Editorial
Peștele în apă
    La Mamaia au venit 16 șefi de state din Europa Centrală pentru a discuta despre cooperarea regională. Cu această ocazie, preșe­dintele Ion Iliescu, în calitate de gazdă, și-a expus zâmbetul eu­ropean atât în "fotografiile de familie" cât și în cadrul întâlnirilor cu oaspeții săi. Nu știu în ce măsură invitații d-lui Ion Iliescu se vor fi lăsat convinși de opțiunile proeuropene ale acestuia, dar noi toți am văzut în schimb cum, preț de aproape trei săptămâni, charismaticul personaj a făcut campanie electorală pentru PSD, în disprețul Con­stituției, dar cu zâmbetul pe buze. Astfel, el a întreprins mai multe vizite de lucru în județe, inclusiv în Alba, numărul acestora întrecând simțitor media acțiunilor similare din anii neelectorali. Discursurile d-lui Iliescu nu i-au dezamăgit, probabil, pe alegătorii tradiționali ai PSD, ele fiind adesea demagogice și populiste prin evocarea bine­facerilor comunismului, aflat, desigur, la antipodul economiei de pi­ață care, așa cum a avertizat altădată președintele, "transformă oa­menii în fiare".
    Dezinvoltura cu care șeful statului trece dintr-un registru în altul, în funcție de auditoriu, este stupefiantă și nu poate fi pusă numai pe seama temperamentului său exploziv. Comportamentul aparent con­tradictoriu al d-lui Iliescu are în spate un calcul rece, strict legat de recuperarea fotoliului de li­der al partidului celor trei roze precum și de câștigarea alegerilor de către PSD. Acestui obiectiv îi sunt subordonate de altfel toate acțiunile din această perioadă ale li­derilor, membrilor și clienților partidului de guvernământ. Între ele la loc de frunte se înscrie decizia de marți a Comisiei Parlamentare pentru Elaborarea Legislației Electorale, grație căreia președintele României va putea candida ca independent pe listele unui partid politic pentru un mandat de deputat sau senator și va putea par­ticipa la campania electorală a partidului respectiv. În consecință, d-l Iliescu va avea posibilitatea de a susține pe față candidații par­tidului de guvernământ, fără a mai fi obligat să apeleze la mistificări precum vizitele de lucru sau seminariile în diverse zone și localități din țară.
    În felul acesta, opoziția a fost lăsată din nou cu buzele umflate, având în vedere că inițial, la insistențele PSD, ea acceptase ca, în noua formulă a Legii e­lectorale, președintele să poată candida, cu condiția ca el să nu se implice sub nici o formă în campania electorală. În noua formulare pritocită de Comisie, această cerință a fost eludată, astfel că d-l Ion Iliescu, născut în zodia Peștilor, se va simți precum aceștia în apă, adică ușor, zglobiu și alunecos, cu un ochi trăgând spre Uniunea Europeană și cu altul către electoratul românesc, scârbit de politică în proporție de 80 la sută, dar încă sensibil la zâmbetul prezidențial.
    Celebrul zâmbet a reușit să seducă și Consiliul Național al Au­dio­vizualului (CNA), care n-a văzut nimic ilegal în plimbările prin țară ale echidistantului nostru președinte. Mimând vigilența, CNA s-a nă­pustit în schimb cu o ploaie de amenzi asupra posturilor B1 TV, România 1, TVR 2 și OTV invocând diverse încălcări ale pre­vederilor Legii pentru alegerea autorităților publice locale. Astfel, B1 TV a încasat o amendă de 25 de milioane de lei pentru apariția sena­torilor Adrian Păunescu (PSD) și George Pruteanu (PRM) la o ediție a emisiunii "Alege Nașul" fără nici o tentă electorală. SRTV (Româ­nia 1 și TVR 2) a fost penalizată cu 25 de milioane de lei pentru transmiterea unor spoturi electorale de peste 30 de secunde, iar OTV a fost amendată cu 50 de milioane de lei pentru difuzarea de­clarațiilor unor candidați și oameni politici - Dumitru Dragomir (PRM), Raj Tunaru (PSD) și Titus Corlățean (PSD). Câtă asprime, câtă independență politică!
Maria Lucia MUNTEANU