Ultima oră
Valorificarea turistică a patrimoniului cultural Alba Iulia continuă
Traseul celor trei fortificații deschide Cetatea vizitatorilor
    Un nou obiectiv în lupta administrației locale de valorificare a pa­trimoniului cultural și arhitectural deosebit, reprezentat de Cetatea Vauban de la Alba Iulia, a pornit pe drumul realizării. Este vorba des­pre deschiderea "Traseului celor trei fortificații", care va oferi po­sibilitatea de a vizita toate cele trei tipuri de fortificații militare de la Alba Iulia: Castrul Legiunii a XIII-a Gemina, Cetatea medievală (cea în care a intrat cu adevărat Mihai Viteazul) și cetatea care se vede acum, construită în stil Vauban. "Cetatea Alba Iulia s-a aflat în per­manență în centrul preocupărilor noastre și de aceea mă bucur să anunț acum că la sfârșitul lunii trecute am avut licitația de adju­decare a lucrărilor de execuție ale acestui traseu, ne-a declarat pri­marul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava. Este un proiect derulat în ca­drul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare «O Românie frumoasă», iar Primăria municipiului Alba Iulia este achizitor în ca­drul proiectului. Concret, contribuția bugetului este de 65.862 USD, programul având cofinanțare din partea PNUD și a Ministerului Cul­turii și Cultelor. Dincolo de efortul bugetar, cred că este mai impor­tant să vedem care sunt beneficiile pe care acest obiectiv le aduce. Ele se deduc ușor dacă enumerăm doar lucrările care se execută: amenajarea celor două camere de gardă de la Poarta a III-a în spații unde se va deschide un magazin cu specific turistic și un spațiu audio-video, unde vor fi prezentate aspecte din Cetatea Alba Iulia, dar și din municipiul nostru. Se va amenaja un punct informativ în localul des­chis deja în Bastionul Capistrano, și tot aici se va deschide accesul pe bastion și se va evaza podul de acces. Sunt prevăzute alei de legătură, o pasarelă, amenajarea unor locuri de odihnă și iluminat de gardă și arhitectural. Alături de Traseul Porților, acest traseu va oferi turiștilor, dar și albaiulienilor, posibilitatea de a cunoaște o fărâmă importantă de istorie. Despre beneficiile econo­mice am mai vorbit: ele sunt foarte mari. Executantul desemnat prin licitație este SC Grup Corint SA Sântimbru și până luni sperăm să putem semna contractul. Durata de execuție este de trei luni, ceea ce înseamnă că încă din acest an primii turiști se pot bucura de o nouă perspectivă asupra vechii cetăți a Albei Iulia".
Anca DINICĂ

Cum ajungi primar
•O rețetă garantată de două mandate câștigate
      Pentru candidații care aleargă acum după un fotoliu de primar și visează să-l păstreze minim două mandate, vă oferim în exclu­sivitate "rețeta" originală a reușitei edilului șef al Cugirului, Aurel Voicu, la activ cu două mandate câștigate: *Publicarea a xxx... buc. fluturași A5, cu fotografie și program, cu lista consilierilor pentru turul I. În turul II, alt fluturaș, de aceeași mărime, cu fotografie, auto­biografie, răspuns la criticile din turul I (și eventuale realizări din legislatura precedentă, în cazul foștilor consilieri). *Prezența per­manentă în locuri publice, piețe, biserici, magazine, uzine, unități de producție și servicii, școli (nu la miting, așa ca "din întâmplare"). *În turul II (dacă există), pe baza imnului PD "Apa trece, pietrele rămân" (1996), (sau, după caz, imnul partidului din care face parte candidatul) în care se intercalează numele candidatului, cara­cte­rizarea, însușirile și realizările precedente, ca și năzuințele de viitor, cu ajutorul unui casetofon se parcurg cu mașina sau pe jos (după caz și posibilități) toate străzile și străduțele din oraș (plus localități aparținătoare). Cu aceeași ocazie se înmânează personal, de către candidat, fluturașii. *De menționat că fluturașii electorali se înmâ­nează, nu se aruncă aiurea. *Candidatul nu critică adversarii și nici nu se laudă pe sine. El dialoghează cu toți cetățenii întâlniți în cale. *Candidații din județ trebuie să se bazeze doar pe forțele proprii, pentru că cei de la centru sunt cu gândul, evident, numai la centru.
