Ultima oră
Filmul desfășurării alegerilor locale din județul Alba
•Procesul de votare a debutat cu stângul
      cu perdeaZeci de cetățeni ne-au semnalat imediat după deschiderea ur­ne­lor că tușierele conțin mai mult a­pă decât tuș. Așa se face că multe dintre ștampilele aplicate se observau cu mare greutate. Or­ganizatorii alegerilor au luat măsuri de urgență. Locțiitorul Bi­roului Electoral Județean, procu­rorul Nicolae Păcurar, ne-a de­cla­rat că imediat după sesi­za­rea acestor anomalii s-a trecut la înlocuirea tușului la secțiile de votare cu probleme de acest gen. Dânsul i-a asigurat pe cei care au votat la primele ore ale dimineții, că buletinele pe care au votat sunt valabile, chiar dacă opțiunea vo­tului este mai greu de observat. Secretarul general al Prefecturii Alba, doamna Adriana Ursa, ne-a declarat că această situație nu este generală și că se folosește același tuș de la recensământ, când nu au fost semnalate astfel de probleme. "M-am consultat cu dl. președinte Butan și am ajuns la concluzia că sunt mai mulți factori care au concurat la acest lucru: ștampile și tușiere noi, la fel ca hârtia. Probleme mai mari sunt doar la Alba Iulia din câte am în­țeles, iar președinții au fost instruiți să informeze oamenii că trebuie să înmoaie ștampila în tuș de mai multe ori". Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, ne-a declarat că partidul pe care îl conduce va depune o contestație în acest sens.
•Fără perdeluțe și ștampilă aruncată în foc
      fără perdeaO altă anomalie constatată la primele ore ale dimineții este că în Alba Iulia, la majoritatea sec­ți­ilor de votare, cabinele de vot nu erau prevăzute cu perdeluțe, care să asigure secretul total și intimitatea votului. Acest lucru i-a nemulțumit pe unii alegători. Procurorul Nicolae Păcurar ne-a declarat că BEJ a cerut tuturor președinților de secții de votare să rezolve problema perde­lu­țe­lor. La un moment dat chiar s-a pus problema suspendării tem­po­rare a votului, dar președinții de secții au dat asigurări că perdelele vor fi puse în timp util. Unii președinți au improvizat imediat montând perdeluțe din perdele mai mari sau fețe de masă. PSD Alba, prin vo­cea președintelui său, prefectul Mugurel Sârbu, a spus că este vor­ba de "o gravă încălcare a legii". PSD a depus o contestație în acest sens. Mai trebuie spus că în comuna Horea, s-a pierdut prima ștam­pilă de vot. Din greșeală, președintele secției a aruncat ștampila în foc, împreună cu alte deșeuri de hârtie. Aceasta a fost înlocuită ime­diat.
•La ora 10,00: 5,87 la sută media prezenței la vot
      Prima raportare privind prezența la vot la nivelul județului Alba a fost făcută de Direcția Regională de Statistică Alba pentru ora 10,00: trebuie să precizăm că la urne s-au prezentat 2402 cetățeni cu drept de vot dintr-un eșantion de 40.855, ceea ce înseamnă pro­centual 5,87 la sută, din totalul alegătorilor. La nivelul orașelor, a­dică în mediul urban, pe un eșantion de 23.203 alegători, prezența la vot a fost de 1045, adică un procent de 4,5 la sută. Mai harnici de­cât orășenii au fost la primele ore ale dimineții oamenii de la sate. În mediul rural, pe un eșantion de 17.652 persoane, s-a măsurat o prezență de 1357 persoane. Procentul mediu pe județ în sectorul rural a fost de 7,68 la sută. Ca și în alte părți ale țării, primii la urne au fost pensionarii, care rămân cei mai disciplinați alegători. Pe țară, media de prezență a fost la ora 10,00,de 6,52 al sută, iar la Bu­curești de 2,77 la sută. Pe țară, conduceau tot alegătorii din mediul rural cu 8,28 la sută, în timp ce doar 4,96 la sută dintre orășeni își exprimaseră deja votul. Datele au fost comunicate la nivel național de Biroul Electoral Central.
