Editorial
Și ce dacă?
    În catastrofa de la Mihăilești, produsă în urma exploziei unui TIR care transporta îngrășăminte chimice, au murit 17 oameni, dar nu există nici un inculpat. TIR-ul și șoferul nu îndeplineau condițiile le­ga­le pentru un asemenea transport periculos, dar nimeni n-a veri­ficat acest lucru. La rândul lor, pompierii și polițiștii n-au respectat instrucțiunile privind izolarea totală a locului după ce arsenalul a început să explodeze, transportul n-a fost protejat nici un moment, încărcătura n-a fost înregistrată la plecare, filmul tragediei reali­zân­du-se după un scenariu pe al cărui generic sunt înscrise cu majus­culă cuvintele INCOMPETENȚĂ și INDOLENȚĂ. Aceste două cuvin­te acoperă din nefericire niște realități care au făcut ca în România prețul vieții să fie în scădere continuă. Chiar dacă nenorocirile care umplu zilnic buletinele de știri ale posturilor de radio, de televiziune și paginile ziarelor nu au neapărat dimensiunile catastrofei de la Mihăilești, ele poartă urmele inconfundabile ale celor două cuvinte. Câteva mostre extrase din realitatea recentă sunt edificatoare.
    În Banat, mai precis undeva în Timișoara, s-a sărbătorit hramul unei biserici. Chiar în curtea acesteia. Evident, cu tot tipicul mai mult sau mai puțin tradițional: slujbă mare, pomeniri, masă îmbel­șugată și... dans. N-au lipsit nici floricelele de porumb, actualmente popcorn, care nu se mai fac în sită, la foc, ci electric. Dar, ghinion, biata furnizoare de floricele s-a electrocutat în procesul producției și a murit. Un cearșaf pe ea și cheful a continuat nestingherit. La Cluj, unui tânăr angajat într-un cros i s-a făcut rău și a murit pentru că medicul ambulanței aflate la Festivalul berii n-a vrut să se miște din loc pe motiv că nu poate părăsi evenimentul la care fusese chemat să asiste. Toată lumea și-a adus aminte de personalul unei alte am­bulanțe care, în plină iarnă, a plimbat un bolnav pe la câteva spi­tale până când, plictisit de atâtea refuzuri, acesta l-a lepădat pe nenorocit direct în stradă, numai în pijama, sprijinindu-l de un gard. Bietul om a murit cu acul de la perfuzie în venă. O gravidă a născut pe jos, în secția de urgență a unui spital, întrucât medicul de gardă - o femeie! - a refuzat s-o interneze.
    Din păcate, secvențele de mai sus nu sunt excepții, "fructele" in­competenței, ale indolenței și nesimțirii multiplicându-se în mod a­larmant. Astfel, într-o mulțime de locuri, uniform repartizate pe har­tă, se întâmplă ca oamenii să cadă pe stradă răpuși de boli, bătuți sau jefuiți, în vreme ce lumea tace și trece, ușor agasată, mai de­parte. Nenorocirea este că ne-am obișnuit deja cu răul pe care îl conțin indolența și incompetența iar întâmplările pe care le favo­ri­zează ele sunt consumate cu detașare la televizor, odată cu micul dejun, cu prânzul sau cu cina. De parcă ele n-ar avea loc în Româ­nia ci în altă țară sau chiar pe altă planetă. Nu ne tulbură prea mult nici ideea că mâine chiar noi am putea fi cei vizați. Altele ne sunt prioritățile: jubilăm că am intrat în NATO, sperăm să înduplecăm și Uniunea Europeană, ne aliniem legislația că oricum n-o respectă decât "proștii", creștem prețurile într-o veselie numită social-demo­crație. Ce dacă o mulțime de șomeri, proveniți din fabrici falimentate cu bună știință de șmecheri locali sau centrali, nu mai au nici pu­terea să protesteze, după ce liderii lor s-au vopsit în culori trandafirii și cântă serenade pe sub balcoanele puterii? Ce dacă valurile de pen­sionari strâng cureaua, până la sufocare, reglând populația Ro­mâniei după legea selecției naturale? Ce dacă, atunci când nu pot fi vânduți, pruncii se aruncă la ghenă sau în closet? Ce dacă...?
    În fond, suntem un popor optimist, după cum indică și ultimul Barometru de Opinie Publică comandat de Fundația pentru o So­cietate Deschisă. Astfel, în pofida nemulțumirilor de tot felul, 35 la sută dintre români cred că la anul o vom duce mai bine sau chiar mult mai bine.
Maria Lucia MUNTEANU