Ultima oră
PD, PNL și PUR solicită primului ministru demiterea prefectului Mugurel Sârbu
    În cadrul unei conferințe de presă comună, președinții organi­za­țiilor județene Alba ale Partidului Democrat, Partidului Național Libe­ral și Partidului Umanist din România - Mircea Hava, Teodor Atana­siu și Nicolae Popa, au prezentat presei plângerea prin care se soli­cită primului ministru Adrian Năstase demiterea prefectului județului Alba - Mugurel Sârbu. "Solicităm să dispuneți demiterea din funcția de prefect al județului Alba a domnului Mugurel Sârbu pentru grave abuzuri și incompetență profesională. Domnia sa a emis Ordinele 230/09.06.2004 și 233/14.06.2004 prin care convoca noii consilieri aleși în Consiliul Județean Alba și Consiliul local Alba Iulia, în vede­rea validării acestora și a constituirii noilor consilii. În data de 15.06.2004, ora 12.00, era convocată ședința de validare a noilor con­silieri județeni și de constituire a noului Consiliu Județean Alba. Prefectul județului s-a prezentat în fața consilierilor aleși dând citire Ordinului 239/15.06.2004, prin care a revocat ordinele mai sus a­mintite, amânând ședința de validare și constituire a noului Consiliu județean pentru data de 27.06.2004, motivând că partidele care au consilieri aleși în Consiliul județean nu și-au depus Raportul financiar detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale la Curtea de Conturi a județului Alba. Unul dintre partidele în cauză este chiar Partidul So­cial Democrat Alba, al cărui președinte este domnul Mugurel Sârbu.
    Considerăm că prefectul Mugurel Sârbu a emis un ordin nelegal și neîntemeiat juridic deoarece conform prevederilor art. 24, aliniatul 1 din Legea nr. 43 privind finanțarea partidelor politice (prevederea le­gală invocată în Ordinul nr. 239/15.06. 2004) se stipulează: «Curtea de Conturi este singura autoritate publică abilitată să controleze res­pectarea prevederilor legale privind finanțarea partidelor politice». In­consecvența și necunoașterea legii tocmai de către prefectul jude­țului, care este totodată președintele PSD Alba, aduce o imagine de nesiguranță instituției prefectului pe care dumneavoastră trebuie să-l sancționați ferm, drept pentru care solicităm luarea măsurilor legale în vederea demiterii din funcția de prefect al județului Alba a dom­nului Mugurel Sârbu". Plângerea este semnată de cei trei președinți susmenționați și are anexate ordinele emise de prefect. Ea a fost trimisă deja Cancelariei guvernului.
    Comentând mai pe larg situația, Mircea Hava a arătat că nede­punerea în termen a rapoartelor financiare se sancționează cu a­men­dă sau, în cazul unor nereguli, până la lămurirea lor, cu inva­lidarea mandatului alesului respectiv pe termen limitat și că nu era treaba prefectului să facă investigații pe această temă, nici să ia măsuri de contramandare a constituirii Consiliului județean Alba și a consiliilor locale pe care le-a luat. Dacă a făcut-o este "doar o gă­selniță ca să mai câștige timp". "Că este o șmecherie se vede din comunicatul prefecturii care arată că Ordinul 239 s-a emis în 14 iunie în baza unei adrese de la Curtea de Conturi pe care urma s-o primească a doua zi" - spune președintele PNL Alba, Teodor Ata­nasiu.
Anca DINICĂ

Duminică la Horea
Omagiu unui artist - Dumitru Pașca (Trașu)
    Mulți dintre horeni își aduc cu bucurie și nostalgie aminte de Dumitru Pașca (Trașu), cel care prin muzica sa le-a adus alinare în clipe grele, sau i-a însoțit în bucurie. Fiu al comunei, Dumitru Pașca a fost un bun instrumentist, dar și un pasionat culegător de folclor. El dorea ca valorile culturii spirituale moțești să dăinuie în ciuda ero­ziunii vremii. Și-a dorit și a muncit pentru editarea unei casete în care să fie prezentat folclorul din comuna Horea și zona adiacentă. Din păcate, nu a mai apucat să-și vadă împlinit acest vis. El a fost purtat însă mai departe de fiicele sale Mihaela Roatiș și Marcela Ielciu, care alături de noi, cei care conducem primăria Horea au or­ganizat un spectacol în memoria tatălui lor. Cu acest prilej va avea loc și lansarea casetei pe care Dumitru Pașca a gândit-o. Vă in­vităm cu drag să fiți alături de noi duminică, 20 iunie a.c., la Horea. Spectacolul va începe la ora 13.30 și va fi susținut de Ansamblul "Someșul Cluj Napoca", al cărui membru a fost. La această ma­nifestare va participa și președintele Partidului Democrat Alba - Mir­cea Hava.
Corneliu OLAR

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.