Prima pagină Ediția din: 12.6.2004
Din pricină de alegeri
Bacalaureatul începe după-amiaza
    Organizarea turului II al alegerilor locale face ca prima probă a e­xa­menului de bacalaureat, programată pentru data de 21 iunie, să nu înceapă dimineața, așa cum în mod normal se întâmpla, ci după amiaza. În acest sens Ministerul Educației și Cercetării a remis in­spectoratelor școlare județene o notă în care se arată că "pentru pro­ba orală la limba și literatura română pe data de 21 iunie can­didații se vor prezenta începând cu ora 12.00". Măsura este ne­ce­sară pentru că în majoritatea unităților de învățământ unde se or­ganizează examen de bacalaureat sunt amenajate și secții de vo­tare. "Pentru că legea prevede și pentru una și pentru cealaltă dintre aceste activități ca în unitatea respectivă să nu se mai desfășoare și altceva, o asemenea decizie este firească. Noi avem încredere că pâ­nă la amiază numărătoarea voturilor în secțiile respective să fie ter­minată astfel încât, chiar și cu această decalare, examenul de bacalaureat să se desfășoare în condiții foarte bune - ne-a declarat Dorin Sandea, inspector școlar general al ISJ Alba.
Anca DINICĂ

Mașina Ambasadei Austriei la București - implicată în accident rutier la Sebeș
    Joi dimineața, în jurul orei 9.15, la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu cu Augustin Bena din Sebeș s-a produs un accident rutier în care a fost avariat autoturismul Daewoo Nubira aparținând Ambasadei Austriei la București. La volanul mașinii se afla Astrich Mayer Schuber, de 48 de ani, soția atașatului cultural al ambasadei. Aceasta a încercat să schimbe banda de mers spre Deva fără să se asigure și s-a tamponat cu autotractorul Mercedes Benz al unei fir­me din București. În accident nu a fost nimeni rănit, însă s-au în­registrat avarii la ambele autoturisme. (N.I.T.)
Protocol de colaborare PD-PUR
    Partidul Democrat, Filiala Județeană Alba, reprezentată prin pre­ședintele Mircea Hava și Partidul Umanist din România (social-li­be­ral) Filiala Județeană Alba, reprezentată prin președintele Nicolae Popa, au convenit ca, pentru turul II al alegerilor din 20 iunie 2004, fi­lialele celor două partide să-și susțină reciproc candidații aflați în cursa pentru fotoliul de primar. Colaborarea se va extinde și la ni­velul stabilirii viceprimarilor, cât și în ceea ce privește conlucrarea la nivelul consiliilor locale și consiliul județean. (A.D.)
Razie de amploare a polițiștilor din Alba
    Joi, 9 iunie, între orele 7-11 și 18-21, 324 de cadre de poliție din județul Alba au participat la o acțiune de amploare vizând res­pe­ctarea legilor de natură economică, privitoare la ordinea și liniștea pu­blică și la respectarea legislației rutiere. Au fost aplicate 590 de sancțiuni contravenționale, dintre care 347 la legea circulației, 109 pentru încălcarea ordinii și liniștii publice și 72 pentru abateri de natură economică. Suma totală a amenzilor aplicate, ce urmează a intra în vistieria statului, este de 449,1 milioane de lei. Au fost con­fiscate bunuri în valoare de 53,4 milioane de lei. (N.I.T.)
După ce a furat-o de la proprietar
Un tânăr fără permis a intrat cu mașina în gard
    Joi, 10 iunie, în jurul orei 12.00, în satul Țelna, comuna Ighiu, s-a produs un accident rutier soldat cu pagube materiale. Marius Borca, de 21 de ani, îngrijitor de animale în Ighiu, a luat mașina omului la care lucra și a plecat cu ea spre Țelna, pe 107 H. Fără a avea permis de conducere, Borca a condus cam 2 km de la Ighiu la Țelna iar în sat, în timp ce încerca să vireze stânga pentru a intra pe o uliță, a dărâmat gardul din plăci de beton al unei case. Șoferul de ocazie a părăsit locul accidentului, iar între timp la fața locului au sosit polițiștii din Ighiu. A fost găsit ulterior și Borca, acesta moti­vând că a plecat de la accident pentru a face rost de un tractor să care mașina avariată. Poliția i-a întocmit dosar penal pentru furt, con­ducere fără permis, părăsirea locului accidentului și distrugere. (N.I.T.)
Senatul a aprobat proiectul de închidere a minelor
    Plenul Senatului a aprobat în urmă cu câteva zile proiectul de lege pe baza căruia BIRD finanțează operațiunea de închidere a mi­nelor, cu suma de 44,5 milioane de dolari. Proiectul de lege a fost aprobat în forma inițiată de guvern, prin OUG 28/2004 odată cu ra­tificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Inter­națională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind finanțarea Pro­iectului de închidere a minelor și de atenuare a impactului social.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.