Editorial
Parada electorală
    Nimic, în afara scurgerii implacabile a timpului, nu pare să dife­rențieze practicile epocilor decadente ale antichității de moder­nismul democratic al societății noastre contemporane. Pe fondul reclamei sonore a unei trupe de circ, probabil celebră, gândurile m-au trimis înapoi la vremurile când cu "panem et circenses" erau domolite mulțimile înfometate a căror revoltă înceta să mai răzbată dincolo de porțile somptuoaselor palate, după ce plebea primea gra­tuit alimente și spectacole în arenă.
    Seria manifestărilor s-a reactualizat, cu o intensitate greu de controlat. Week-end-ul electoral a dat slobod fanteziei "catindaților" care, sub spectrul austerității la spirtoase și la friptane, și-au în­cropit staff-uri de cântăreți în strună, mai la propriu, mai la figurat, care i-au însoțit pe ulițele satelor aidoma alaiurilor de nuntă, la orașe fiind obiceiuri mai noi cu concerte și formații, cu lasere și artificii. Dar câtă diferență între mulțimile entuziaste de odinioară și cei câțiva curioși de acum, care cu greu își mascau zâmbetul amar din colțurile buzelor.
    Parada de duminică a candidatului la funcție într-una din obștile rurale ale județului trecea mai departe, în pași de țopăită, lăsând în urmă oameni și comentarii pe înțelesurile tuturor, mai puțin pe limba celui care nu avea ochi să vadă și urechi să asculte inima celor aliniați la spectacolul ambulant. Am beneficiat din plin mai apoi de tornada întrebărilor puse în vânt: până când ne cred așa proști? până când le merge piesa? până când...?
    Ieșiți la taclale în ulițe oamenii s-au adunat "în povești" electorale marcate de eveniment. S-au dezbătut, în absența celui de pe liste, toate punctele fierbinți ale vieții pline de clocot a săteanului aflat și el în fața porților UE. Din păcate reprezentantul partidului X, preo­cupat doar de figura ce trebuia să dea bine la public, de sonorizarea echipei de cântăreți, nu a descifrat în "vox populi" inteligența încă­tușată a acestuia ori asprimea personalității indivizilor. Pe drept, a început o campanie non-violentă, detașată, cu prestații sărbătorești. Mai bine înfiptă în pragmatic, Puterea ne îndoapă, dincolo de sa­turație, cu tot ce nu i-a fost dat românului să aibă: scăderea impo­zitului pe salarii, dar și creșterea celui pe proprietate, accelerarea reformei în administrație cu creșterea gradului de autonomie, dar și cu scăderea birocrației, combaterea corupției și câte altele de care parcă nu s-a auzit de atâtea ori. Frumos puse pe tapet, pe mo­nitoare, pe stâlpi electorali, promisele accelerații pe pedala nivelului nostru de trai și bunăstare cad ca nuca-n perete, izbite în zidul unui electorat impasibil, deja versat în răstimpul tranziției fără sfârșit. Continuu și fără opreliști rămân doar gândurile oamenilor înghesuite în jurul grijii de mâine. Ar trebui să doară interesul tot mai scăzut al electorilor în fața spectaculoaselor demonstrații făcute pentru ei, pentru un public apatic, mușcat de îndoieli și neliniști.
    Cine va câștiga aplauzele în final, la scenă deschisă, va trebui să scenarizeze un alt soi de spectacol al lumii: unul cu adevărat mo­dern, democratic, european.
Mariana IONAȘ