Editorial
Barza chioară
    Reflectând la scorul cu care Alianța PD-PNL a dat peste cap toa­te socotelile PSD-ului privind alegerile locale, ajungem la concluzia amară pentru unii și siropoasă pentru alții că o mare parte a cetă­țenilor, dacă nu chiar aproape 50%, au preferat să stea acasă și să afirme în sinea lor: ne-am săturat de politică, de aceleași găunoase promisiuni, de chipuri ce afișează aroganță și trufie și te sfidează în față, ca și cum cei mulți ar avea nevoie de ei și nu domniile lor de noi. Am văzut în aceste zile două categorii de oameni: una cu zâm­betul și satisfacția fluturându-le pe chip, asta fiind, nu-i așa, cea vic­to­rioasă, și cealaltă cu grimasa amărăciunii pe față recte, cei ai că­ror purtători de idealuri și speranță au clacat în competiția elec­torală. Este firesc să fie așa din moment ce în orice confruntare există învinși și învingători. Pentru că nu toată lumea poate pierde, așa cum nu toată lumea poate câștiga. Dar am risipi cuvintele și spațiul scriind despre me­ritele unora și eșecurile altora. Adevărul e că în această țară conducătorii ei s-au bătut prea mult cu pumnul în piept și au declamat fraze edulcorate pentru unul sau altul din me­ritele pe care nici măcar nu le-au obținut ei, ci poporul. Sau pur și simplu ne-au fost date de alții pentru că am fost ce am fost și sun­tem așezați unde suntem așezați. Cea mai mare izbândă cucerită în acești ultimi patru ani a fost descarcerarea granițelor și posi­bi­litatea ca oamenii să circule în lume și să-și caute un loc de mun­că. Citeam într-un jurnal de mare tiraj că statul român profită din plin de pe urma muncii în străinătate, sumele primite de afară se ridică la 3,5 miliarde de euro.
    Dar n-ar trebui să fim chiar atât de veseli după zumzetul electoral de duminica trecută, în care, așa cum spuneam, unii au jubilat, alții au scrâșnit din dinți. Să ne întoarcem puțin cu fața spre cei care au refuzat să meargă la urne și care, fiind atât de plictisiți, nu mai vor nimic de la ziua de mâine, că ori cu votul lor ori fără el, tot acolo vor ajunge. Pe îngrijorător de mulți i-a cuprins lehamitea ca un vot de blam la adresa tuturor politicienilor. Acestora nu le mai pasă cine iese și nu mai vor nimic. Sunt goliți pur și simplu de speranțe, de sentimente. Aceștia privesc absent la tot ce se-ntâmplă ca și cum totul ar fi o fatalitate. Ei vor să fie lăsați în pace, cu greutățile, cu nevoile lor. Ori ies unii, ori alții, pentru ei e același deznodământ: băl­tirea, bătuta pe loc, lipsa oricărei voințe de a face ceva viabil pen­tru popor. Orice ar zice unii, doar 50% din corpul electoral a venit la urne. Prin urmare, ei nu mai speră în nimic. S-au lămurit de 15 ani de ce sunt în stare politicienii și acum își văd posac de viața lor, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic pe mioriticele noastre plaiuri.
    E dureros că o dată la patru ani nu știi ce vrei, nu faci uz de pâr­ghia ce o ai pentru a schimba ceva în această țară. Probabil că, duși mereu cu vorba, li s-a făcut lehamite și că cei din fruntea bu­catelor nu vor face nimic pentru a schimba ceva. Și ca atare de ce să le-o mai ceară. Nimeni nu mai muncește ci doar vorbește despre ce a fost și ce va să fie cu cei ieșiți victorioși în alegeri. Noroc că berzei chioare Dumnezeu îi face cuib și ungurii ne relansează eco­nomia. Asupra acestor nehotărâți și indeciși trebuie să-și îndrepte atenția partidele, fie cele de la putere, fie cele din opoziție. Să nu ne bucurăm de victoria unora sau altora, ci să-i dezmorțim pe acești oa­meni debusolați și plictisiți.
Gheorghe JURCĂ