Dezastru la Zlatna
Ploile torențiale au distrus numeroase străzi și acoperișurile a 130 de case
Stratul de grindină a măsurat 30 de centimetri
Șeful Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, maiorul Cornel Oprișa, ne-a informat că ploile torențiale căzute în ultimele zile la Zlatna au făcut prăpăd, afectând numeroase străzi, locuințe și culturi. Din fericire, nu s-au înregistrat victime omenești. Din cauza ploilor torențiale, mai multe străzi au fost "măturate" și "spălate", iar torenții au creat șanțuri de peste o jumătate de metru. Din acest motiv, mai multe căi de acces sunt impracticabile. Cele mai afectate sunt străzile Griviței, Vasile Alecsandri, Dumbrăviței, Pârâul Roșu, Făguleț, Muncii etc. Grindina căzută a distrus acoperișurile a 130 de gospodării, locuințe și anexe. Nici culturile agricole nu au scăpat de potop. Opt hectare de teren arabil și fânețe au fost compromise, stratul de grindină măsurat fiind de... 30 de cm!
Ploile torențiale au dus și la colmatarea cu aluviuni a Drumului Național 75 și a variantei de ocolire a orașului Zlatna. În cursul zilei de ieri, aceste drumuri au fost curățate, iar circulația în prezent se desfășoară normal.
Șeful Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, Cornel Oprișa, ne-a mai declarat că la Zlatna Comisia locală de intervenție în caz de dezastre a fost activată de urgență și s-a trecut la evaluarea pagubelor. Deși nu există încă o astfel de evaluare, se anticipează pagube de miliarde de lei, în special la infrastructură.
Prefectul Mugurel Sârbu a întocmit în acest sens un raport care a fost înaintat Ministerului Administrației și Internelor, iar în perioada imediat următoare urmează să se dispună măsurile necesare remedierii acestor pagube însemnate.
(F.R., R.J.)
La Alba Iulia
Primarul Mircea Hava - campion național la voturi
Rezultatele finale ale turului I al alegerilor locale sunt deja cunoscute. Comentariile, analizele și statisticile pot deci să curgă. Un fapt interesant vă semnalăm acum: Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, reales acum cu 71,57 la sută dintre voturile valabil exprimate, este un campion tocmai datorită procentajului obținut. Referindu-ne doar la marile orașe, la reședințele de județ, putem spune că el este primarul român ales cu cel mai mare număr de voturi. Într-un top care ar include și primari de altă naționalitate, Mircea Hava este depășit doar de Klaus Johanis, primarul Sibiului, care a fost reales tot din primul tur, cu un procent de aproape 89 la sută din voturile valabil exprimate. Performanța lui Mircea Hava a fost remarcată și de mai marii PSD, care au dat de înțeles prin vocea lui Viorel Hrebenciuc că se așteptau ca Mircea Hava să câștige un nou mandat la Alba Iulia, dar sigur nu la un asemenea scor umilitor pentru adversari. Care au fost atu-urile lui Mircea Hava știu foarte bine cei care l-au votat: inteligența, puterea de muncă, hotărârea, curajul în luarea unor decizii uneori controversate dar dovedite viabile, înțelegerea problemelor cetățenilor și mai ales faptele!
Anca DINICĂ
Accident de muncă
Un grav accident de muncă a avut loc la SC Saturn SA (Mecanica) din Alba Iulia. Vasile Rodean, de 48 de ani, din Alba Iulia, a fost lovit în piept de un obiect metalic dur. Victima a suferit fracturi costale multiple și hemoragie internă. Din cauza rănilor, omul a decedat.
(F.R.)
Turul II al alegerilor pe 20 iunie
Turul II al alegerilor locale va avea loc în 20 iunie a.c. Campania electorală poate avea loc după anunțarea oficială a rezultatelor de către BEC, adică începând de joi sau de vineri. În județul Alba va avea loc un al doilea tur de scrutin în 53 de localități, respectiv în 9 orașe și municipii și în 44 de comune. Odată cu anuțarea rezultatelor oficiale, va începe și tipărirea buletinelor de vot pentru turul II. Așadar, timpul de campanie electorală va fi de numai o săptămână.
(F.R.)
Tichia de mărgăritar
Consilieri de onoare
În ultima ședință a actualului Consiliu Județean ce va avea loc vineri, toți consilierii vor primi diplome care le conferă calitatea de "CONSILIER DE ONOARE". Pe lângă vechii consilieri, vor primi astfel de diplome și consilieri mai noi precum Tudor Cărăbeț, Augustin Brad, Filimon Stremțan și Ioan Pașca. După ședință, consilierii își vor lua rămas bun de la actuala structură, în timp ce doar foarte puțini dintre ei vor continua în noua formulă.
(F.R.)