Ultima oră
Atacatorul băncii din Spania era bolnav de... dragoste!
•Când Stoica s-a predat, negociatorul poliției spa­niole l-a îmbrățișat și l-a încurajat
      Ovidiu Stoica, din Cugir, care a sechestrat miercuri, 26 mai, mai multe persoane într-o bancă din Alcala de Henares - Spania nu a discutat direct cu negociatorul poliției locale ci printr-un intermediar, prieten cu românul, precizează El Mundo, în ediția sa on line. An­drés Hurtado, negociatorul poliției (cu 10 ani de experiență în do­me­niu) le-a explicat ziariștilor spanioli strategia operațiunii soldate cu succes. Hurtado a reușit să vorbească la telefon și să-i observe mișcările tânărului direct prin ușa de sticlă a băncii. Ovidiu - care nu consumase droguri - era nervos de la început pentru că era conști­ent că intrase într-o mare încurcătură și avea nevoie de cineva care să-l ajute să iasă din ea, spune negociatorul spaniol.
    Primul schimb de informații între român și negociator a fost acela în care Ovidiu Stoica a cerut bani și un televizor pentru a aprecia impactul mediatic al acțiunii sale. Al doilea contact a fost atunci când Ovidiu a cerut țigări, nu pentru el ci pentru sechestrații din bancă. Acesta a fost un moment important pentru negociator, care a aflat că Ovidiu are o problemă - "importantă pentru acest tânăr aflat în ultima fază a adolescenței"- legată de o fată din România. Negociatorul spaniol a relatat că în cele 16-17 conversații purtate cu Ovidiu Stoica i-a promis că va face totul pentru a-l ajuta. "Am avut siguranța că totul va ieși bine - precizează negociatorul - o jumătate de oră mai târziu când l-am văzut din nou pe Ovidiu și l-am simțit că este pregătit să elibereze ostatecii și să lase armele". Negociatorul a fost convins că problema va fi rezolvată prin dialog și nu prin forță, Hurtado având un colaborator deosebit, în persoana unui român de 23 de ani, rezident în Alcala, care s-a oferit voluntar ca translator, deoarece Ovidiu nu vorbea castelana și nu înțelegea totul.
    Mediatorul de conflict este de părere că Ovidiu, un tânăr aflat de puțin timp în Spania, nu se încadrează în tipologia delincventului profesionist, comportamentul fiind consecința unei probleme senti­men­tale care l-a făcut să ia o decizie nefericită. Când Ovidiu a ieșit din bancă, negociatorul a ținut să aibă el primul contact fizic cu acesta, îmbrățișându-l și încurajându-l. Ulterior, Ovidiu a fost reținut de agenții de poliție spanioli și condus la arest.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Criză de sânge în județul Alba
•Dacă spitalele orășenești se mobilizează, donarea de sânge se poate face și în teritoriu
      Centrul de Transfuzii Sanguine Alba se confruntă cu o criză de sânge din grupa 0 (pozitiv și negativ). De fapt, donatori cu toate gru­pele de sânge sunt mai mult decât bineveniți în această perioadă la Centrul de Transfuzii Sanguine Alba, ne-a precizat șefa acestei in­stituții, dr. Elena Popescu. În urma apelului făcut ieri, un grup masiv de cetățeni din zona Sebeș s-a deplasat la centrul din Alba pentru a dona sânge. Dr. Elena Popescu ne-a declarat că personalul cen­trului a efectuat și deplasări în teritoriu, în localitățile unde șefii spi­talelor au mobilizat cetățenii și unde dotarea unităților medicale per­mitea instalarea în bune condiții a aparaturii aduse de la Alba Iulia. "Deosebit de receptiv a fost spitalul din Cugir. Avem totodată pro­misiuni pentru viitorul apropiat de la spitalele din Aiud și Blaj", pre­cizează dr. Popescu.
    Reamintim că donatorii de sânge beneficiază de următoarele fa­cilități: 2 zile libere plătite de la locul de muncă, un bon valoric de masă de 200.000 de lei, la a 5-a donare într-un interval de 2 ani se obține un premiu de 500.000 de lei (tot bon valoric) și o reducere de 50% pentru transportul în comun, local, între două donări. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.