă încă 48.000 de ani, dar locul ar putea fi repopulat peste 600 de ani. Până atunci orașul este pustiu. Nimeni nu mai locuiește în zonă. Cernobîlul este un oraș-fantomă înfricoșătoare. Dureros și cutremurător este faptul că noi, românii, am aflat, cu o întârziere de o săptămână, despre catastrofa nucleară de la Cernobîl. Urmările radiațiilor s-au resimțit cu intensitate și la noi, dar nici până azi nu am aflat cât de tragice sunt efectele lor.
Sebastian TRUȚĂ

Notariatul român - unul dintre cele mai bune din sud-estul Europei
    "În ceea ce privește activitatea notarială, România este deja integrată în Europa, iar în ceea ce îi privește pe notarii români, noi considerăm că reforma în justiție este deja încheiată", a declarat secretarul de stat în Ministerul Justiției, Claudiu Șeucan, cu ocazia Reuniunii Comitetului Executiv al Uniunii Internaționale a Notariatului Latin (UINL), care are loc în Capitală. Este cea de-a 15 reuniune a acestui for, dar prima care se desfășoară într-o țară din sud-estul Europei, deoarece, potrivit președintelui UINL, Francisco Arias, prezent la București, "notariatul român este unul dintre cele mai bine cotate din această parte a continentului". Oaspetele mexican a mai afirmat că notariatul român se află în plină dezvoltare, a făcut un mare efort și a reușit să depășească mai multe dificultăți. Pre­ședintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Dumitru Viorel Mănescu, a afirmat că organizarea acestei reuniuni în țara noastră reprezintă recunoașterea meritelor Nota­riatului Român, atât în cadrul UINL, cât și din perspectiva activității depuse de acesta în plan național pentru finalizarea reformei justiței în sistem notarial. (N.I.T.)
Solenza vs. Mercedes = mână contra... deget fracturat
    Luni, 10 mai, în jurul orei 14.30, în zona "Trei Poduri" de la in­trarea în municipiul Alba Iulia s-a produs un grav accident rutier în care au fost rănite două persoane. Conducând un autoturism marca Mercedes 190, Ioan Gruia (de 44 de ani, din Cut, șofer de taxi în Sebeș), s-a angajat în depășirea unui autoturism care circula în fața sa, timp în care din sens opus venea regulamentar o Dacia Solenza, condusă de Ioan Dumitrana (de 40 de ani, manager zonal al SC Automobile Dacia Pitești). Între cele două autoturime s-a produs o coliziune frontală. În urma accidentului, Dumitrana s-a ales cu fractură deschisă la antebraț stâng, politraumatism prin accident rutier, fiind internat în secția Ortopedie a Spitalului Județean Alba. Gruia s-a ales cu o fractură la deget și luxație. În cauză, poliția rutieră Alba continuă cercetările. (N.I.T.)
Consulat închis
    Consulatul General al Republicii Federale Germania la Sibiu este închis în data de 20 mai 2004, ne informează un comunicat al con­sulatului.
PUR Alba s-a aliat cu pensionarii
    Ieri, în prezența mass-media, președintele PUR (s-l) Alba, ec. Nicolae Popa și președintele Alianței Pensionarilor din România, filiala Alba, au semnat un protocol de colaborare pe lungă durată. Cele două părți s-au angajat, printre altele, să colaboreze pentru sus­ținerea intereselor pensionarilor, pentru înființarea unui fond mu­tual de solidaritate pentru pensionari, inițierea de proiecte legislative etc. În acest context, președintele Popa a declarat că PUR-ul va or­ganiza la sfârșitul acestei luni o întâlnire cu pensionarii unde, pe lângă faptul că li se va oferi prilejul să-și spună păsurile, aceștia vor beneficia de un bal "old-fashion". (N.I.T.)
Dosare penale pentru furt de... oxigen
    Vasile Albu, de 33 de ani și Gheorghe Vasilca, de 26 de ani, ambii din Cut-Alba, au fost identificați ieri de polițiștii din Șibot ca fiind autorii unui furt comis în dauna societății Kirschbaum SRL din Șibot. Cei doi au furat... două tuburi de oxigen, în valoare de 25 mi­lioane de lei, proprietatea societății susmenționate. Prejudiciul a fost recuperat iar celor doi le-au fost întocmite dosare penale pentru furt calificat. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.