    Alegătorii sunt sensibilizați de următoarele argumente: legalitate, cinste, corectitudine, dreptate și adevăr, eliminarea favoritismelor, locuri de muncă, dorința de schimbare, ca și de experiența în muncă a candidatului. La Cugir "a ținut" preț de două mandate. De ce n-ar "ține" și în localitatea dvs?
Vot fără perdea la Alba Iulia
    Alegătorii din Alba Iulia vor vota la alegerile locale în cabine fără perdea, primăria urmând să achiziționeze cabine moderne și in­spi­rate după model occidental, a declarat viceprimarul Călin Potor. Noile cabine de vot vor fi realizate din panouri de pal melaminat, montate pe schelete de aluminiu plastificat. Acestea nu vor mai avea perdele din pânză, iar pereții de separare a cabinelor vor fi doar în partea superioară, pentru a asigura secretul votului. "Vrem să depășim faza cabinelor din placaj și cu pânză albastră, în care votam pe vremuri partidul unic", a spus viceprimarul din Alba Iulia. Călin Potor a mai precizat că urnele de placaj acoperit cu pânză ar putea fi înlocuite cu unele transparente din plexiglas sau cu urne realizate din carton, de unică folosință, care ar oferi o mai mare siguranță, în cazul unei eventuale tentative de fraudare, deoarece dacă urna este deschisă, ea nu mai poate fi închisă fără să se observe.(A.D.)
Polițiștii - "sfătuiți" să nu se implice în campania electorală
    În debutul campaniei electorale, pentru șefii posturilor de poliție din județ a sunat adunarea de la centru. Ei au fost chemați la Alba Iulia de superiori pentru aprofundarea unei reguli de bază: nimeni nu are voie să se implice în campania electorală (pro sau contra) des­fășurată la nivelul comunelor pe raza cărora își desfășoară acti­vitatea. Li s-a "promis" că abaterile de orice fel de la acest ordin vor fi sancționate disciplinar. Un ordin care nu se discută, dar se exe­cută cam... greu deoarece, după cum mulți dintre dvs. cunoașteți deja, la nivelul comunităților mici s-a creat o strânsă legătură între șefii de post, primarii în funcție sau cei care aleargă după această funcție: fini-nași, nași-fini, cumetri, cuscri etc. Toate acestea se află însă sub atenta monitorizare a societății civile, a partidelor de opo­ziție și evident a superiorilor din inspectoratul de poliție. (N.I.T.)
Fără incidente la Biroul Electoral Județean
    Vicepreședintele Biroului Electoral Județean, procurorul Nicolae Păcurar, ne-a informat că până în prezent nu s-au semnalat in­ci­dente care să perturbe buna desfășurare a procesului electoral. Dân­sul a adăugat că au fost sesizate mici disfuncționalități, cum ar fi trecerea pe liste a unui candidat care nu întrunea condițiile legale de vârstă sau includerea unei persoane pe două liste. "Aceste pro­bleme s-au soluționat prompt pe cale amiabilă", a spus procurorul Nicolae Păcurar. În aceste zile se lucrează la completarea biroului și circumscripțiilor locale cu reprezentanți ai partidelor politice, după care va avea loc tragerea la sorți a ordinii partidelor politice pe bu­letinele de vot.(F.R.)