•La Blaj, pachete cu alimente, cafea și țigări pen­tru rromi
      "Vă sesizăm faptul că în municipiul Blaj, județul Alba au fost în­călcate atât prevederile Legii nr. 67/2004 cât și Legea partidelor po­litice, privind desfășurarea campaniei electorale. Astfel, în data de 5 iunie 2004, în cartierul Florilor s-au distribuit pentru rromi pachete cu alimente, aceștia fiind îndemnați să voteze candidații Partidului De­mo­crat.
    Pachetele au fost distribuite de cetățenii VARGA NICOLA și A­LEMAN VIOREL. La intervenția reprezentantului PSD și a poliției, cei doi au declarat că au primit pachetele de la BUMB din Alba Iulia. Există însă dovezi clare că aceste pachete au fost făcute de Orga­nizația PD Blaj. Fiecare pachet conținea: 1 litru ulei, un pachet de țigări WINCHESTER, o pungă de cafea FORTUNA, o bucată de sa­lam MIACARN- Miraslău- patronul firmei este prieten cu domnul Rotar, candidatul PD la funcția de primar - și o pungă cu inscripția METROPOLIS - firma finului aceluiași candidat Rotar Valentin .
    În același sens, al încălcării flagrante a prevederilor legii electo­rale, semnalăm faptul că, în data de 31 mai 2004, notarul TERZI CONSTANTIN din Blaj a întocmit un act notarial între reprezentanții PD, Rotar Gheorghe Valentin și Rosa Ioan și reprezentanții Uniunii Democrate a Rromilor, Aleman Viorel și Matei Ioan, prin care primii fac promisiuni electorale, iar reprezentanții UDR promit susținerea reprezentanților PD în alegeri. Aici și domnul BUMB a contribuit la pachetele date rromilor. Considerăm că actul notarial încheiat atestă o alianță electorală nedeclarată în termen legal, pentru ca PD să fraudeze alegerile locale prin încalcarea art. 92 , alin., 1 din legea electorală.
    Alăturat vă anexăm în copie respectivul act notarial.
    Domnule Președinte vă solicităm să interveniți pentru soluționarea legală a prezentei sesizări în sensul prevederilor art. 25 alin. 1, art. 92 alin. 1, art. 105 alin. 1 și art. 111 și 112 din legea nr. 67/2004. Către Biroul Electoral Județean Alba - Președinte, Dr. ing. ec. Mu­gurel Liviu Sârbu" - plângere înaintată de PSD Alba la Biroul E­lectoral județean Alba.
•La Jidvei, candidatul PD acuzat de PSD că a dat bani pentru voturi
      "Domnule Președinte, vă rugăm să luați act de următoarea faptă care încalcă flagrant prevederile Legii nr. 67/2004 . În comuna Jidvei, județul Alba, candidatul la funcția de primar propus de Partidul De­mocrat, HORHAT IOAN a dat bani mai multor persoane pentru a le determina să-l voteze pe el și lista candidaților de consilieri propuși de PD. Astfel, duminică, 6 iunie 2004, Horhat Ioan a fost surprins în momentul în care, pe strada Morii din localitate dădea 300.000 de lei cetățenilor Banu Maria, Banu Ilie, Berber Ana și Boitor Gheorghe pentru a vota în favoarea lui. Cei mituiți au recunoscut motivul pentru care au primit bani în fața martorilor Hârceagă Mircea, Andone Gheor­ghe și alții. Cazul a fost sesizat și la Poliția Jidvei, care a în­ceput cercetarea celor implicați. Întrucât, fapta candidatului PD, Horhat Ioan se înscrie clar în prevederile art. 105, alin. 1 din legea nr. 67/2004, va solicităm domnule președinte ca în temeiul art. 33 , lit. „h" din legea electorală să constatați existența fraudei și să sta­biliți sancțiunile potrivit legii. Către Biroul Electoral Județean Alba - Președinte, Dr. ing. ec. Mugurel Liviu Sârbu" - contestație depusă la BEJ de PSD Alba.
•Poziția Partidului Democrat Alba - Povești inven­tate din disperare
      Președintele Partidului Democrat Alba, Mircea Hava, a declarat pentru ziarul "UNIREA" în legătură cu contestațiile PSD Alba urmă­toarele: "Cineva care este disperat încearcă cu orice preț să inven­teze povești și știri de acest gen. Nu pot rezolva cu votul democratic alegerile și atunci trec la astfel de reacții negative. Noi nu ne facem nici un fel de griji și vom lăsa Biroul Electoral Județean Alba să-și fa­că datoria și să soluționeze aceste contestații".
