Editorial
O țară pentru fiecare
    În săptămâna în care americanii au pus la punct și în România un sistem infailibil și ultra rapid de identificare a persoanelor care cer vize pentru SUA, al nostru BEC ne ține încă în întuneric în privința rezultatelor finale ale alegerilor din 6 iunie, numărarea vo­turilor implicând, se pare, niște eforturi sisifice. Prin urmare, în func­ție de postul de radio sau tv pe care l-au urmărit, de ziarul pe care l-au deschis, ori chiar de jurnaliștii din interiorul aceleiași publicații care au scris despre evenimentul din 6 iunie, alegătorii au putut afla că alegerile au fost câștigate ba de PSD, ba de Alianța D.A. (PNL-PD) existând și varianta de mijloc a configurării unui echilibru de forțe. "Jurnalul Național" de marți, de exemplu, a scris că "PSD pier­de Capitala, dar domină țara", pe când "Naționalul" a tras concluzia că alegerile au fost "Un Waterloo pentru Napoleonii PSD". În ediția sa de miercuri, "Evenimentul Zilei" a publicat o hartă portivit căreia Alianța PNL-PD și PSD sunt angajate într-o luptă crâncenă pentru consiliile județene. Cum votul respectiv este cel mai reprezentativ pentru opțiunea politică a electoratului, aceasta ar înclina către Ali­anță. Cu alte cuvinte, dacă vrei să trăiești într-o țară dominată de PSD, te duci la harta X iar dacă preferi Alianța PNL-PD, te duci la harta Y. În realitate, problema supremației în administrația publică lo­cală se va tranșa abia după al doilea tur de scrutin.
    Semnificațiile votului din 6 iunie rămân însă un subiect fierbinte pentru jurnaliști, analiști politici și opinia publică devenită, prin com­portamentul la urne al alegătorilor, o forță de temut, insuficient luată în calcul, dacă nu chiar ignorată și de către politicieni și de către "o anumită parte" a mass-media. Ca dovadă că politicienii, în primul rând, fie ei învingători sau învinși, au fost luați prin surprindere de rezultatele scrutinului. Astfel, pesediștii au fost la fel de uluiți de amploarea victoriei unor protagoniști ai Alianței (felicitări, Mircea Hava) pe cât de mirați au fost unii dintre aceștia de entuziasmul cu care au fost votați în unele locuri, după ce sondajele i-au situat cu obstinație în umbra marelui partid, care se umflase într-atât încât nu-și mai putea vedea labele picioarelor cu care a strivit încrederea alegătorilor revoltați de aroganța și disprețul afișate de acesta. Căci într-adevăr fudulia și corupția liderilor PSD, comportamentul lor de vechili, preocuparea exclusivă pentru îmbogățirea personală și dez­interesul față de problemele cetățenilor s-au aflat în spatele votului negativ pe care l-a încasat PSD-ul în multe locuri din țară. Șocul resimțit duminică seara l-a împins pe Adrian Năstase să țină un discurs pe care toată lumea l-a asemuit cu ultima cuvântare a lui Ceaușescu, prin promisiunile aruncate în capul electoratului: dubla­rea salariilor, dublarea pensiilor, creșterea nivelului de trai. Pe a­ceastă temă, a fricii incontrolabile de mazilire, care l-a cuprins pe liderul PSD, s-au scris mai multe editoriale și articole decât despre alegeri, ceea ce denotă că în politică panica este perdantă.
    Nici euforia nu-i un sfătuitor prea bun, așa că Alianța PNL-PD, îm­pinsă puternic în față de valul nemulțumirii populare, ar trebui să se dezmeticească și să priceapă că PNL și PD sunt "condamnate" la conviețuire și că orice desolidarizare va fi o decepție pentru e­lectoratul lor. Prin urmare e de așteptat ca ele să depășească ri­valitățile ce le despart și să reziste tentațiilor multiple care le sunt flu­turate pe sub nas. Asta, desigur, în măsura în care fie și numai jumătate din declarațiile de amor făcute alegătorilor sunt adevărate.
Maria Lucia MUNTEANU