Curier județean
În acest an, la nivelul județului Alba
Producție record de grâu
    În baza evaluărilor efectuate de centrele agricole din județ la Di­recția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba au fost făcute pri­mele estimări ale producției de grâu. Din datele comunicate de dl. ing. ec. Nicolae Budrală, director executiv adjunct al Direcției, am re­ținut că 2004 se anunță a fi anul cu cea mai mare producție de grâu estimată după 1990. Se contează pe o producție totală de grâu și secară de 77.616 tone. În anul acesta grâul a fost cultivat pe 24.660 ha.
    Obținerea unei producții medii record de 3.150 kg/ha a fost favo­rizată de promovarea în cultură a seminței selectate și autorizate și de evoluția favorabilă a timpului, ne-a mai declarat Nicolae Budrală. Producția de grâu estimată satisface în totalitate nevoile de consum ale populației județului și asigură rezervele necesare de sămânță pentru viitorul an agricol.
    Producții peste media multianuală se obțin și la orzoaică de pri­măvară, ovăz, orzoaică, rapiță pentru ulei și muștar. (S.T.)
La Sebeș se dorește
Reînființarea Reuniunii "Andreiana"
    Reuniunea "Andreiana" a fost înființată la Sebeș în anul 1902 și a fost prima organizație a meseriașilor și comercianților din zonă, ca ur­mare a industrializării Văii inferioare a Sebeșului, unde a existat o puternică tradiție meșteșugărească a breslelor și mai târziu a cor­porațiilor.
    Cum la ora actuală Sebeșul pare a avea din nou alura de altă­da­tă, cu o pondere însemnată în economia județului nostru (spre e­xem­plu investițiile și cifra de afaceri la Sebeș reprezintă cam 30% din total județ), foarte multe persoane din municipiul Sebeș con­sideră că se impune o inițiativă din partea autorităților locale, a co­mer­cianților și a tuturor întreprinzătorilor pentru reînființarea Reuniunii "Andreiana" care să aibă un statut asemănător Camerelor de Co­merț.
    Acest mod de organizare va da posibilitatea monitorizării eco­nomiei locale în vederea elaborării unor strategii de dezvoltare a mu­nicipiului Sebeș și localităților aparținătoare Lancrăm, Petrești și Ra­hău.(R.J.)
La Blaj
Patru tineri au fost surprinși la furat... cu sacul
    În noaptea de 6/7 iunie a.c., agenții de ordine publică din Blaj au surprins în flagrant delict patru tineri care încercau să se facă ne­văzuți după ce furaseră... cu sacii, dintr-un magazin. Mihai Claudiu C. (de 14 ani), Florin Achim R. (de 17 ani), Tiberiu Vasile R. (de 14 ani), Adrian Constantin S. (de 16 ani) toți din Blaj, au forțat sistemul de închidere al unui magazin, au pătruns înăuntru și au îndesat în doi saci tot ce le-a căzut în mână: produse alimentare, dulciuri, țigări. Tinerii au fost prinși de poliție în timp ce încercau să se facă nevăzuți cu marfa furată. Prejudiciul - în valoare de 25 de milioane de lei - a fost recuperat și predat societății păgubite. Minorii au fost luați în evidența poliției. (N.I.T.)
După catastrofa de la Mihăilești
Procurorii continuă căutarea vinovaților
    Abstracție făcând de gafele condamnabile din dosarul "Mihăilești" ce aparțin în mare măsură procurorilor, pare evident că se caută evi­tarea nominalizării principalilor vinovați pentru debandada existentă în transportul rutier al mărfurilor periculoase în România.
    Specialiștii Autorității Rutiere Române declarau la o zi după tra­gedia de la Mihăilești că: "Nu există autorizații de transport rutier spe­ciale pentru încărcătura de tipul celei transportate de autotrenul care a fost implicat în evenimentul rutier din dimineața zilei de 24 mai 2004. Acest tip de transport se poate executa cu vehicule des­tinate transportului de mărfuri generale". Așadar, conform acestei a­fir­mații, tipul autovehiculului nu intră în discuție.
    Dacă expeditorul și transportatorul ar fi fost obligați să respecte nor­mele acordului european referitor la transportul de mărfuri peri­culoase (ADR), la care România a aderat prin Legea 34/1994, tra­gedia din Mihăilești putea fi evitată. Pentru neonorarea acestei în­datoriri responsabilitatea revine ministerului, d-lui Miron Mitrea, care dispune de o armată de consilieri de siguranță pentru transportul ru­tier, feroviar sau pe căile de navigație, a căror activitate nu s-a făcut simțită.
    Desigur, există HGR 1374/2000 - pentru aprobarea normelor pri­vind aplicarea etapizată în traficul intern a prevederilor Acordului Eu­ropean A.D.R. și HGR 258/2004 pentru modificarea și completarea HGR 1374/2000. Însă, chiar dacă în vreo anexă la prevederile legale s-ar specifica încadrarea azotului de amoniu în categoria mărfurilor periculoase, lipsesc condițiile și măsurile speciale ce trebuiesc în­deplinite la manipularea, depozitarea și transportul acestei mărfi.
    Oare chiar nu are nici o vină Guvernul României, supra­dimen­si­onat, unde consilierii și "specialiștii" se calcă pe picioare? Oricum, nu poate fi exclusă responsabilitatea Guvernului pentru neglijența, nepăsarea și poate incompetența autorităților față de modul cum se lucra cu această substanță. Este astfel cât se poate de clar că prin­cipalii vinovați sunt în ograda proprie a autorităților.
    Primele concluzii ale anchetei de la Mihăilești vor să arate că prin­cipalul vinovat ar fi șoferul TIR-ului ce transporta cele 20 de tone de azotat de amoniu (din nou se dă vina pe nenorocitul de "acar Pă­un").
Augustin Marius ABUȘEANU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.