•La Micești, reclamații privind nerespectarea legii electorale
      PSD a mai reclamat faptul că la Micești, în cadrul secției 42, președintele secției de votare nu a permis persoanelor vârstnice să fie însoțite în cabinele de vot. "În acest sens exemplificăm cazul domnului Petru Crăciun de pe strada Trestiei, care nu a fost lăsat să-și însoțească soția nevăzătoare în cabina de vot. De asemenea, dl. Septimiu Negrea nu a fost lăsat să vină cu însoțitor, el fiind con­dus în cabina de votare de președinta secției de votare. Tot aici, președinta a întocmit lista cu persoanele care solicită urna volantă, fără să existe nici o cerere scrisă în acest sens. Vă rugăm să con­statați că s-au încălcat prevederile art.82, alin.2 din Legea nr. 67/ 2004 și să stabiliți sancțiunile potrivit legii", se mai precizează în plân­gerea PSD Alba.
•Preot acuzat de campanie electorală
      PSD a reclamat la Biroul Electoral Județean Alba și PNL-ul, par­tidul de guvernământ devenind ieri principalul acuzator al opo­ziției. "Vă facem cunoscut că astăzi, 6 iunie 2004, la finalul slujbei de la biserica "Adormirii Maicii Domnului" din cartierul "Microraion", preo­tul Teofil Sasu, parohul bisericii a anunțat în fața credincioșilor din biserică faptul că un număr de cetățeni din municipiul Aiud au con­tribuit cu sume de bani pentru realizarea unor lucrări de pavaje în jurul bisericii. Cea mai substanțială contribuție (50 de milioane de lei) fiind donată prin grija domnului candidat la funcția de primar din partea PNL, domnul Mihai Horațiu Josan. Menționăm de asemenea că întreaga echipă de campanie a PNL se afla la locul faptei", se precizează în plângerea PSD.
•Doar doi deținuți de la Aiud au votat
      La Penitenciarul Aiud doar doi deținuți, reținuți în stare de arest preventiv au solicitat prezența urnei pentru a vota. Ei au avut acest drept, pentru că pe lângă faptul că nu au fost condamnați definitiv, au domiciliul în Aiud.
•La referendum DA, la alegeri BA
      Unul din candidații la Primăria Alba Iulia, Nicolae Popa, a fost trimis să voteze la altă secție de votare decât cea la care au votat vecinii săi de pe strada Ion Arion din Alba Iulia. Motivul: nu era trecut pe liste, deși locuiește la această adresă de doi ani. În plus, can­didatul PUR a votat la referendum în același loc. Acum acest lucru nu a mai fost posibil. Prin urmare, pentru a-și exprima votul, Nicolae Popa a fost trimis la secția de votare de care a aparținut până în ur­mă cu doi ani. Astfel de neînțelegeri ne-au fost semnalate de nume­roși cetățeni, semn că listelele electorale nu au fost actualizate co­respunzător. Alți cetățeni s-au revoltat că nu au fost lăsați să voteze cu cărțile de alegător, pentru care statul român a cheltuit miliarde de lei. O mamă din Alba Iulia cu bebeluș a fost împiedicată să voteze, până nu și-a lăsat copilul la ușa secției.
•La ora 14,00: prezența medie la urne în județ a fost de 22,27 la sută
      Potrivit informațiilor furnizate de domnișoara Ana Topârceanu, directoarea Direcției Regionale de Statistică Alba, prezența la vot, la ora 14,00, se prezenta astfel: pe județ au venit la vot 22,27 la sută dintre cetățeni. Din acest total, 18,80 la sută reprezintă votanții din mediul urban și 26,84 la sută votanții din mediul rural, ceea ce în­seamnă că și până la acest interval orar, alegătorii de la țară s-au dovedit a fi mai conștincioși decât orășenii. La nivel național, la ace­eași oră, prezența la vot indica următorele date: 24,18 la sută era pro­centual pe țară, din care 20,46 la sută dintre alegători au fost din mediul urban și 28,43 la sută din mediul rural. Orășenii au rămas în spatele țăranilor și pe țară. Județul Alba se situa la acea oră sub me­dia pe țară.
