Ultima oră
Miniștrii Mediului din România și Ungaria, la Roșia Montană
•Prima sursă de informare a ministrului maghiar al Mediului cu privire la proiect a fost un raport din septembrie 2002 trimis unui ONG din America de... Alburnus Maior *În timp ce ministrul Persanyi a discutat cu reprezentanții RMGC, d-na Speranța a stat închisă în mașină
      În cursul zilei de ieri, la Roșia Montană a sosit o impresionantă delegație ministerială româno-maghiară, condusă de miniștrii Me­diului, d-na Speranța Maria Ianculescu și d-l Miklos Persanyi. Dele­gația maghiară a mai fost compusă din 4 consilieri guvernamentali, specialiști în probleme de mediu și un secretar de stat. Ministrul ro­mân, Speranța Ianculescu, a declarat presei că vizita omologului său maghiar are loc la solicitarea acestuia, Miklos Persanyi dorind să se convingă la fața locului că la Roșia Montană nu a început nici un fel de lucrare din partea Companiei româno-canadiene. "Dânșii au dorit să vină și să vadă ce este aici, la fața locului. Noi le-am respectat dorința și vom merge peste tot unde doresc domniile lor pentru că nu avem nimic de ascuns. Probabil că teama domniilor lor se leagă de nefericitul accident ce a avut loc acum câțiva ani la Baia Mare. Și noi și ei ne dorim ca un asemenea incident să nu mai apară". În legătură cu proiectul Roșia Montană, ministrul Ianculescu a precizat că nu se poate vorbi prea multe despre el, atât timp cât compania nu depune documentația referitoare la studiul de impact. "În momentul în care vom primi proiectul și vom ști ce se dorește, vom face cu siguranță o analiză cu experți români, internaționali și ai Uniunii Europene. Lumea vrea să cunoască proiectul, pentru că sunt multe semne de întrebare, dar vom răspunde concret numai când vom avea un studiu de impact", a mai precizat ministrul român al Mediului. Dânsa a precizat că actuala exploatare minieră creează probleme de mediu și a mai spus că, în negocierile cu Uniunea Eu­ropeană, proiectul Roșia Montană nu poate fi discutat în mod dis­tinct ci în contextul strategiei mineritului românesc.
    Domnul Miklos Persanyi a vizitat mai întâi sediul RoșiaMin, după care a intrat într-o galerie romană. Apoi a declarat presei că scopul părții maghiare este ca acest proiect să respecte toate prevederile internaționale în cazul în care el se va realiza, iar lucrul cel mai im­portant este reducerea la minimum a impactului asupra mediului. "Guvernul maghiar s-ar bucura cel mai mult dacă proiectul nu s-ar realiza pentru că așa eliminăm orice risc. Dar, în momentul în care acest proiect se poate realiza, eu personal și Guvernul maghiar ne oferim să-l sprijinim prin consultanță financiară și umană. Adică spe­cialiștii noștri îi vor putea ajuta pe cei români. În cazul nefericit al unui eventual accident ar fi probleme mari din punct de vedere al me­diului pe circa 400 de km. Avem de asemenea semne de în­trebare referitoare la concentrația de cianuri din iaz și la rezistența barajului de la iazul de decantare, în caz de cutremur sau eroziune". Întrebat fiind din ce sursă și-a cules informațiile vis-a-vis de acest proiect, ministrul maghiar a declarat: "Prima sursă din care m-am informat este o firmă din SUA, al cărei raport apare și pe Internet la adresa www.csp2.org". Curioși, am accesat și noi această adresă de net și am ajuns la site-ul ONG-ului Center for Science in Public Participation din Statele Unite. Plecând de la acest capăt de fir, am constatat că este vorba de un ONG, și nu un institut independent cum am fi crezut, care acordă asistență altor ONG-uri în privința protecției mediului. Mergând mai departe, am constatat că pre­zentarea de pe site-ul respectiv este datată septembrie 2002, iar materialul este realizat de CEE Bankwatch și... surpriză sau nu, Alburnus Maior, ONG-ul care contestă cel mai vehement proiectul de la Roșia Montană. L-am informat pe d-l ministru în legătură cu cercetarea noastră jurnalistică iar dânsul ne-a oferit următorul răs­puns: "Desigur, nu este singura mea sursă de informație, există și altele, m-am raportat la această sursă pentru că eu consider că lucrarea prezentată arată cel mai bine care sunt riscurile. Atât noi, cât și Guvernul României așteptăm o imagine mult mai clară a ceea ce dorește Gold Corporation. Dacă privim din acest punct de vedere, nici ministerul român nu are o informație mai clară privind proiectul". Ulterior acestei declarații, în pofida opoziției ministrului român de a sta de vorbă cu reprezentanții companiei, d-l Miklos Persanyi a par­ticipat la o prezentare la Centrul de Informare al RMGC, pe pro­bleme de mediu, făcută de către John Asthon, manager pe pro­bleme de mediu. După ce a ascultat și părerea specialistului com­paniei, iar secretarul de stat maghiar, responsabil pe probleme de protecția mediului, a pus câteva întrebări la care a primit răspuns, bineînțeles, concluzia d-lui Persanyi a fost că se așteaptă depu­nerea studiului de impact "cu deosebit interes", după care partea maghiară poate să exprime un punct de vedere oficial.
    Din păcate, în timp ce ministrul maghiar al Mediului asculta pre­zentarea pe probleme de mediu, omologul său român, d-na Spe­ranța Ianculescu, a preferat să aștepte în mașină sfârșitul acestei reuniuni. Dânsa nu a dorit deloc să ia legătura cu reprezentanții com­paniei, lucru pe care l-a declarat încă de la sosire. Mai trebuie precizat că cei doi demnitari au vizitat actualele amplasamente ale RoșiaMin, iar în timp ce ministrul Ianculescu a precizat că mina de stat creează probleme de mediu, omologul său maghiar a declarat mai întâi că "De 2000 de ani, mineritul și mediul conviețuiesc bine la Roșia Montană", pentru ca apoi să-și schimbe oarecum opinia în sensul că sunt probleme de mediu, dar o investiție mare poate crea un dezechilibru mai important al biosferei. Una peste alta, Roșia Montană a avut parte de o nouă vizită, oare a câta, importantă. Au fost și altele, dar parcă toate sunt trase la indigo: oficialitățile vin, se uită, discută, dar nimeni nu ia nici o decizie, fie ea pro sau contra. Cât privește interesul maghiarilor pentru această investiție, pe un­deva este de înțeles, în urma tămbălăului mediatic făcut pe plan in­ternațional. Dar poate că o mai mare încredere în specialiștii români și în autoritățile române ar putea fi din partea lor, pentru că nu țin minte ca noi, ca guvern român, să-i fi întrebat pe vecinii noștri ma­ghiari dacă respectă sau nu legislația în domeniul protecției me­diului. Este de apreciat interesul guvernului maghiar și al Europei în general pentru acest proiect, dar parcă se face prea multă vâlvă pe un subiect care trebuie tratat tehnic, de către specialiști, fie ei ro­mâni sau străini, și nu doar emoțional.
Florin ROMAN

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.