Editorial
Dă-i cu sloganul, prinde ciolanul!
    Am intrat pe ultima sută de metri în campania pentru alegerile locale. Veleitari, ipocriți și cinici, dar atât de zvăpăiați în sloganuri, promisiuni, încât vor să mituiască electoratul credul și cam som­nambul. Candidații Opoziției par să fie cei mai furibunzi, promițând drumuri, străzi europene, de parcă le-ar scoate din cutia Pandorei, o viață mai bună, o siguranță a persoanei și multă liniște publică, în ciuda zecilor de mii de buticuri care se află pe aria județului și unde decibelii fac ravagii iar somnul oamenilor-țăndări. Toată lumea se aruncă pe SAPARD, SAMTID, FRDS și alte programe europene că nu va mai rămâne nici măcar o gropiță în șoselele scumpei noastre patrii, parcurile vor lua cu asalt străzile și bulevardele orașelor încât ne vom îmbăta de miresmele copacilor și florilor, pensiile și salariile vor crește, Europa așteaptă cu sufletul la gură să ne strângă la piept. Se bate monedă pe infrastructură, surse de venituri din afara bugetului, pe strategii de dezvoltare etc. Discursuri șleampete, seci, agramate, încât te întrebi ce șanse de a-i convinge pe oameni cu asemenea sforăieli mai au partidele în a-i determina pe alegători să se scoale devreme pe 6 iunie și să alerge la urne. Băieții de gașcă care știu să dea la țurloaie sunt resentimentari, controversați, cu o lipsă elementară de logică. Va avea acest limbaj efect? Poate da, poate nu!
    Să ne imaginăm protagonistul principal de la 6 iunie, indiferent, indecis, sastisit de vorbe, multiplicat de câteva mii de ori, că el nu e doar la ghișee ci și în școli, și în tribunale, și în spitale, și în cazărmi, și cam peste tot unde viețuiesc așa-numiții bugetari de­veniți propagatori voluntari ai valorilor tembele ale acestora. Con­știința că dacă ei sunt capabili să conducă țara, dacă ei îi vor bi­nele, dacă ei sunt patrioți și generoși a devenit a doua natură a indivizilor cu chipurile afișate pe stâlpi, zâmbind histrionic. PD-iștii se bat cu pumnii în piept că sunt cei mai pricepuți și destoinici, PNL-iștii se cred de-a dreptul socratici, trădând o adâncă și ome­nească preocupare pentru a face comunitatea să prospere. Dacă pe la oraș mai auzi câte o sintagmă gen "Ba pe-a mă-tii!", absolut democratic în contextul actual, o astfel de probabilitate este ex­clusă la țară. Acolo, amărășteanul care vine cu căciula în mâini nici nu crâcnește. Fericit că a obținut o țidulă necesară, el e chiar re­cunoscător că a primit o lecție de cumsecădenie și o lecție de po­litică. Va vota fără chef, dar înfricoșat de schimbare.
    Ce schimbare mai așteaptă cei aproape șapte milioane de pensionari? Dar funcționărimea blocată într-un sistem de muncă învechit? Cum o să-l muți pe funcționărașul cu plaivas după ureche de la hârțogăria lui soioasă la tastatura computerului? Cum să-l motivezi pe profesorul îndobitocit de rutină, pe directorașul de în­treprindere, obișnuit cu ordinele de la Centru și care face alergie la gândul că trebuie să găsească piețe de desfacere pentru învechitele sale produse? Straniu acest apetit ofensiv și combativ al candi­daților care se cred prezumtivi învingători. E treaba lor. Ei singuri își asigură o înălțare sau o cădere. Dar dacă asta vor, de ce ne-am opune noi?
Gheorghe JURCĂ