•La ora 17,00: prezență medie la urne a fost de 36,07 la sută
      Ana Topârceanu, directoarea Direcției Regionale de Statistică Al­ba, ne-a informat că la raportările de la ora 17,00 a fost ur­mă­toarea prezență la vot: pe județ procentul a fost de 36,07 la sută, în mediul urban de 29,85 la sută, iar în cel rural de 44,25 la sută. Așadar sătenii au mărit "strocul" și i-au depășit cu mult pe orășeni. La nivel național, prezența la vot a fost de 38,3 la sută, deci am fost tot sub media pe țară. La nivel național, 48,24 la sută dintre alegători sunt din mediul rural și 31,76 la sută din mediul urban.
•Poziția PNL la acuzele PSD - secție de votare cu ac­tivitate suspendată
      Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a reacționat la acu­zele PSD:" În primul rând vreau să spun că a contribui la lucrările unei biserici este un lucru creștinesc, o dovadă de respect pentru credincioși și pentru slujitorii bisericii, și nu o încălcare a legii e­lectorale. Același lucru s-a întâmplat și la catedrala ortodoxă din Cugir, unde candidatul PSD, Cornel Murg, le-a promis enoriașilor con­strucția unei case parohiale. În al doilea rând, la secția nr. 2 de la Sebeș, la solicitarea PNL s-a întrerupt procesul de votare, după ce liberalii au constatat că rromii sunt aduși cu autobuzele și lăsați să intre câte doi-trei în cabinele de vot. S-au numărat din nou voturile și s-a constatat că erau cu 27 de buletine de vot mai mult decât persoanele înregistrate că au votat. Dr. Sonea, președintele PSD Aiud, a solicitat urna mobilă pentru un bolnav din spital, însă s-a descoperit de către Romulus Popa, președintele PNL Aiud, că au votat de fapt peste 100 de persoane, din care multe asistente. La Aiud, la secția nr.11, președintele Partidei Rromilor, Ștefan Drăgoi, staționa în interiorul secției, ba mai mult, intra în cabine cu rromi".
Grupaj realizat de Florin ROMAN
Foto: V. BOTEI

Mașinațiuni, presiuni, suspiciuni și... minuni!
    La trei dintre secțiile de votare din Alba Iulia pe care le-am vizitat în ziua alegerilor am găsit stând de "strajă" persoane binecunosute localnicilor, atât profesional cât și politic. Astfel, la secțiile nr. 32 și 33 (sediul "Apă-Canal" și "FLIPS) am identificat un membru din staff-ul PNL discutând cordial, mai multă vreme, cu doi tineri aflați pentru prima dată la vot. Și nu cred că discutau despre literatura uni­versală sau muzica clasică... În fața acelorași secții se afla și un lider din Partida Romilor supraveghind, probabil, frecvența cu care soseau la urne consângenii săi (aceasta în timp ce, peste drum, la doi pași de secțiile 32 și 33, un grup de romi de bună condiție vi­zibilă se cinsteau "electoral" și... ademenitor). De asemenea, la sec­ția nr. 30 (Serviciul de ambulanță), un binecunoscut medic alba­iulian, tot liberal, "adăsta" în curtea unității, după ce (după cum ne-a declarat) realizase un periplu județean și municipal pe la mai multe secții de votare. (În calitate de observator acreditat?) Și la secția nr.22, (Șc. gen. nr.7, "Mihai Eminescu") o doamnă, medic, candidat liberal, s-a prezentat și s-a cam întins la vorbă în interiorul peri­metrului de 500 m. stabilit prin lege. Cât privește partidul de guver­nământ, senatorul Cornel Filipescu a fost prezent la numeroase sec­ții de votare (s-a implicat chiar în rezolvarea problemelor func­ționale: tuș, perdele etc.). Și chiar dacă nu a insinuat nimic de na­tură politică, simpla sa prezență timp mai îndelungat la o secție de votare a fost, poate, în măsură să-i influențeze pe cei nedeciși...
•Presiuni politice asupra observatorilor LADO
      Sâmbătă, 5 iunie a.c., după cum ne-a informat președintele Bi­roului Electoral Județean Alba, judecătorul Nicolae Butan, au fost acreditate 67 de persoane pentru a funcționa ca observatori voluntari din partea organizațiilor civice, neguvernamentale și apolitice. Astfel, în județul nostru, au fost acreditate 53 de persoane din partea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO), și 14 persoane din par­tea organizației "Pro Democrația". Aici trebuie să aducem în discuție un "amănunt" interesant: structurile neguvernamentale din județul nos­tru, care au ca obiect de activitate protejarea și promovarea drep­turilor copilului, vârstnicului sau persoanei cu handicap, nu au fost acreditate pentru a-și desemna observatori la alegerile locale. De ce? Pentru că nu au ca obiect de activitate "drepturile omului"! (De unde conchidem că cele trei categorii menționate mai sus nu au calitatea de oameni, în țara noastră.)
