Prima pagină Ediția din: 31.5.2004
Miniștrii Mediului din România și Ungaria la Roșia Montană
•Oaspeții maghiari vin să se convingă că între rea­litate și manipulare este o mare diferență
      Ministrul român al Mediului și Gospodăririi Apelor, Speranța Ian­culescu, și omologul său maghiar, Miklos Persanyi, vor face o vizită de lucru vineri, 11 iunie, la Roșia Montană, pentru a vedea la fața locului care este starea de fapt din comună înainte de a începe ex­ploatarea zacământului aurifer. Ministrul Speranța Ianculescu a de­clarat presei că prin această vizită se dorește "a se demonstra mi­nistrului Mediului din Ungaria că în zonă nu a început nici o lucrare de exploatare". Acest lucru este perfect adevărat, deși nume­roși protestatari din afara țării deplâng "dezastrul" de la Roșia Montană, respectivii poziționând-o pe undeva prin preajma graniței cu... Un­garia. Dar ce să ne mai mirăm când lideri europeni sau agenții de presă străine cu pretenții confundă Bucureștiul cu Budapesta? Mi­nistrul Mediului a declarat că reprezentanții companiei Roșia Mon­tană Gold Corporation nu au depus încă la minister o documentație și nu au cerut un acord de mediu. Legislația română spune clar că fără un astfel de acord lucrările de exploatare a zăcămintelor de la Roșia Montană nu pot începe. Un alt oficial român, Ioan Jelev, se­cretar de stat în minister, a precizat și el că vizita celor doi miniștri va avea loc în condițiile în care, în ultima perioadă, sunt tot mai multe zvonuri legate de faptul că în zonă ar fi început lucrări de ex­ploatare a zăcămintelor auro-argintifere de la Roșia Montană. Com­pania Roșia Montană Gold Corporation intenționează să demareze, la Roșia Montană, o investiție de peste 500 de milioane de dolari, în sectorul minier privat, pentru exploatarea celui mai mare zăcământ auro-argintifer din Europa.
    După ce compania româno-canadiană și-a mărturisit public in­ten­ția de a investi la Roșia Montană, această comună a devenit un a­devărat loc de "pelerinaj" pentru tot soiul comitete, comiții și ofi­ci­alități, iar decizia care să spună clar și răspicat da sau nu întârzie. Au fost ascultate tot soiul de opinii de la oameni care nu au nici o legătură cu mineritul, în schimb, specialiștii independenți nu sunt ascultați suficient. Mult mai pragmatică a fost Spania, țară membră a Uniunii Europene, care la Rio Narcea a deschis o carieră ase­mănătoare cu cea de la Roșia Montană (folosește cianură și a fost făcută într-o zonă locuită, cu prima casă amplasată la 50 de metri de baza carierei) și care produce aur și "euroi", ca să nu mai vorbim că a dat în zonă de lucru la oameni. Numai că noi, românii, suntem mai catolici decât Papa. Singura deosebire dintre Roșia Montană și Rio Narcea este că ei au făcut în doi ani ceea ce în România nu se face de...8 ani. Dar poate că și politicienii sunt mai interesați în Spania de țara lor decât de interesul personal.
Florin ROMAN

