Ultima oră
Școlile pe loc repaus
Grevă de avertisment
    Cadrele didactice și personalul nedidactic din toate unitățile de învățământ din județ afiliate la Federația Sindicatelor Libere din În­vățământ, Federația Sindicatelor din Învățământ "Spiru Haret" și Fe­derația Educației Naționale se vor afla astăzi în grevă de avertisment între orele 11.00 -13.00. Greva este motivată de faptul că deși s-au purtat mai multe runde de negocieri Guvernul României nu a oferit nici o garanție că vor fi respectate termenele solicitate de sindicate pentru majorarea salariilor întregului personal din învățământ, gravele deficiențe în derularea parteneriatului social generate de unii func­ționari ai MECT, neacordarea creșterii salariale de 5% pentru per­sonalul nedidactic. Se mai cere includerea indemnizației de di­ri­gen­ție și a sporului de doctorat în baza de calcul a celorlalte sporuri și drepturi salariale.
    Greva, care se înscrie într-o serie de acțiuni similare care au loc în întreaga țară, a fost notificată de Inspectoratul școlar județean Alba. Referindu-se la grevă inspectorul școlar general al ISJ Alba - Dorin Sandea a precizat că a solicitat printr-o adresă ca greva să nu afecteze pregătirea elevilor din clasele terminale:a VIII-a, și a XII-a, aflați acum în ultima fază a pregătirii pentru susținerea testelor na­ționale și a examenului de bacalaureat.
Anca DINICĂ

În Țara de Piatră, cu prilejul "Zilei Eroilor"
Societatea "Avram Iancu" a adus cinstire martirilor moți
    Nu cred că e o exagerare să-i numim pe Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu "martiri". Pentru că ce altceva sunt aceia care își duc crucea până la capăt, pentru neamul lor, jertfindu-și viața ca să-și vadă națiunea fericită? Și se vede că Societatea cultural-patriotică "Avram Iancu" a realizat această dimensiune a sacrificiului, cinstin­du-i pe cei patru după cum se cuvine, ca în fiecare an. Ba mai mult decât atât, anul acesta manifestările dedicate eroilor moți au fost și mai pline de vibrație, pentru că acum, în 2004, se împlinesc 180 de ani de la nașterea Craiului Munților - Avram Iancu, și 220 de ani de la răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan. Astfel, în data de 21 mai a.c., la ora 8,00, de la Alba Iulia au plecat două autocare spre Apuseni. Unul cu șefi și membri de diferite filiale ale societății, atât din județul Alba cât și din județul Cluj, iar celălalt cu elevi de la Liceul militar "Mihai Viteazul" și de la Colegiul național "Horea, Cloșca și Crișan", avându-l ca ghid pe prof. Ioan Cioara. Pelerinajul a avut un itinerar ce a cuprins mai multe localități consemnate în istorie: Zlatna, Abrud, Bucium - Cerbu, Ciuruleasa, Poiana Vadului etc., până la Câmpeni, unde cele două grupuri de patrioți și-au luat rămas bun, cei din județul nostru întorcându-se la Alba Iulia, avându-l de această dată drept ghid pe prof. Emil Jurca, președintele filialei din municipiul nostru, a societății.
    Trebuie să precizăm că au fost depuse coroane la toate monu­men­tele aflate pe ruta pelerinajului și s-au rostit alocuțiuni. Mulțu­mitor este faptul că, deși primarii și oamenii politici locali (PSD, PRM, PD, PNL, PNȚCD PUR etc.) au participat la aceste mani­festări, au avut bunul simț de a nu face referiri de natură partinică, plecându-se doar cu pioșenie la marile simboluri unificatoare care sunt eroii comemorați. Totuși, ca la fiecare manifestare dedicată mar­tirilor moți, o undă de tristețe nu poate fi evitată. Tristețe reliefată foarte bine de poetul albaiulian (originar din Țara Moților), Dumitru Mălin, într-un poem publicat în revista "Iancule Mare": "Atuncea Ian­cu se făcu doinire,/ EL, AMĂGITUL, fluier se făcu/ Și cântă moții-n dor de mântuire/ Din acel fluier răzvrătit și-acu...!".
Ioan HĂNȚULESCU
    N.R. Societatea "Avram Iancu" mulțumește conducerii "Roșia­min", pentru promptitudinea cu care a pus la dispoziția patrioților din județul Alba mijlocul de transport.
Incendiu în Valea Bistrii - Câmpeni
    Luni, 24 mai, în jurul orei 14.30, gospodăria unei femei din Valea Bistrii-Câmpeni a luat foc. La stingerea incendiului au intervenit ve­cinii femeii și polițiștii din localitate. Au fost distruse de foc bucătăria de vară și anexele gospodărești, toate construite din lemn și acope­rite cu placă de azbest. Prejudiciul a fost estimat la circa 40 mili­oane de lei. Potrivit verificărilor derulate de polițiști la fața locului, incendiul a izbucnit din cauza unui coș de fum neizolat cores­pun­zător față de tavanul bucătăriei. (N.I.T.)
Lovită mortal de tren la Războieni
    Poliția TF Războieni a fost sesizată ieri noapte, în jurul orei 12.30, despre faptul că o femeie a fost lovită mortal de trenul Rapid 634, care circula pe relația Oradea-București Nord. Asupra femeii moarte a fost găsit un act de identitate care confirma faptul că a­ceasta se numește Rozalia Adorojan, avea 60 de ani și era din Cluj Napoca. Cadavrul a fost depus la morga spitalului din Ocna Mureș urmând a fi contactați aparținătorii. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.