    Neavând acest drept, Asociația "Sprijiniți copiii", din Alba Iulia, a făcut demersuri la LADO - Cluj (pentru că LADO nu are filială în ju­dețul nostru) și a reușit ca, prin intermediul clujenilor, să obțină acreditarea (de către BEJ Alba) a celor 53 de observatori în județul nostru. Și, imediat ce s-a aflat că au fost a­creditați observatorii, par­tidele politice (toate, fără excepție) l-au contactat telefonic pe Dra­goș Zaharia, de la Asociația "Sprijiniți copiii" (care s-a ocupat de voluntari), "presându-l" să accepte ca printre observatori să fie in­cluși diferiți tineri cu "afinități" de ordin politic. Acesta afirmă că a refuzat "ofertele"...
•Observatori suspectați și observatori invizibili
      Sigur, a refuzat Dragoș Zaharia "ofertele" de "voluntari" din zona partidelor politice, dar suspiciunile au rămas. Iată de ce: acreditarea observatorilor LADO s-a făcut în baza unei declarații pe proprie răs­pundere (în care voluntarul a arătat că nu este rudă cu vreun can­didat și nu face parte din nici o formațiune politică). Majoritatea observatorilor voluntari sunt studenți și, în momentul de față, la Alba Iulia funcționează... două ligi studențești: Liga studenților de la Uni­versitatea "1 Decembrie 1918" (LSUA) și... Liga studenților PSD!!! Să fim convinși, oare, că toți cei 53 de observatori aparțin unor struc­turi neguvernamentale, apolitice, și că studenții sunt membri LSUA? Suspiciunile noastre au fost amplificate și de faptul că însuși orga­nizatorul observatorilor, Dragoș Zaharia, a fost membru activ al Ligii studenților PSD, până în anul 2003, când s-a angajat la Asociația "Sprijiniți copiii" și (după cum susține), a demisionat din PSD. Des­pre felul în care s-au organizat acești observatori nu vreau să co­mentez. Este suficient să știți că la două secții ce funcționează în aceeași clădire (secțiile nr. 24 și 25, de la Grădinița nr.13), erau doi observatori LADO, iar în multe secții din centru, în toate secțiile din zona Ampoi și în cele din "țigănime", comisiile nici nu aflaseră de existența acestor observatori, darmite să-i fi văzut la față... De-a dreptul invizibili au fost, însă, observatorii "Pro Democrația". Până la ora 16,00, aceștia nu vizitaseră nici una dintre cele aproximativ 30 de secții de votare pe care le vizitaserăm noi.
•Orbii văd, ologii merg, bătrânii-s mai "tari" ca ti­nerii, iar Caragiale... a "înviat"!
      Pe ansamblu, trebuie să recunosc, în municipiul nostru alegerile de duminică s-au desfășurat în bune condiții. Membrii comisiilor își cunoșteau rolul, politicienii au avut, totuși, limita bunului simț (față de alți ani electorali) etc. Ba chiar s-au petrecut câteva "minuni": ne­văzătorii au dat dovadă de mai mult simț civic decât cei cu vederea sănătoasă, solicitând urne volante (de pildă, la secția nr.24, Gră­dinița nr.13), dovedind că uneori ei își văd mai bine interesul ce­tățenesc; la secțiile nr.33 și 34 ("Apă- Canal", FLIPS) am văzut "o­logi" prezentându-se la vot (niște romi pe care-i știam din alte cir­cumstanțe, când cereau pomană pentru că nu puteau umbla); bă­trânii au dovedit din nou că-s mai "tari" decât tinerii, căci persoanele ce au depășit vârsta pensionării s-au prezentat, prompt, de dimi­neață, în număr mai mare decât cei aflați la vârsta "activă"; ba mai mult decât atât, nenea Iancu, Caragiale, a "înviat" la Alba Iulia, căci nu a existat nici măcar o singură secție de votare unde să nu se fi prezentat un cetățean turmentat, cu întrebarea clasică: "Și eu cu cine votez?"
Ioan HĂNȚULESCU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.