Prima pagină Ediția din: 22.5.2004
Aflat într-o vizită de o zi la Sebeș și Alba Iulia
Președintele României, Ion Iliescu, a fost deosebit de impresionat de simpatia cu care a fost primit de populație
    Foarte multe persoane au ținut să-l întâmpine, ieri, pe preșe­din­tele României Ion Iliescu în fața Casei de Cultură "Lucian Blaga" din Sebeș, primul popas al domniei sale din cadrul unei vizite de o zi efectuată în județul Alba. La sosirea înaltului oaspete de la Cotro­ceni, au fost prezenți prefectul Mugurel Sârbu, președintele CJ Alba, Eugen Popa, primarul Sebeșului, Alexandru Dăncilă, precum și alte oficialități din viața politică județeană. Președintele României a avut parte de o primire foarte călduroasă și la propriu și la figurat, iar, la un moment dat, o persoană din mulțime i-a adresat întrebarea: "D-le președinte vă mai aduceți aminte de mine?", Ion Iliescu întreținându-se apoi cu acesta preț de câteva minute. Apoi, suita prezidențială s-a deplasat către locul de desfășurare a lucrărilor celei de - a patra ediții a Sesiunii tehnico - științifice "Profesor Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii românești", unde președintele României a primit din partea primarului Alexandru Dăncilă distincția de cetățean de onoare al municipiului Sebeș. Principalul punct de atracție l-a constituit fără doar și poate alocuțiunea rostită de președintele Ion Iliescu care a adus un emoționant și elocvent elogiu marelui profesor Dorin Pavel, întemeietorul hidroenergeticii românești. De altfel, domnia sa a fost cu ceva timp în urmă studentul și colaboratorul renumitului inginer hidroenergetician și a îmbrățișat specialitatea distin­sului său pre­cursor. Alte alocuțiuni au mai fost susținute de către Mihai Mihăiță - președintele Asociației Generale a Inginerilor din Romania, Radu Ioan Muntean - rectorul Universității Tehnice Cluj Napoca, Traian O­prea - directorul SC Hidroelectrica și prefectul Mugurel Liviu Sârbu.
    În continuare, Ion Iliescu a vizitat unul dintre cele mai importante obiective de investiții străine realizate vreodată în județul Alba și anume SC "Holzindustrie Schweighofer" din Austria. La început, pre­ședintele României împreună cu patronul societății și amba­sa­dorul Austriei la București a tăiat panglica inaugurală după care s-a trecut la vizitarea propriu-zisă a platformei industriale. Ion Iliescu s-a arătat impresionat de dotările existente și a apăsat butonul de por­nire al liniei tehnologice din hala de producție. De menționat faptul că investiția austriacă se ridică la aproximativ 64 de milioane de euro și se vor crea la Sebeș, până la sfârșitul anului 2005, 700 de noi locuri de muncă. Vizita la societatea austriacă s-a încheiat cu plantarea de către președintele Iliescu a unui puiet de stejar în spa­țiul verde din apropierea pavilionului. Următorul popas prezidențial a fost Casa memorială "Lucian Blaga" din Lancrăm, iar apoi Ion Ili­escu a participat la slujba religioasă oficiată în memoria lui Dorin Pavel de către IPS Andrei la biserica din aceeași localitate.
    Partea a doua a vizitei a fost dedicată municipiului Alba Iulia, un­de președintele României a ajuns în jurul orei 14.30. După o pauză de aproximativ 2 ore, Ion Iliescu a participat la Universitatea "1 De­cembrie 1918" la lansarea volumului care îl are în prim - plan pe domnia sa: "Marele șoc din finalul unui secol scurt. Ion Iliescu în dialog cu Vladimir Tismăneanu".
    D-l Iliescu a fost primit în acordurile vibrante ale imnului Gau­deamus în Aula Facultății de Teologie din cadrul Universității "1 De­cembrie 1918" din Alba Iulia. ÎPS Andrei i-a adresat înaltului oaspete un salut de bun venit, arătând că este o mare onoare pentru Alba Iulia de a-l avea ca oaspete pe președintele României într-o zi de mare praznic: Sfinții Constantin și Elena, subliniind că așa cum ma­rele împărat Constantin a schimbat lumea creștinătății, d-l Iliescu și-a pus pecetea personalității sale asupra profundelor schimbări de după revoluția din 1989. În continuare, rectorul Universității Achim Moise a remarcat că studenții Universității albaiuliene, tinerii în ge­neral au nevoie de modele și că în acest sens președintele Iliescu este un model demn de urmat de către toate generațiile tinere. Car­tea președintelui Ion Iliescu "Marele șoc din finalul unui secol scurt. Ion Iliescu în dialog cu Vladimir Tismăneanu", a fost prezentată de profesorii universitari Florea Voiculescu și Mircea Agrabian, care au remarcat înalta ținută științifică și publicistică a cărții. În cuvântul său, d-l Iliescu a apreciat că la Alba Iulia se dezvoltă un adevărat centru universitar, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Referindu-se la cartea domniei sale, președintele a precizat că ea cuprinde atât elemente de autobiografie, de memorialistică, cât și o pro­nunțată încărcătură istorică, accentul fiind pus pe marele șoc de la finalul secolului XX: prăbușirea sistemului comunist care a marcat istoria contemporană a întregii omeniri.
    La festivitatea lansării noului volum de publicistică al președintelui Iliescu au participat, pe lângă cadre universitare, studenți, numeroși admiratori ai președintelui, prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sâr­bu, subprefectul Ioan Maier, primarul municipiului Alba Iulia, Mir­cea Hava, președintele Consiliului județean, Eugen Popa, vice­pre­ședintele aceleiași instituții, Doru Cetean, parlamentari și alte ofi­cialități locale.
Răzvan JURCĂ

Tragerea la sorți a președinților și locțiitorilor Birourilor electorale ale secțiilor de votare
    În conformitate cu art. 28 alin. (2) și (5) din Legea nr. 67/2004 pen­tru alegerea autorităților administrației publice locale, la data de 25 mai 2004, ora 10.00, va avea loc la sediul Tribunalului Alba tra­gerea la sorți a președinților și locțiitorilor Birourilor electorale ale secțiilor de votare. (Președintele Tribunalului Alba, Maria Rodica POTRA)
La Alba Iulia
Dezvelirea bustului lui Ion Lăncrănjan
    De ieri zestrea culturală a municipiului Alba Iulia s-a îmbogățit prin dezvelirea bustului scriitorului Ion Lăncrănjan. Născut la Oarda, Ion Lăncrănjan este unul dintre cei mai profunzi scriitori din județul Alba care și-a înscis numele în istoria literaturii române. S-a făcut ieri o reparație morală prin grija primarului municipiului Alba Iulia - Mircea Hava. Bustul este creația sculptorului Nicolae Pascu Goia, din Benic, care a fost un bun prieten al lui Ion Lăncrănjan. Bustul se află în parcul din fața Casei de cultură a studenților din Alba Iulia, alături de cele ale lui Liviu Rebreanu, I.L. Caragiale. Mihai Emi­nes­cu, George Coșbuc și Octavian Goga. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.