Candidații de primari la Sebeș și Zlatna
    În cursa electorală pentru primării la orașe s-au înscris în general candidați cu notorietate. De astăzi începem să prezentăm candidații de primari în orașe și municipii. La Sebeș pentru un singur loc sunt 7 candidați: Alexandru Dăncilă-PSD, Nicolae Dobra-PNL, Simionel Nichifor-PUR, Vasile Berghizan-PNȚCD, Cristina Bogdan-PNG, Ionuț Fulea-PD, Dorin Vușcan-PRM. Pentru Zlatna, unde sărăcia tronează la loc de cinste, competiția este mai strânsă, cu 10 candidați: Silviu Ponoran-PNL, Mircea Țibea-PER, Daniel Negrea-PSD, Vasile Dun­ka-PUR, Voichița Varmaga-PRM, Moise Fer-PND, Dorin Aron-PD, Nicolae Clonța-PNȚCD, Ilie Stanciu-PNG și Claudia Vultur-inde­pen­dent.(F.R.)
Pestă porcină la Mihalț
•A fost instituită carantină de gradul II
      Direcția Veterinară și pentru Siguranța Alimentară Alba aten­ți­onează că a fost depistat un focar de pestă porcină și în comuna Mihalț. Este vorba de un cetățean din localitate care a cumpărat din târgul de animale Teiuș un porc în greutate de 60 de kilograme. La cumpărare proprietarul nu a solicitat vânzătorului adeverință de proprietate și nici certificat de transport al porcului. La scurt timp după aceea porcul a murit. Deplasându-se la fața locului, inspectorii de specialitate ai DVSA Alba au constatat cauza decesului: pestă porcină. Pentru prevenirea răspândirii bolii, cadavrul a fost distrus prin ardere și îngropat iar gospodăria a fost dezinfectată. În con­tinuare se efectuează operațiuni de dezinfecție și în alte gospodării. A fost instituită carantina de gradul II în Mihalț. Ca urmare, se in­terzice scoaterea din localitate a porcilor și a produselor de prove­niență porcină, precum și introducerea de porci în Mihalț din alte localități. Carantina va dura minim 60 de zile. Lipsa de prevedere l-a costat mult pe sărmanul cumpărător întrucât el nu va fi despăgubit cu nici un leu. (S.T.)
Artiști și sportivi pentru Europa!
    Păcat că media locală nu a alocat suficient spațiu pentru nomi­na­lizarea participanților la spectacolul dedicat sărbătoririi "Zilei Euro­pei". Facem noi, acum, acest lucru, cu aprecierea de rigoare: exce­lent! De la început, până la sfârșit. Mai întâi echipa de organizatori, coordonată de prof. Cornel Petru Comșa, directorul Centrului Jude­țean al Creației Populare Alba: Marinela Baba, prof. Gheorghe Albu și prof. Arpad Tamaș; scenariul- Gheorghe Nedea, Ion Filimon; re­gie - Constantin Sârbu; prezentare- Elena Anghel; scenografie, am­pli­ficare- Constantin Ionescu, Otto Herman; Iată și numele artiștilor care au apărut pe scenă cu acest prilej: fanfara din Cugir, majoretele de la Liceul "Mihai Viteazul", Ansamblul "Crăișorul Munților", soliștii vocali- Mirela Mănescu, Mariana Ivan, Ana Șușman, Adrian Țiboc și Flaviu Cristea; Ionuț Fulea, acompaniat de Grupul instrumental "Co­dru de România", Ansamblul folcloric "Jidvei- România" și soliștii Adina Medrea, Ilie Medrea și Floarea Codrina Moga; Grupul in­stru­mental "Crai Nou"- Alba Iulia și soliștii Marinela Baba, Nineta Popa și Nicolae Furdui Iancu; iar în mod excepțional, micuțul Alexandru Pârgaru. Laude merită și participanții la celelalte manifestări: tetra­tlonul atletic școlar de pe Stadionul "Cetate", concursul de alergare pe distanță scurtă al preșcolarilor, demonstrația de karturi, expoziția de artă plastică "Integrare europeană prin artă" a U.A.P. Alba și ex­poziția de artă plastică a olimpicilor premiați la Olimpiada de arte vizuale, arhitectură și istoria artelor. Prin ziarul "Unirea", albaiulienii le mulțumesc tuturor. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.