Campania electorală a intrat în linie dreaptă
A fost finalizată tipărirea buletinelor de vot
•Acțiuni ale Biroului electoral județean pentru bu­na desfășurare a alegerilor
      Mai sunt doar 6 zile până când vom fi prezenți, sperăm în număr cât mai mare, la urne pentru a-i alege pe cei care ne vor reprezenta ca și consilieri locali, consilieri județeni și primari în următorii 4 ani. Cel mai important lucru care trebuie semnalat este finalizarea acțiunii de tipărire a buletinelor de vot la "Imprimeriile Unirea Pres". Timp de o săptămână au fost tipărite câte 351.000 de buletine pen­tru Consiliul județean, Consiliile locale și primari, adică un total de peste 1.000.000 de buletine de vot. Așadar, organizatorii alegerilor s-au pregătit, sunt în grafic și se așteaptă ca prezența la urne să fie una mai mare decât în anul 2000, când doar aproximativ jumătate dintre votanți s-au prezentat la urne. Președintele Biroului Electoral Județean, judecătorul Nicolae Butan, ne-a informat că la secțiile de votare au fost distribuite modele de buletine de vot (anulate, bine­înțeles), care au fost expuse la aviziere, pentru ca alegătorul să fie obișnuit cu modul în care arată acestea dar și cu procedura de vot. Așa cum v-am mai informat, ștampila se aplică în interiorul patru­laterului în care se regăsesc candidații partidului pe care doriți să-l votați. Aplicarea a mai mult de două ștampile sau neaplicarea nici uneia duce automat la anularea votului. Așadar, dragi cetățeni, dacă tot veniți la vot, încercați să fiți cât mai exacți pentru ca votul dum­neavoastră să fie unul valabil exprimat. În caz contrar, principala dumneavoastră "armă democratică", care este votul, se va duce pe apa sâmbetei. Judecătorul Nicolae Butan ne-a mai informat că la începutul acestei săptămâni va avea loc instruirea cu președinții și locțiitorii secțiilor de votare din județ.
    O dată la patru ani cetățenii sunt chemați la vot și pentru că cei care au murit și au fost răniți în decembrie 1989 au dorit să avem dreptul la alegeri libere și democratice. Noi nu avem voie să le în­tinăm memoria, chiar dacă de multe ori ne-am săturat de clasa po­litică în întregul ei. Cetățeni ai județului, vă așteptăm la vot în 6 iunie! Ziarul "UNIREA" va continua să vă informeze în această săptămână în legătură cu evenimentul politic al acestei veri, așa că fiți pe fază.
Muniție descoperită în județul Alba
    *Aiud, 28 mai. Poliția din localitate a fost sesizată de Cecilia B. despre faptul că în timp ce efectua lucrări de reabilitare a unei lo­cuințe aparținând lui Gheorghe Păduroiu (decedat) a găsit o armă de vânătoare tip "lisă" cu trei tuburi goale încorporate și un cartuș in­scripționat. Arma a fost ridicată pentru expertiza balistică.
    *Sebeș, 29 mai. Sandu D. a sesizat poliția din localitate despre faptul că, în timp ce săpa în malul râului Sebeș pentru a colecta fier vechi, a găsit un proiectil. Polițiștii au constatat că proiectilului îi lip­sea detonatorul. A fost sesizată protecția civilă și a fost izolată zona. (N.I.T.)
Registrul Comerțului în sediu nou
    Oficiul Registrului Comerțului - Biroul Unic al județului Alba ne informează că, începând cu data de 1 iunie 2004, își desfășoară acti­vitatea în sediul nou, situat în Alba Iulia, str. Tudor Vladimirescu nr. 26 (vis a vis de BCR - Sucursala Alba). (D.H.)
La mulți ani tuturor copiilor!
    Prefectura județului Alba, Consiliul județean, Inspectoratul Școlar județean și Agenția de Tineret și Sport organizează marți, 1 iunie a.c, cu prilejul Zilei Copilului, începând cu orele 10.00, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, competiții spor­tive, concursuri de biciclete, triciclete și role, spectacole și expoziții dedicate copiilor.
    Toți copiii vor primi înghețată și dulciuri gratuit, prin grija spon­so­rului SC Alpin 57 Lux SRL.
    Vă așteptăm, dragi copii și părinți, să participați în număr cât mai mare și să ne bucurăm împreună de această frumoasă zi. La mulți ani tuturor copiilor!
Prefect, Mugurel Liviu SÂRBU

Tragerea Loto 6/49
21 23 19 36 37 38
Noroc
2 2 2 3 7 0 4

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.